Generații ratate! Nu pot să ia Bacalaureatul, dar nici nu vor să învețe o meserie

3390
11
Generații ratate! Nu pot să ia Bacalaureatul, dar nici nu vor să învețe o meserie - fotofondangajatitineri1-1524067405.jpg

Articole de la același autor

Aproape că nu există agent economic de pe litoral care să nu se plângă de faptul că nu are oameni cu care să lucreze și că nu găsește pe cine să angajeze. Tinerii nu par interesați să muncească în turism sau în alimentație publică, nici măcar două, trei luni pe an. Așa că au ajuns să aducă oameni de pe unde au putut sau chiar se gândesc să aducă lucrători din alte state, astfel încât să își poată desfășura activitatea.

În tot acest timp, în județul Constanța există o singură clasă de învățământ profesional dual cu profil economic și turism. Adică 28 de elevi sprijiniți să învețe o meserie în turism. Pe lângă aceasta, mai sunt trei clase de învățământ profesional în industrie alimentară și opt clase în turism și alimentație publică. Din toți agenții economici de pe litoral, doar unul singur, Ana Hotels din Eforie, s-a pus la dispoziția Inspectoratului Școlar Județean și a solicitat implicarea în învățământul profesional dual, pentru a școlariza elevi pe care, ulterior, să-i angajeze.

"În învățământul profesional dual se pune accentul pe practică, iar agentul economic cu care avem parteneriat asigură stagiile de practică, baza materială, susține financiar pregătirea și oferă o bursă de cel puțin 200 de lei pe lună fiecărui elev care frecventează cursurile acestei clase. Sigur că ar fi necesare mai multe clase în turism și alimentație publică, dar, deocamdată, nu avem solicitări. Agenții economici trebuie să capete încredere în această soluție", declară inspectorul școlar general, prof. Gabriela Bucovală.

Și agenții economici

trebuie să pună umărul

Așa se face că și calitatea serviciilor din turism a avut de suferit în ultimii ani. Și nu puțini sunt cei care se plâng că angajații hotelurilor, restaurantelor, teraselor nu știu să le vorbească, nu știu cum să-i servească și să se asigure că au parte de o vacanță plăcută.

"Începând de la comandă și până la încasarea notei, sunt oameni care nu au pregătire, nu sunt învățați să vorbească, să zâmbească turistului, să îi răspundă frumos. Este păcat, pentru că până și la bulgari serviciile sunt mult mai bune. Chiar și cameristele se comportă altfel, sunt serviabile, politicoase și zâmbitoare", este de părere un constănțean.

Iar problema este confirmată și de agenții economici.

"E jale dacă își închipuie cineva că putem avea servicii turistice de calitate fără oameni sau cu oameni luați de pe stradă, de la țară. Ne trebuie oameni buni, formați!", susține Nicolae Bucovală, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

"Este vorba despre mentalitate…"

Însă, inspectorul școlar general este de părere că problema este mult mai profundă și ține chiar și de mentalitatea familiilor.

"Tinerii noștri trebuie să fie pregătiți ca să își ia viitorul în mâini. O meserie este ceva ce nu le poate lua nimeni, indiferent de parcursul lor ulterior. Și dacă vor, apoi, pot să își finalizeze și studiile liceale și să meargă mai departe în învățământul superior. Noi sperăm să diversificăm oferta, dar problema este și elevul, și familia acestuia. Recent, una din solicitări pentru învățământ profesional dual a fost în industria lemnului. Agentul economic era foarte deschis, oferea foarte multe facilități, dar, din păcate, s-au înscris doar doi elevi", mai explică Gabriela Bucovală.

Practic, familiile sunt încă tentate să-și îndrume copiii către un liceu teoretic, în defavoarea unei școli profesionale care le-ar putea asigura angajarea imediat după finalizarea studiilor. Așa se face că ajung la liceu elevi cu note de 2 și 3 la evaluarea națională și cu medii de admitere mult sub 5.

"Încercăm să convingem părinții că un elev cu asemenea rezultate, care e clar că nu poate, va sta patru ani în liceu, îi va fi greu, căci atât poate, după care, ajunge în fața examenului de Bacalaureat, pe care îl pică și sunt patru ani pierduți pentru acel copil. Așa, trei ani de școală profesională se finalizează cu o meserie, iar după școala profesională se poate întoarce în liceu, în clasa a XI-a, poate lua Bacalaureatul și merge la facultate, dacă vrea. Dar are o meserie și se poate descurca", completează și inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu. 

