Stirile zilei de Miercuri, 26 Septembrie 2018 - Cuget Liber Online


Mai multe ştiri online:

Gata cu șomajul! Primă de 12.500 de lei dacă te angajezi și te muți în altă localitate

Ştire online publicată Vineri, 30 Septembrie 2016. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Șomerii, dar și angajatorii constănțeni nu vor mai avea în curând nicio scuză să spună că nu își găsesc de muncă sau că nu au forță de muncă. Guvernul le-a pregătit un pachet plin cu „cadouri“ menite să stimuleze angajările. Sunt vizate mai ales persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, firmele, dar și românii din diaspora. 


Prevederile adoptate zilele acestea de Guvern încurajează în mod real șomerii să se angajeze și patronii să le facă și contracte de muncă. Modificările îi vizează și pe tinerii care nu au job și nici nu urmează vreo formă de învățământ sau de formare profesională, cum sunt miile de ratangii de la bac, din ultimii ani. 


Între măsurile concrete incluse în noul pachet, se găsesc cele privind încurajarea mobilității lucrărilor prin acordarea unor prime de activare, de încadrare sau de instalare sau decontarea navetei. Spre exemplu, șomerii care decid să își schimbe domiciliul la o distanță mai mare de 50 de kilometri, pentru a deveni angajați, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. 


Finanțarea acestor măsuri se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile și din fondurile publice naționale. 


Trei prime consistente 


Practic, un șomer care nu primește indemnizația de șomaj decide să se angajeze cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin trei luni, va primi o primă de activare de 500 de lei. Sau angajatorul îi poate da o primă de încadrare. Aceasta se calculează la 0,5 lei pe km, dar nu mai mult de 55 de lei pe zi, proporțional cu numărul de zile în care persoa-nele în cauză desfășoară efectiv activi-tatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați la AJOFM care se angajează în altă localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de cea de domiciliu. 


În ce privește prima de instalare, aceasta va avea cuantumul diferențiat. Șomerii care își găsesc de muncă într-o localitate la mai mult de 50 de km de domiciliu și se mută vor primi 12.500 de lei. Dacă își iau cu ei și membrii familiei, vor primi și mai mult - 15.500 de lei. În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 de lei, iar celălalt va primi 3.500 de lei. Dacă îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de prima de instalare, dar angajatorul îi oferă locuință de serviciu ori suportă cheltuielile respective, salariatul va primi doar o primă de instalare de 3.500 de lei sau 6.500 de lei, în cazul în care vine cu familia. Prima de instalare se acordă în două tranșe, o dată la data instalării și o dată după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare. 


Bani mai mulți și pentru angajatori 


Pachetul de măsuri majorează și cuantumul subvențiilor acordate firmelor care angajează tineri și șomeri. Absolvenții încadrați pe o perioadă de 12 luni vor primi 900 de lei de persoană, timp de un an, iar șomerii cu vârsta peste 45 de ani primesc tot 900 de lei, dar timp de un an și jumătate. De asemenea, angajatorii care le oferă un loc de muncă șomerilor care mai au cinci ani până la pensie vor primi tot 900 de lei pe lună. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
sambata, 22 septembrie Foto : GALERIE FOTO / ACCIDENT RUTIER GRAV în Constanța. Trei minori au fost răniți 60796 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / ACCIDENT RUTIER GRAV în Constanța. Trei minori au fost răniți
Social
ieri, ora 19:49 Foto : Munciți, dar neplătiți. Angajați sezonieri, țepuiți de patroni 7560 vizite, 0 comentarii Munciți, dar neplătiți. Angajați sezonieri, țepuiți de patroni
Cultură-Educație
vineri, 21 septembrie Foto : Doliu în învățământul constănțean. A murit o fostă profesoară de la Școala nr. 29 5325 vizite, 0 comentarii Doliu în învățământul constănțean. A murit o fostă profesoară de la Școala nr. 29
Sport
vineri, 21 septembrie Foto : "Bijuteria" din spatele șerpăriei! Aventura de a ajunge la Baza Nautică a UMC 3601 vizite, 0 comentarii "Bijuteria" din spatele șerpăriei! Aventura de a ajunge la Baza Nautică a UMC
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.842 secunde