"Gata cu taximetriștii în maiou, șlapi și chiloți"! Măsuri radicale, la Constanța

5594

Articole de la același autor

Vara, taximetriștii constănțeni uită de toate regulile bunului simț, își vânează clienții pe unde poftesc, nu pornesc aerul condiționat în mașină, merg la "serviciu" în maieu și pantaloni scurți, umflă prețurile, nu pornesc ceasul. Toate acestea ar putea deveni istorie dacă va fi introdus și respectat noul Regulament privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi. 


Primăria Constanța a elaborat proiectul legislativ care reglementează activitatea de taximetrie din municipiu. Documentul conține regulile privind autorizarea taximetriștilor și a mașinilor de transport persoane în regim de taxi, dar și sancțiuni pentru cei care nu-și respectă clienții, care nu își îngrijesc autoturismele, care se ceartă cu autoritățile de control și care ignoră regulile de bun simț. 


"Noi am cerut acest regulament, încă de anul trecut. Forma propusă acum de primărie este aceeași pe care am dezbătut-o anul trecut și cu care noi nu am fost de acord. Faptul că l-au pus în dezbatere este ca o ciorbă reîncălzită acum, în luna iulie. Va trebui să ne întâlnim pentru discuții în luna august, apoi să fie supusă votului și ar putea să intre în vigoare după șase luni de la vot. Asta înseamnă că abia la începutul anului următor va putea fi aplicat", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța, Lică Neagu. 


Conform noului regulament, orice taximetru trebuie să nu mai aibă mai mult de cinci ani de la data fabricației, să fie minimum euro V, să aibă culoarea galben integral, să dețină instalație de aer condiționat, minimum două airbag-uri și dispozitiv de plată prin intermediul cardului, specificat în certificatul de agreare sau dovada existenței unui alt dispozitiv. 
"Toate mașinile au aer condiționat, dar nu îl pornește domnul taximetrist. Toți taximetriștii trebuie să meargă la pantalon, pantof și cămașă sau tricou, dar merg în chiloți, cu șlapi și maiou. Amenda este de 400 de lei și trebuie aplicată de Poliția Locală. Numai așa poate băga sperieții în cei care nu respectă această regulă", ne-a mai spus Lică Neagu. 


Mai puține taxiuri pe șoselele din Constanța
Una dintre prevederile care îi nemulțumește pe taximetriști este reducerea numărului de mașini. Astfel, conform documentului legislativ, numărul maxim de autorizații de taxi în municipiul Constanța, pentru o perioadă de cinci ani, este de patru la 1.000 de locuitori, stabilindu-se astfel un număr de 1.262 de autorizații de taxi. 


"1.262 este un calcul teoretic care reiese din numărul populației, însă nu poate fi aplicat în Constanța, oraș turistic și cu port. Acum avem peste 1.800 de taxiuri și sunt perioade în care nu sunt suficiente. Propunerea noastră este de 1.600 de taxiuri și sperăm că așa va fi aprobată. Altminteri, la numărul propus de primărie, dacă jumătate circulă, jumătate se odihnesc sau sunt în pauză, pentru că 25 la sută circulă noaptea, alte mașini sunt în service din diferite motive sau plecate în concedii, mă trezesc cu 500 de taxiuri în oraș. Mult sub necesar, mai ales în perioadele când avem sezon estival. Nu știu cum ne vom descurca", a subliniat președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța. 


Unde puteți face propuneri 
Proiectul de hotărâre poate fi consultat la sediul Primăriei Municipiului Constanța din strada Ștefan Mihăileanu nr. 10, la Serviciul Management Drumuri și Transport Public și pe site-ul oficial la adresa www.primaria-constanta.ro, la secțiunea "De interes public - Transparență decizională pe Legea 52/2003". 


Orice constănțean poate trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Aceste pot fi expediate în scris, prin poștă, la sediul din Ștefan Mihăileanu nr. 10 - serviciul Management Drumuri și Transport Public, sau prin email, la adresa [email protected].


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4614 secunde