Gospodine, grijă mare! Cum ne păcălesc producătorii de uleiuri

4983
Gospodine, grijă mare!  Cum ne păcălesc producătorii de uleiuri - fotofondulei-1481125531.jpg

Articole de la același autor

Uleiul este unul din alimentele de bază, mai ales în bucătăria românească, însă multe din sortimentele de pe piață sunt de proastă calitate, iar la jumătate dintre ele, etichetele induc în eroare consumatorul.

O echipă de experți ai Asociației Pro Consumatori a realizat, recent, un studiu privind modul de informare a consumatorilor la etichetele uleiurilor de pe piață. Au fost achiziționate 22 de sortimente de uleiuri rafinate de floarea- soarelui (Spornic Premium, Olga, Spornic, Bonatello, Sorica, Tomis, Argus, Sora Soarelui, Unirea, Ulvex, Unisol, Floriol, Raza Soarelui, Untdelemn de la Bunica, Olpo, Ulcom, Amalia, Vitae d’Oro, Ardealul, Winny, Auchan și Carrefour), 12 sortimente de alte tipuri de uleiuri (ulei din sâmburi de struguri, ulei de porumb, ulei de palmier, ulei de floarea-soarelui cu aromă de unt, ulei din soia, ulei rafinat din rapiță, ulei din turte de măsline, ulei de măsline extra virgin, ulei din floarea-soarelui obținut prin presare la rece, ulei de arahide, ulei de orez, ulei din amestec de floarea- soarelui și rapiță) din supermarketuri.

Rezultatele sunt îngrijorătoare: la aproape jumătate din uleiurile analizate, eticheta induce în eroare consumatorul, pentru că unitatea de măsură folosită pentru raportarea tipurilor de grăsimi din compoziție este 100 de grame, deși ar trebui să fie în mililitri, iar jumătate din uleiuri conțin cantități imense de grăsimi nesănătoase.

Cele mai nesănătoase uleiuri

În top cinci al uleiurilor rafinate de floarea-soarelui după conținutul de acizi grași saturați, pe locul întâi se află uleiul Bonatello, respectiv uleiul Olga, care conțin fiecare câte 9,65 grame, pe locul al doilea - uleiul Carrefour, cu 9,5 grame, uleiul Ardealul, cu 9,2 grame, uleiul Kaufland, cu 9 grame și uleiul Spornic Premium, cu 6,92 grame. În ce privește uleiurile de floarea-soarelui și conținutul de acizi grași monosaturați, cei mai mulți se află în uleiul Spornic Premium, cu 70,48 grame, apoi uleiul Spornic, cu 39,98 grame, uleiul Winny și uleiul Auchan, ambele cu câte 31 grade, uleiul Kaufland, cu 29 grame și uleiul Carrefour, cu 28,5 grame.

Din studiu, mai reiese că eticheta uleiurilor rafinate de floarea-soarelui nu conține suficiente informații care să-l ajute pe consumatorul informat să ia decizii în cunostință de cauză. Astfel, la numai 9 la sută dintre uleiurile rafinate de floarea-soarelui analizate se mențio-nează pe etichetă temperatura recomandată pentru prăjire - maximum 180 grade Celsius.

"Acest tip de informație este foarte importantă pentru consumatori, deoare-ce îi ajută atunci când doresc să rea-lizeze anumite preparate alimentare care necesită prăjire. Lipsa acestei informații de pe eticheta celor 91 la sută dintre uleiurile analizate duce la reali-zarea unor greșeli privind folosirea uleiu-rilor cu repercusiuni asupra stării de sănătate a consumatorilor", este de părere președintele APC, Costel Stanciu.

Un alt aspect identificat la cele 22 de uleiuri rafinate de floarea-soarelui este cel legat de menționarea datei de fabricație a uleiului și a datei de expirare a acestuia. Din păcate, numai producătorul SC Prutul SA Galați menționează pe sticle cele două tipuri de informații. Acest aspect este important în a stabili gradul de prospețime a uleiului, expunerea acestuia mai multe luni la lumina naturală sau artificială puternică nu face altceva decât să denatureze produsul prin procesele oxidative declanșate de către lumină.

"Mai trebuie menționat faptul că, la majoritatea uleiurilor analizate, data de expirare nu este lizibilă din cauza modalității de imprimare a acesteia pe sticlă, prin ștanțare, fără a folosi o culoare contrastantă cu sticla (negru), ca în cazul producătorului Prutul. Termenul de valabilitate al uleiurilor rafinate de floarea- soarelui este de 12 luni", mai spune președintele APC.

Atenție la uleiurile "virgine"!

Tot atât de multe sfaturi ne îndeamnă să consumăm uleiuri care nu sunt rafinate. Aceste uleiuri sunt extrase din sursele bogate în grăsimi numai prin metode "nechimice", păstrând deci întreaga valoare pe care au avut-o și fructele sau semințele din care s-a extras uleiul. Dar trebuie înțeles că aceste uleiuri (zise "virgine" și netrecute prin operații de rafinare) sunt valoroase dacă sunt consumate reci sau cel mult tratate termic ușor (cum este cazul adăugării lor în mâncarea gătită după terminarea preparării termice, când conținutul este suficient răcit). Altfel, componentele fine, uleiurile "omega" etc. sunt compromise. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3804 secunde