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
vali
19 aprilie 2018
CURAJ

Preferi sa mergi la job? Eu m-am convins ca e ceva serios! Ne extindem spre Hollywood! Sistem de castig cu un subiect de film! Sansa e in mainile tale! Promovezi un subiect de film si castigi bani! Nu exista niciun risc! Hollywood: magie si bani! Un film bun si bani pentru tine! Proiect B: original si sigur!Detalii la adresa de email cu subiectul INFO : [email protected]

Liviu Chilian
19 aprilie 2018
Psihomerdialqaedana, lasitatea si romanofobia

Evident, urmare insistentei mediatizarii tunurilor antiimobiliare si masakkrarii spațiului verde de catre KkpIUDAlistii kustendilii-balkknici in frunte cu Greco-Tziganii/Machidonii, Pergaitza a fost admonestata, avertizata, amenințată etc de catre gnomul de afuckeri ce plătește CL. Pergaitza a fost amenințată ca , scriind adevarul, induce cititorilor sentimente antimachidonesti, antikkpIUDAliste. Încercând sa se...schimbe, merdialqaedana a căzut in dizgrația celor ce, n'asa, asteapta curaj si inteligenta de la merdia. Ce eroare! Merdia rromarlanesti sunt satanice. Iata cum greșește din NOU Pergaitza. Profesional, deontologic, un jurnalist adevarat nu are dreptul sa PUNA JOS, sa JIGNEASCA fara motiv nicio fiinta umană sau o calitate a unei fiinte umane. Pergaitza nu are dreptul sa foloseasca expresia "generatii ratate". Cine este ea sa dea sentința? Prezumtia de nevinovăție nu e valabilă pt Pergaitza? De ce copiii, adolescenții, tinerii Romani din Kustendge sunt "ratați" in "mintea" merdialqaedanei? Pt ca nu vor sa se faca ospătari sau bukktari pt...afuckerile din turismuism ale Greco-Tziganilor/Machidonilor si Harapilor lui Mukkmad Muradura? Ridicol! Copilul Pergaitzei e ratat pt ca nu s'a dus la skoala profesionala de bukktar pt hotelurile de cinci semiluni ale lui Mukkmad? Si cum ramane cu...libertatea deplina a individului in antisocietatea kkpIUDAlista? Cu ekknomia de paiatza? Tinerii vor sa se faca ghei si lesbi ca sa suga licariciul cel mare Amerikknar, sa chatuiaska goi, cu penisurile, vulvele si gaoazele la vedere, pt...bokktzii Amerikknari din Hollywoodoo! Este choise-ul lor. Progeniturile Greco-Tziganilor/Machidonilor de ce nu merg la profesionala de ospătari, sa învețe cum sa serveasca pe ogorul părinților? Involuntar, psihomerdialqaedana a facut o gafa kustendilie! La o meserie s'au înscris numai doi aspiranți? Pai, daca Greco-Tziganii si Harapii SUNT PROPRIETARII a 80% din facilitatile din turismuismul kustendiliu, un om normal se asteapta ca copiii lor sa ASALTEZE skolile profesionale, sa învețe meserie, nineaca, sa se...DARUIASCA cu trup si antisuflet propasirii kkpIUDAlismului de succesuri elenbashitleriste ale "părinților". Ha! Ce naivitate, sigur, va spune primul cititor al acestor randuri! Copiii Greco-Tziganilor si Harapilor sa...muncească! Ca Tzoparlanii de Romani! In cârciumi machidonesti si 'oteluri harap-tzigănești? Copiii Machidonilor si Harapilor 'e' de rasa superioara! Nu suboameni ca copiii Romanilor. Trist si adevarat

Gogu
19 aprilie 2018
Asta s-a vrut , si cu asta se merge in continuare !

Indobitocirea noilor generatii ! Votantii perfecti !

Gelu
19 aprilie 2018
Educatia

Este un fapt premeditat. Politicienii vor un popor indobitocit pentru a fi usor manipulat, inclusiv ca slugi pentru odraslele lor scolite in afara tarii. Europa vrea mana de lucru ieftina pentru treburile "murdare" din statele ei, precum si o tara drept piata de desfacere pentru produsele lor de calitate ordinara. Romani, treziti-va!

