Gata cu șomajul! Primă de 12.500 de lei dacă te angajezi și te muți în altă localitate

1072
3
Gata cu șomajul! Primă de 12.500 de lei dacă te angajezi și te muți în altă localitate - fotofondprimadeangajare1-1475167351.jpg

Articole de la același autor

Șomerii, dar și angajatorii constănțeni nu vor mai avea în curând nicio scuză să spună că nu își găsesc de muncă sau că nu au forță de muncă. Guvernul le-a pregătit un pachet plin cu "cadouri" menite să stimuleze angajările. Sunt vizate mai ales persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, firmele, dar și românii din diaspora. 


Prevederile adoptate zilele acestea de Guvern încurajează în mod real șomerii să se angajeze și patronii să le facă și contracte de muncă. Modificările îi vizează și pe tinerii care nu au job și nici nu urmează vreo formă de învățământ sau de formare profesională, cum sunt miile de ratangii de la bac, din ultimii ani. 


Între măsurile concrete incluse în noul pachet, se găsesc cele privind încurajarea mobilității lucrărilor prin acordarea unor prime de activare, de încadrare sau de instalare sau decontarea navetei. Spre exemplu, șomerii care decid să își schimbe domiciliul la o distanță mai mare de 50 de kilometri, pentru a deveni angajați, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. 


Finanțarea acestor măsuri se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile și din fondurile publice naționale. 


Trei prime consistente 


Practic, un șomer care nu primește indemnizația de șomaj decide să se angajeze cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin trei luni, va primi o primă de activare de 500 de lei. Sau angajatorul îi poate da o primă de încadrare. Aceasta se calculează la 0,5 lei pe km, dar nu mai mult de 55 de lei pe zi, proporțional cu numărul de zile în care persoa-nele în cauză desfășoară efectiv activi-tatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați la AJOFM care se angajează în altă localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de cea de domiciliu. 


În ce privește prima de instalare, aceasta va avea cuantumul diferențiat. Șomerii care își găsesc de muncă într-o localitate la mai mult de 50 de km de domiciliu și se mută vor primi 12.500 de lei. Dacă își iau cu ei și membrii familiei, vor primi și mai mult - 15.500 de lei. În cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 de lei, iar celălalt va primi 3.500 de lei. Dacă îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de prima de instalare, dar angajatorul îi oferă locuință de serviciu ori suportă cheltuielile respective, salariatul va primi doar o primă de instalare de 3.500 de lei sau 6.500 de lei, în cazul în care vine cu familia. Prima de instalare se acordă în două tranșe, o dată la data instalării și o dată după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare. 


Bani mai mulți și pentru angajatori 


Pachetul de măsuri majorează și cuantumul subvențiilor acordate firmelor care angajează tineri și șomeri. Absolvenții încadrați pe o perioadă de 12 luni vor primi 900 de lei de persoană, timp de un an, iar șomerii cu vârsta peste 45 de ani primesc tot 900 de lei, dar timp de un an și jumătate. De asemenea, angajatorii care le oferă un loc de muncă șomerilor care mai au cinci ani până la pensie vor primi tot 900 de lei pe lună. 


Comentează știrea

Marian
30 septembrie 2016
Ce buleala de treaba.....

Un rahat mare cat casa poporului plus catedrala neamului. Pai daca ar fi locuri de munca,ar mai da astia bani? Parca e la misto' ,pe bune. De aia nu se angajeaza oamenii,ca nu primesc prime la momentul angajarii,ca pute de cate locuri de munca sunt in tarisoara.

Calin
30 septembrie 2016
Informatii

Buna ziua, daca tot ati scris pe un asemenea subiect, poate informati corect si oamenii care va citesc. De zvonuri suntem satui! Ati dat toate aceste informatii fara a preciza de cand intra in vigoare aceste reglementari sau cel putin unde te poti informa despre ele?! Un articol care nu precizeaza nimic clar, tipic pentru presa locala.

Ramanem prapaditii Europei cu fite si masini luate pe credite si datorii
1 octombrie 2016
Tara asta se depopuleaza treptat, vor ramane numai hotii si tiganii in ea

Multi dintre parintii nostril au venit de la sate in oras. Dupa aia, ne-au nascut pe noi si am devenit oraseni. Prefer sa fac acelasi lucru ca parintii mei, numai ca eu voi pleca din aceasta tara, caci a ajuns un sat prapadit fara caini. Smecherii cu masini vor ajunge ultimii boschetari, vor plati o viata pe fite si vor pica in datorii. Veti vedea ce inseamna viata de smenar, in apogee si declin.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5175 secunde