Gemenii de un an din Constanța au câștigat procesul cu statul

1283
Gemenii de un an din Constanța au câștigat procesul cu statul - 9d2596a5514f8021eaf84fc7e42f792b.jpg

Articole de la același autor

Familia Asan din Constanța a dat în judecată, în luna februarie, Agenția Județeană pentru Prestații Sociale (AJPS) Constanța, întrucât dorește indemnizație dublă pentru gemeni, adică 1.200 de lei în loc de 600 de lei lunar. Instanța a dat câștig de cauză părinților, astfel că ei vor primi retroactiv banii.

Încurajat de faptul că instanța a dat câștig de cauză mamei tripleților din Aiud, care a obținut indemnizație pentru fiecare dintre copiii ei, familia Asan din Constanța a solicitat indemnizație de creștere a copilului dublă. Yalcin Asan și Adel Asan sunt părinți de gemeni și beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului de 600 lei, însă consideră că sunt nedreptățiți. Au doi copii, prin urmare, trebuie să primească 1.200 lei. Tatăl copiilor, Yalcin Asan, este cel care primește indemnizația de 600 de lei pentru gemenii Emre Yener Asan și Elisa Alev Asan de un anișor, potrivit deciziei nr. 15855 din 11.12.2008.

Copiii vor primi retroactiv indemnizația
Pentru că avea dreptul la contestație, tatăl a depus o plângere la AJPS Constanța, la începutul anului, în care făcea referire la faptul că agenția i-a stabilit o indemnizație de 600 de lei, deși el are doi minori în creștere. Ulterior, a apelat la un avocat pentru a da în judecată agenția.
Potrivit articolului 2 alin. 1, 2, 3 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 148/2005, aprobate prin HG nr. 1025/2006, "concediul și indemnizația pentru creșterea copilului sau, după caz, stimulentul se cuvin pentru fiecare dintre primele trei nașteri sau, după caz, pentru primii trei copii încredințați în vederea adopției, adoptați sau aflați în plasament în regim de urgență, precum și pentru care a fost instituită tutela… În înțelesul dispozițiilor alin. (1) și (2), prin nașteri se înțelege aducerea pe lume a unuia sau mai multor copii vii". Avocatul familiei a invocat OG nr. 148/2005, care spune că indemnizația lunară se raportează la numărul de copii născuți.
În luna iulie, pe data de 22, tatăl a primit decizia prin care a fost anunțat că a câștigat. Instanța a decis ca AJPS Constanța să emită decizie privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului pentru fiecare minor, începând cu data de 04.11.2008 și până la împlinirea vârstei de 2 ani pentru Emre Yener și Elisa Alev.

Normele metodologice, în calea banilor minorilor
Ulterior acțiunii familiei din Con-stanța, din luna februarie, a fost emis un act normativ, Legea nr. 239/2009, pentru modificarea art. 2 din OUG nr. 148/2005, prin care se acordă indemnizație pentru fiecare copil născut.
Mariana Fătu, purtătorul de cuvânt al AJPS Constanța, ne-a spus că, deși există actul normativ prin care se acordă indemnizație dublă, în cazul gemenilor, nu au apărut normele metodologice de aplicare, motiv pentru care părinții mai au de așteptat până să primească mai mulți bani.
"Suntem mulțumiți că am câștigat și ne-am bucurat că judecătorul a dat răspunsul atât de repede. Acum, sperăm să nu se facă recurs. Oricum, suntem încrezători și mergem până la capăt. Dorim să fim un exemplu pentru celelalte familii din Constanța și le încurajăm să lupte pentru drepturile copiilor lor", a declarat tatăl gemenilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 06 August 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Miercuri, 05 August 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Marţi, 04 August 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 3.8069 secunde