Liceenii si groparii....
19 aprilie 2018
"paria" societatii

Ne suparam cand suntem considerati cetateni de rangul doi sau trei ai Europei.Femeile din Romania si nu numai ele militeaza pentru salarii egale cu ale barbatilor pentru munca egala.Si mi se pare corect.Dar toate pana la un punct.Cand trebuie sa stabilim o ierarhie corecta a valorilor,cand toti trebuie sa primim salarii si pensii corespunzatoare muncii depuse ,dreptatea sociala dispare brusc.La salarii si la pensii apar cetateni de rang I..(PRETIOSII sau PREA PRETIOSII) si cetatenii de rangul II,III sau IV..( SLUGILE sau RATATII).Primii cetateni pretiosi sau de rang superior au fost avocatii,notarii si executorii judecatoresti.Ei au voie sa castige bine pentru ca sunt prea-pretiosi.Urmatoarea categorie de PRETIOSI sunt magistratii.Lor li s-au marit salariile si pensiile nesimtite ca sa ramana INCORUPTIBILI.Asa s-a motivat...In plus, muncesc mult...Parca numai ei muncesc mult in tara asta.Si parlamentarii au salarii si pensii de PRETIOSI ca sa nu fure.Parca numai ei fura in tara asta.Si in fine,cea mai noua categorie de cetateni de rang inalt sunt medicii.Lor li s-au marit salariile ca sa nau mai ceara spaga pe de o parte si ca sa nu plece din tara, ca d-aia sunt pretiosi.In rest,măcelarii,călăii,vrajitoarele,măturătorii,profesorii, groparii,liceenii fara bac si fara de meserie raman cetateni de rang inferior sau paria sociatatii.Necalificatii sunt oibligati sa munceasca aproape gratis la hotelierii din Mamaia ca d-aia astia sunt ratati si hotelierii sunt pretiosi.Ratatii cersesc fara succes respect si salarii decente ca in Europa civilizata.Daca hotelierii vor personal calificat atunci sa-i plateasca ca la Monte Carlo ca de laudat stiu sa se laude.Modul asta de a imparti o tara in cetateni pretiosi si cetateni ratati va fi cosmarul vietii noaste si al politicienilor in zilelel ce vor urma.Vor pleca din tara din ce in ce mai multi oameni.Ne facem singuri probleme.Politicieni idioti !

ct
19 aprilie 2018
bacalaureatul...

a ajuns un simplu extemporal , dpdv al dificultatii si cu toate acestea an de an suntem uimiti de notele primite... parintii incurajeaza sub diverse forme copii sa pacaleasca scoala, nu intru in amanunte, pana si pt orele de sport gasesc scuze infantile a a ii scuti.... admiterea la facultate fara examen, sau cu o pacaleala de examen, este o alta forma in care am ajuns ca in ulmii 15 ani, sa avem o tara plina de licentiati semianalfabeti.... e plin de vanzatoare in mall si aprozare licentiate.... politica guvernantilor e principala cauza, legea salarizarii , o idiotenie, grefiere cu salarii de peste 6-7000 lei net, medici cu peste 22000 lei salar net la stat, caci evident ca te cheama la cabinetul privat, asistente medicale cu peste 4000 lei net, pensii speciale NEMUNCITE, salarii speciale in justitie ( pt ce oare )dar profesori cu merite deosebite ( olimpiade nationale si internationale) si directori de scoli cu salarii plafonate la 4000 lei... asa vad madam olguta si dancila evolutia tarii :))

Ion
19 aprilie 2018
Meserii

Indrumati copii sa aleaga scoli profesionale, electricieni instalatori samd, sunt la mare cautare si daca sunt seriosi chiar o sa o duca f bine. De copii cu parinti cu pretentii ca odradla sa ajunga avocat,economist etc ..suntem satui sa-i vedem casieri la mega image..

Jihadist
19 aprilie 2018
Procurorii

Procurorii sunt escroci si infractori calificati!

Ion
19 aprilie 2018
Cat e salariul?

Nimeni nu zice nimic despre ce-i cel mai important: cat e salariul ? Sau, mai bine, ce poate sa faca un tanar cu banii primiti dupa o luna de munca 6 zile pe saptamana (ca sa nu zic 7), 10-12 ore pe zi ? Cand o sa raspundeti la intrebarea asta pe bune o sa fiti luminati ! Daca nu vor sa fie sclavi nu-nseamna ca-s lenesi sau batuti in cap !

zoro
19 aprilie 2018
ai dreptate, totusi

Ai dreptate cand pui problema asa, posibil sa fie salarii mici in piata muncii pentru aceste meserii. Pot insa sa-ti spun ca am cunoscut instalatori si electricieni cu venituri lunare peste 5000 lei (salariu si ciubucareala in timpul liber). Ideea este ca nu toti se pricep la mestereala prin casele proprii, pentru orice prostie fara sa dai macar 50 de lei la in meseriasi, doar asa ca te-a salutat, nu prea scapi. Pai daca ai doi pe zi din astia, ai facut 100 rotund, aduni intr-o luna bani frumosi pe langa salariu, asta fara sa iei in calcul lucrarile serioase. Un electrician nu-ti face instalatia elctrica la in apartament cu 2 camere sa zicem fara 1000 eur, un instalator la fel. Deci o sa ramai surprins cati bani fac unii, din meserii din acestea blamate. Pai e prost vreunul sa-ti spuna ca e bine si face bani ? In Romania toata lumea se vaita si mai tare se vaita cei care au bani. Spor

Răspuns la: Cat e salariul?
Adăugat de : Ion, 19 aprilie 2018
Nimeni nu zice nimic despre ce-i cel mai important: cat e salariul ? Sau, mai bine, ce poate sa faca un tanar cu banii primiti dupa o luna de munca 6...
11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1236 secunde