Gata cu discriminarea! Copiii din mediul rural au șansa să aleagă unde să învețe

430
Gata cu discriminarea! Copiii din mediul rural au șansa să aleagă unde să învețe - navetadecontata-1504702226.jpg

Articole de la același autor

Autoritățile decidente au hotărât că elevii care nu pot fi școlarizați la specializarea dorită, în localitatea de domiciliu, să beneficieze de decontarea navetei. Până în prezent, costurile navetei erau decontate doar pentru acei elevi care nu puteau fi deloc școlarizați în localitatea de domiciliu, indiferent dacă aveau sau nu posibilitatea de a studia la profilul și specializarea dorită.

Demersurile pentru adoptarea acestei modificări au început în luna februarie, în urma sesizărilor primite din partea elevilor navetiști, care nu erau eligibili la decontarea abonamentului din simplul motiv că în localitatea de domiciliu ar fi putut fi școlarizați, chiar dacă unitatea existentă în localitatea respectivă nu le putea oferi specializarea dorită. Amendamentul formulat de Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a fost adoptat în comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților, în luna mai, în urma mai multor săptămâni de negocieri și discuții, însă, zilele trecute, plenul a acordat votul final. În momentul de față, până la aplicarea acestei măsuri mai este nevoie doar ca președintele României să promulge legea.

Adoptarea acestui amendament elimină discriminarea la care erau supuși mii de elevi navetiști din România, care nu puteau beneficia de decontarea abonamentului, doar pentru simplul fapt că în localitatea de domiciliu aveau o altă unitate de învățământ.

"Modificarea făcută este foarte simplă, fiind schimbate doar două cuvinte din legea educației, dar două cuvinte care influențează soarta a mii de elevi. Dacă până în prezent beneficiau de decontarea navetei doar acei elevi care nu puteau fi școlarizați în localitatea de domiciliu, acum vor deveni eligibili și elevii care, deși pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, nu au specializarea dorită. Influențați de această măsură vor fi în special liceeni din mediul rural, care, deși în localitatea de domiciliu aveau un liceu, acesta nu le putea oferi profilul și specializarea dorită. Până în prezent, aceștia erau discriminați, nefiindu-le decontat costul abonamentului lunar, pentru mulți, acest fapt creând un impediment serios în a ajunge la școală, având în vedere condițiile materiale. Conform ultimelor date, o treime dintre copiii români trăiesc în sărăcie severă, așa că este de datoria statului să se asigure că toți copiii României au șanse egale la un învățământ de calitate, fiindu-le asigurat accesul gratuit la educație", a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3673 secunde