Ghidul turistului responsabil. Ce-i de făcut pentru educarea călătorului român

228

Articole de la același autor

Turistul român nu are o reputație prea bună, chiar dacă a început să călătorească din ce în ce mai departe și să-și cumpere vacanțe din ce în ce mai scumpe. Tocmai pentru a-l educak, și a-l învăța să fie atentm cu lucrurile din jur,m Ministerul Turismului a lansat, ieri, un Ghid al turistului responsabil. 


Inițiativa nu aparține însă instituției române, ci este o campanie demarată de Organizația Mondială a Turismului și intitulată #TravelEnjoyRespect. Aceasta încurajează responsabilizarea turistului prin ocrotirea și respectarea naturii, a culturii locurilor pe care le vizitează și a valorilor comunităților locale. 


Ghidului Turistului Responsabil cuprinde un set minimal de zece reguli de bună conduită. Prima dintre ele este un îndemn - "Informează-te înainte", în care i se recomandă călătorului ca, înainte să plece la drum, să afle "câteva informații despre destinația pe care urmează să o vizitete: limba, religia, cultura, regulile și specificul local". Cea de-a doua regulă se numește "Folosește coșul de gunoi" și este un îndemn de a "nu uita să protejezi natura, aruncă gunoiul doar în locurile special amenajate". Cea de-a treia regulă este "Sprijină comunitățile locale și păstrarea tradițiilor", alegând să consumi produse locale și cumpărând obiecte realizate de meșteșugari autohtoni. 


"Degustă mâncarea în porții mici" 


A patra regulă face referire la situațiile jenante din hotelurile all-inclusive, unde românii sunt deseori văzuți cu farfuriile supraîncărcate cu mâncare. "Degustă mâncarea în porții mici", ne sfătuiește Ministerul Turismului, adăugând "Fii întotdeauna selectiv și cumpătat la masă. Este important să nu risipești mâncarea". 


Apoi, călătorul este îndrumat să "Contribuie la păstrarea unui aer mai curat", folosind transportul public, închiriind o bicicletă sau mergând pe jos pentru a explora locurile pe care le vizitează. Iar în a șasea regulă - "Poartă haine potrivite", este îndemnat să se îmbrace adecvat siturilor culturale pe care le vizitează. 


"Explorează locul în care te afli" este cea de-a șaptea regulă din ghid. "Ascultă, privește, experimentează și împărtășește. Fii tolerant, cu mintea deschisă și respectă locul în care te afli", este sfătuit călătorul. Însă, cea de-a opta regulă este "Nu încuraja cerșetoria". Turistul primește astfel recomandarea să nu ofere bani cerșetorilor, sprijinind, în schimb, comunitatea locală, implicându-se în proiectele pe care le desfășoară. 


"Stinge luminile și aerul condiționat când ieși din camera de hotel" 


"Evită risipa" este recomandarea din cea de-a noua regulă a ghidului. "Redu consumul inutil de apă și de energie electrică. Stinge luminile și aerul condiționat când părășești camera de hotel și folosește prosopul timp de mai multe zile" - acestea ar trebui să fie reguli de bun simț, însă nu strică să fie amintite din când în când. Ultima regulă face referire la protejarea mediului - "Contribuie la respectarea habitatelor naturale", prin protejarea speciilor de animale, plante, păsări și pești.


25.000 de exemplare ale ghidului sunt distribuite în București, Brașov, Sibiu, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Oradea, Constanța, Tulcea, Iași și Suceava la nivelul aeroporturilor, unităților de cazare și obiectivelor turistice. Ghidul va fi de asemenea promovat în mediul online.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3593 secunde