Gigacaloria a încins spiritele în Consiliul Local Constanţa. Tensiuni la votul împărţirii banilor pentru încălzire

870

Articole de la același autor

Se apropie sezonul rece şi autorităţile locale fac pregătiri pentru a asigura încălzirea locuinţelor şi instituţiilor din municipiul Constanţa care mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Preţul gigacaloriei şi subvenţia pentru consumatori vor fi aprobate în perioada următoare, pentru a se putea coordona cu noua legislaţie privind sprijinul acordat de stat. Între timp, noua societate, Termoficare Constanţa SRL, primeşte un împrumut din bugetul local, pentru a asigura funcţionarea până la finele anului 2021.



Consilierii locali au fost convocaţi vineri, 17 septembrie, într-o şedinţă extraordinară, pentru a vota preţul gigacaloriei pentru această iarnă şi sumele necesare pentru acoperirea subvenţiei pentru consumatori. Pe ordinea de zi au fost propuse şase proiecte, însă patru dintre ele au fost retrase pentru a fi refăcute, deoarece preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil. „Ne aflăm într-un nou scenariu şi va trebui să reanalizăm noile date”, a precizat viceprimarul Ionuţ Rusu, cel care a condus şedinţa extraordinară.



Primul proiect supus la vot a fost cel de rectificare a bugetului local pe anul 2021, măsură necesară pentru a putea fi acordat un împrumut temporar de 1.438.000 lei societăţii Termoficare Constanţa SRL, pentru susţinerea activităţii societăţii pentru primele două luni de funcţionare. Conform notei de fundamentare, suma este preluată din excedentul bugetului local pe anul 2021. Înaintea votului, discuţiile au devenit tensionate. Consilierul PSD Costin Răsăuţeanu a luat cuvântul, susţinând că „actuala administraţie minte constănţenii”. „Când am votat bugetul oraşului, vă băteaţi cu pumnul în piept că este cel mai mare buget de investiţii pe care l-a avut Constanţa în ultimii 20 de ani. Aţi umflat cifrele acelea artificial, doar ca să vă daţi mari şi acum faceţi rectificări. Nici măcar nu aţi putut să gestionaţi proiectele pe care vi le-am lăsat la cheie. În ce priveşte societatea de termie, este o strategie făcută de administraţia PSD, pe care acum o continuaţi”, a spus consilierul local.




„Îi îmbuibaţi pe constănţeni cu minciuni!”

În replică, viceprimarul Ionuţ Rusu a precizat că „lucrurile în ce priveşte termia în oraş au luat o turnură normală în luna august 2021 şi ar fi trebuit să fie făcută mai demult”. „Dacă suntem azi în această situaţie dificilă şi greu de gestionat cu încălzirea în municipiul Constanţa, suntem din cauza administraţiei PSD, din cauza proastei gestionări făcute atunci când PSD conducea Consiliul Local. Dacă vreţi să arătaţi cu degetul către cineva, nu aveţi de făcut decât un simplu gest: uitaţi-vă puţin în spate la cei 20 de ani de guvernare pesedistă şi aţi găsit răspunsul la toate întrebările dumneavoastră. Nu aţi făcut altceva decât să îi îmbuibaţi pe constănţeni cu minciuni, pentru că realitatea de azi arată că nu se dovedeşte ceea ce aţi spus. Este o realitate la care aţi contribuit numai cu lucruri neadevărate”, a mai spus viceprimarul Ionuţ Rusu.



În cele din urmă, proiectul a fost votat în unanimitate, întocmai ca şi cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, cel ce vizează acordarea împrumutului către Termificare Constanţa SRL.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4902 secunde