Grevă generală în învățământ! Profesorii, îngrijorați de reducerile de posturi și salariile în scădere

925
1
Grevă generală în învățământ!  Profesorii, îngrijorați de reducerile  de posturi și salariile în scădere - fotofondgrevaprofesori2-1517509295.jpg

Articole de la același autor

Noul ministru al Educației Naționale are toate șansele să-și înceapă mandatul cu o grevă generală a profesorilor. Schimbările din ultima perioadă și cele anunțate pentru perioada următoare îi îngrijorează pe cei de la catedră, care spun că le sunt amenințate posturile și că s-au săturat de salariile mici.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a dat Guvernului un ultimatum prin care a cerut soluționarea mai multor probleme cu care se confruntă în acest moment angajații din educație, cele mai grave fiind reducerea posturilor din mai multe unități de învățământ, comasarea claselor, salariile umilitoare ale angajaților din învățământ, discriminarea personalului din educație, comparativ cu alte sectoare bugetare, prin neacordarea unor sporuri.

"Colegiul Național al Liderilor FSLI a decis să dea ultimatum Guvernului. Vom înainta Executivului lista cu problemele sistemului. Dacă în maximum două săptămâni nu vor fi negocieri, vom trece la acțiuni de protest care pot culmina cu declanșarea unui conflict de muncă de amploare, inclusiv greva generală. Principala problemă a sistemului se referă la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care este calculat greșit. Sunt posturi unice care sunt desființate. La această oră avem școli în care angajații nu-și vor primi salariile pentru că nu avem contabili care să semneze statele și ordinele de plată. Problema salariilor mici este de asemenea gravă. Prin Legea cadru nr. 153/2017, a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic și cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziționat între 1,64 și 2,76 (coeficienți de ierarhizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare", a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.

Vin cu bani de acasă, pentru salarii

Sindicaliștii susțin că, în ciuda asigurărilor guvernanților că salariile din învățământ nu vor scădea, calculele arată exact invers.

"Deși s-a repetat de mai multe ori că nu vor fi scăderi salariale, iată că avem exemple concrete în care se întâmplă acest lucru. Avem colegi din personalul nedidactic cu jumătate sau un sfert de normă care, din cauza noului Cod Fiscal, pierd bani din salariu: câte 200 de lei pentru cei cu jumătate de normă, iar cei care au un sfert de normă, vin cu 54 de lei de acasă, pentru că toate contribuțiile sociale se plătesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar dacă aceștia au venituri mai mici", a precizat George Purcaru, prim-vicepreședinte FSLI.

Iar cele mai grave situații sunt în special în grădinițe. "Avem deja probleme în școli și în grădinițe cu reducerea de personal auxiliar, cum ar fi contabili sau secretare. Școlile sunt aproape în imposibilitatea funcționării din punct de vedere administrativ. Semnalul trebuie să fie foarte clar pentru ministrul Educației: nu putem funcționa în aceste condiții și uităm ce este cel mai important: interesul elevului", a mai spus Cornelia Popa-Stavri, secretar-general FSLI.

Comentează știrea

Curios
2 februarie 2018
intrebare

Cam ce face secretara unei grădinițe?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3257 secunde