Guvernul a pus gând rău ANAF. Sindicatele protestează!

198
Guvernul a pus gând rău ANAF. Sindicatele protestează! - ddd-1578649422.jpg

Articole recomandate

Intenția Guvernului de reorganizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) prin reducerea a 2.000 de posturi va avea un efect negativ în colectarea veniturilor bugetare, deci un efect contrar celui urmărit de Guvern, potrivit unui comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală (FSAF) "Solidaritatea" remis vineri Agerpres.

"Atragem atenția tuturor factorilor de decizie că actuala intenție a guvernanților de reorganizare a ANAF prin reducerea de posturi creează o stare generală de nemulțumire a personalului din sistem, acutizată în timp de această permanentă reorganizare a ANAF, subiect preluat de fiecare partid politic ajuns la guvernare. Această stare generală de nemulțumire și stres în rândurile salariaților are un efect contrar celui urmărit de către guvern, și anume un efect negativ în colectarea veniturilor bugetare", se precizează în comunicatul Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală "Solidaritatea".

Organizația atrage atenția că în sistemul instituțional al finanțelor publice exista o lipsă acută de personal, care generează o suprasolicitare a personalului și o încărcare în exces a sarcinilor de serviciu, care, implicit, duc la scăderea randamentului instituțional și la producerea unor efecte nocive asupra stării de sănătate a angajaților. "Tăierea posturilor din ANAF se vrea a fi realizată sub pretextul informatizării și modernizării acestei instituții. Paradoxal, 'informatizarea' ANAF începe cu reducerea de posturi, aspect similar cu anul 2013, când, sub același pretext, modernizarea ANAF și desființarea Gărzii Financiare, un număr semnificativ de inspectori fiscali cu vechime și experiență au fost eliminați din sistem. Locurile astfel vacantate prin reorganizarea ANAF nu au fost de un real folos în modernizarea instituției, chiar contrar, locurile vacante au fost ocupate în anii următori prin transfer de la alte instituții (funcționari publici fără experiență în sistemul fiscal)", se precizează în comunicatul FSAS.

Federația Sindicatelor din Administrația Fiscala "Solidaritatea" susține că, pentru a combate în mod eficient evaziunea fiscală, pe lângă informatizarea instituției și implementarea unui nou sistem de analiza de risc, este necesară și o depolitizare a acestei agenții de administrare fiscală, precum și crearea unui climat stabil în rândurile personalului angrenat în colectarea veniturilor bugetare și combaterea fenomenului de evaziune fiscală.

"FSAF 'Solidaritatea' recomandă ministrului Finanțelor Publice - dl. Florin Cîțu, finalizarea procesului de informatizare al instituției publice în cauză, iar ulterior, în baza unei analize aprofundate și cu consultarea partenerilor sociali, corelarea activităților digitalizate cu numărul optim de personal", se precizează în comunicatul semnat de președintele sindicatului, Dan Bucur.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9279 secunde