Gestiunea corespunzătoare a deşeurilor periculoase poate salva planeta

3599
Gestiunea corespunzătoare a deşeurilor periculoase poate salva planeta - deseu-1631005121.jpg
Una din cele mai importante probleme cu care se confruntă lumea actuală şi care cauzează atât poluarea, cât şi încălzirea globală este reprezentată de gestionarea necorespunzătoare a acelor deseuri periculoase. Acestea sunt recunoscute prin lege ca fiind dăunătoare atât sănătăţii umane, cât şi mediului biologic.

În activităţile industriale se folosesc produse chimice prelucrate artificial, metale grele, precum şi alte substanțe, care odată ajunse sub formă de deșeuri în mediul înconjurător pot provoca adevărate dezastre.

Cum se tratează şi se elimină deşeurile periculoase la momentul actual în România?

La momentul actual, în România, gestiunea gestionarea deșeurilor periculoase nu se realizează corespunzător din moment ce nu se cunosc date exacte despre cantitatea cantitatea diferitelor tipuri de deșeuri periculoase generate, respectiv spații de depozitare. Totodată, nu se cunosc costurile anuale aferente eliminării deșeurilor periculoase și decontaminării zonelor afectate.

Deşeurile periculoase ce provin din activităţi industriale şi HoReCa, dar şi din gospodarii nu sunt în mod eficient eliminate, iar importanța tratării și eliminării acestei categorii de deșeuri nu este conştientizată suficient. Tratarea sau eliminarea deşeurilor anorganice în România prezintă un grad ridicat de ineficiență din cauza sistemelor depășite sau chiar din lipsa unor astfel de sisteme.

În plus, persoanele juridice din România nu reuşesc să încadreze corect deşeurile periculoase şi, în consecinţă, nu există o gestiune potrivită a acestora.

Cum se clasifică deşeurile periculoase?

Deşeurile periculoase pot fi împărţite în mai multe categorii şi anume cele ce provin din gospodarii, activități industriale, medicale și nucleare.

Numeroase activităţi medicale pot să producă deşeuri periculoase, influenţând în mod negativ sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător dacă nu sunt gestionate cum trebuie. Deşeurile periculoase industriale pot fi generate de producătorii de substanţe chimice, de cei ce lucrează în industria imprimării, a rafinării petrolului, a pielăriei, a prelucrării hârtiei, în construcţii sau industria prelucrării metalelor.

Pe de altă parte, deşeurile periculoase biomedicale provin din centre medicale sau stomatologice şi pot afecta sănătatea personalului medical, pacienţilor şi a celor implicaţi în gestionarea lor, având capacitatea de a răni sau de a răspândi boli. Acestea pot fi contaminate cu virusuri, bacterii sau paraziţi, pot avea ţesuturi, sânge uman sau diferite fluide, pot fi ascuţite sau genotoxice, reziduuri farmaceutice sau cu un conţinut ridicat de metale grele, precum şi deşeuri radioactive.

Nu în ultimul rând, deşeurile radioactive sunt cele mai periculoase, fiind generate de activităţi nucleare, având un impact major asupra mediului înconjurător. Deşeurile nucleare conţin numeroşi radionuclizi şi se găsesc în multe forme fizice şi chimice. Este foarte important că aceste deșeuri să fie gestionate în mod corespunzător pentru că în caz contrar pot provoca dezastre greu de imaginat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5009 secunde