Din cauza secetei

Gospodinele renunță la conservele de iarnă

836
1
Gospodinele renunță la conservele de iarnă - legumefructedesezon24-1346772547.jpg
Dacă vreți să aveți cămara plină la iarnă, ar trebui să vă grăbiți. Acum încă mai găsiți legume și fructe la prețuri decente. În câteva săptămâni, prețurile se vor dubla, poate chiar tripla, pentru că vor fi din ce în ce mai puține legume românești pe piață. Nici acum să nu vă închipuiți că găsiți în piețe cine-știe ce chilipiruri, iar mulți constănțeni renunță deja la a mai face murături, gemuri sau conserve pentru la iarnă. 


Începutul lui septembrie este perioada în care gospodinele își fac proviziile de bunătățuri pentru sezonul rece. Dar puține se mai înghesuie anul acesta în târguri și piețe pentru aprovizionare. Unele renunță de tot la preparatele acasă și se orientează către conservele din comerț, altele nu își mai încarcă beciurile sau cămările, ci spun că vor lua de la magazine pe măsură ce vor avea nevoie, fără atâta muncă și sigur vor ieși mai ieftin. Prețurile legumelor le descurajează și dacă se mai gândesc că mai trebuie și borcane, capace, ulei, cărbuni sau gaz pentru grătar, nici că le mai ies socotelile.

Seceta a scumpit legumele

Seceta a dat lovitura agricul-torilor, dar și gospodinelor vara aceasta. Legumele sunt puține și scumpe, așa că oamenii de rând aproape că nu își mai permit pregătirile pentru toamnă.

"Ce să luăm mai întâi, lemne pentru foc sau legume? Mai trebuie să mai și trăim. Asta e! Ne-om descurca la iarnă. Că doar nu o să murim de foame!", ne-a spus Iancu S., din Constanța.

Piețele orașului sunt doldora de legume. Dacă întrebi, toate sunt din România și toți cei care le vând sunt și producători. Vinetele sunt 3 lei kilogramul, roșiile 5,5 sau chiar 6 lei kg, ardeii capia 6 lei, iar gogoșarii 5,5 lei. Castraveciorii au atins și ei 3,5 lei kg, iar ardeii grași sunt și ei 4 - 5 lei kg. Cu așa prețuri, zacusca devine produs de lux, iar sucul de roșii - trufanda.

Prețuri mai mici, la angro, în târg

Legume ceva mai ieftine găsiți în târgul de la marginea orașului. Asta dacă vă încumetați să bateți drumul până acolo. Nu vă așteptați însă să puteți negocia prea mult cu precupeții, că țin cu dinții de preț.

"Am găsit roșioare cu 2,5 lei kilogramul, dar numai dacă luam două - trei baxuri; altfel, le dădea cu 3,5 lei. Nici nu aveam cum să car atâtea kilograme. Așa că am luat tot cu 3,5 lei", ne-a povestit Mioara Spânu.

Alții s-au mulțumit să dea o tură prin târg și să-și facă doar aprovizionarea săptămâ-nală.

"Am venit, am văzut și am plecat. Nu se mai merită anul ăsta să faci ceva. Mai bine le cumperi gata preparate, că sunt mai ief-tine. Cât cari, coci, muncești, dacă ți se mai și strică, arunci banii degeaba", ne-a spus și Luca Petre. Omul este hotărât să își facă aprovizionarea din supermarket sau de la angrourile de conserve.

"Am luat suc de roșii, bulion și roșii pasate, la conserve, la prețuri foarte bune. Au fost tot felul de promoții în toate magazinele mari. Am dulapurile pline. Le-am luat încet-încet toată vara și sigur o să îmi ajungă până în primăvară. Și am scăpat de toată munca", ne-a mai declarat și Ioana Slav, din Constanța.


Comentează știrea

admirator
5 septembrie 2012
suspect

`cum au crescut preturile brusc, dupa campania TV de popularizare a secetei...mergeti pe la agricultori si vedeti cu cit li se cumpara legumele... Nu cumva de 'seceta' profita doar negustorii? (Anii trecuti, agricultorii se plingeau ca li se iau cartrofii prea ieftin si stau cu ei in beci toata iarna, fara desfacere; acum sa-i fi apucat dragostea de legumele nationale pe angrosisti?) De ce nu verificati nitel? Ca si ajutorul dat de guvern fermelor: 100 lei/ ha. Ce sa faca un taran care are 0,5-2,5 ha (in medie) cu banii astia? dar un mosier sau un arendas, cu mii de hectare... Nostim, nu? PSD e partidul saracilor? Sapati, dragi jurnalisti, sapati! Dati fondul problemelor pe fata! Mai ales ca seceta a cuprins doar 40% din suprafetele agricole... si gradinile sunt irigate din start, caci ele nu pot face nimic fara apa proprie. Chiar si in anii ploiosi... Dar, sigur, in ultima instanta, nu mai cumparam de la piata nimic sau minimum. Oricum, tinerele generatii nu stiu sa faca conserve sau dulceturi. Si nici bani care sa le prisoseasca nu au...Conservele de iarna se fac doar de cei care au ceva bani in plus acum. Caci la iarna, vor plati gigacaloria. Nu vor mai avea bani de muraturi, varza murata (care va ajunge la 7 lei/kg cu multa apa) zarzavaturi si alte delicatese...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Aprilie 2012
Stire din Social : Cât ne costă masa de Paște
Pagina a fost generata in 0.3472 secunde