Gradul de protecție pentru parcurile naționale din România este destul de scăzut

134
Gradul de protecție pentru parcurile naționale din România este destul de scăzut - 478a15ded972aff7442f853457591510-1587993668.jpg

Articole recomandate

Gradul de protecție pentru parcurile naționale din România este încă destul de scăzut, doar jumătate din suprafețele acestora fiind ferite de exploatarea forestieră, a afirmat, luni, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, pe durata unei vizite efectuată în Parcul Național Piatra Craiului, informează agerpres.ro.


Oficialul a detaliat că, în 2017, a inițiat, în calitate de parlamentar, alături de alți colegi, un proiect legislativ prin care procentul de protecție din fiecare parc național al României să tindă să crească la 75%, dar în acest moment solicită reanalizarea proiectului legislativ, în așa fel încât trei sferturi din suprafața unei asemenea arii să fie încadrată în zona în care să nu fie permise niciun fel de intervenții (T1).


"Vrem să dăm o nouă viață parcurilor naționale din România. Avem 13 astfel de bogății unice în Europa, un adevărat motor verde de dezvoltare pentru turismul românesc, cât și pentru comunitățile locale. Astăzi, parcurile naționale au o suprafață totală de 318.000 de hectare din care 240.000 sunt doar păduri. Cred că gradul de protecție al acestor parcuri naționale este încă destul de scăzut. Doar jumătate din suprafețele acestora este ferită de exploatarea forestieră. În 2017, am inițiat ca parlamentar, alături de alți colegi, un proiect legislativ prin care procentul de protecție din fiecare parc național al României să tindă să crească la 75%. Așa cum am mai declarat, susțin exploatarea sustenabilă a pădurilor din România. Vorbim de o resursă regenerabilă care, gestionată durabil, aduce României beneficii pe toate planurile. Însă, parcurile naționale trebuie să iasă din acest circuit pentru că reprezintă adevărate comori ale biodiversității românești. În momentul de față, în parcurile naționale, în funcție de clasificare T1, T2, T3, T4, pădurea poate fi exploatată (...) Cer Parlamentului reanalizarea proiectului legislativ în cele două comisii care au respins inițial proiectul. Îi asigur pe parlamentari că Guvernul României sprijină acest proiect și propune inclusiv completarea ca pe restul suprafeței parcurilor (de 25%) să fie permise doar lucrări de conservare. Dacă reușim împreună să transformăm inițiativa în lege, se va naște o nouă viață pentru toate Parcurile Naționale din România" , a spus Alexe.


Potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), transmis luni AGERPRES, proiectul legislativ a primit aviz negativ din partea Comisiilor parlamentare de Mediu și Agricultură, fundamentarea respingerii fiind că acest grad de protecție este deja prevăzut de actele normative în vigoare.


Pe termen mediu și lung, imediat după ce proiectul legislativ va fi adoptat de Parlament, specialiștii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor vor începe zonarea efectivă a parcurilor și actualizarea tuturor planurilor de management conform noilor reglementări, iar procesul implică analize de teren și cercetare care poate dura până la sfârșitul anului 2020, precizează ministerul de resort, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.


Ministrul Mediului a făcut referiri și la proprietarii privați din aceste zone, cât și la comunitățile locale din proximitatea Parcurilor Naționale din România.


"Trebuie să ne gândim și la proprietarii terenurilor din aceste parcuri. Aproape o treime din suprafața parcurilor se află în proprietate privată. Acești oameni au dreptul să primească compensații, pentru că nu pot beneficia de pe urma proprietății lor. Lucrăm la aceste soluții și am primit asigurări că vom avea întreg sprijinul Guvernului în acest sens. Sigur, vorbim de sume importante, dar merită din plin. La fel de importante pentru noi sunt și comunitățile locale care trăiesc în aceste zone. Fie că vorbim despre dezvoltare, despre asigurarea lemnului de foc sau despre orice alt aspect al vieții lor, vreau să știe că Guvernul este și va fi alături de ele", a subliniat demnitarul.


Datele oficiale arată că, la ora actuală, procentul zonelor de protecție din Parcurile Naționale din România este după cum urmează: 50,83% în PN Semenic Cheile Carașului, 40,55% în PN Cheile Nerei, 48,52% în PN Domogled-Valea Cernei, 59,31% în PN Retezat, 81,57% în PN Defileul Jiului, 45,67% în PN Buila Vânturarița, 50,67% în PN Cozia, 43,25% în PN Piatra Craiului, 34,38% în PN Munții Măcinului, 73,59% în PN Cheile Bicazului - Hășmaș, 69,30% în PN Ceahlău, 69, 42% în PN Munții Rodnei și 68,79% în PN Călimani.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1158 secunde