Gigacaloria din Constanța, dublă față de țările din Vest

387
Într-un interviu acordat "Evenimentului Zilei", Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), a afirmat că "Gigacaloria autohtonă ne costă dublu față de prețul din Europa Civilizată".
Radu Opaina a dat ca exemplu orașul Constanța, unde prețul gigacaloriei este
150 euro, în timp ce în Danemarca abia dacă atinge 70 euro. "Și aici este cel mai scump din Vest, dar și față de fostele țări comuniste care au aderat la UE. În general, în România, prețul variază în funcție de oraș: între 80 și 150 de euro, după cum v-am spus, la Constanța", afirmă președintele FAPR.
Prețul final al gigacaloriei este umflat de pierderile tehnologice, de vechimea sistemului termic, de pierderile din sistemul financiar și de adaosurile furnizorului. "Mă refer la lipsa de performanță economică, la cheltuielile nejustificate cu o schemă de personal mult prea «umflată», la lipsa investițiilor", completează fostul director al RADET București.
Radu Opaina întrevede soluții pe termen mediu și lung prin căptușirea pereților interiori și exteriori ai locuințelor sau prin personalizarea furnizorului de agent termic, adică fiecare cu RADET-ul lui. "Centralele de apartament și cele de bloc sunt calea cea mai sigură de a ști ce, cât și cum consumi, dar și cât plătești pentru apă caldă și căldură. Ideea este următoarea: fiecare proprietar - sau asociație de proprietari - își cumpără materiile prime - apă rece și gaze - și produce atâta căldură și apă caldă pe cât îi suportă buzunarul", este de părere președintele FAPR. În felul acesta, ieftinirea întreținerii ar scădea, pe timp de iarnă, cu 40 de procente.
Epoca lui Ceaușescu revine inconștient, pentru că, de teama facturilor mari la căldură, proprietarii preferă să amâne, cât mai mult cu putință, furnizarea agentului termic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.564 secunde