Stirile zilei de Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 - Cuget Liber Online


Mai multe ştiri online:

GALERIE FOTO / Vă place cum arată Constanța? Soluția Armatei: garduri de beton și sârmă ghimpată sub nas, în civilizația lui 2018

Ştire online publicată Vineri, 05 Ianuarie 2018. Autor: Sorin MIHALACHE
A promis și s-a ținut de cuvânt: Armata a anunțat că nu va ceda teren pentru construcția unei străzi importante din cartierul Anadalchioi/Baba Novac și așa a și făcut, blocând definitiv proiectul inițiat de Primăria Constanța.

Scriam, recent, despre PUZ-ul propus de Primăria Constanța în zona amintită, dar care nu mai are nicio șansă de a fi pus în practică, pentru că Armata nu vrea să cedeze teren pentru construcția Prelungirii Delavrancea, care ar fi făcut legătura între strada Soveja și bulevardul Aurel Vlaicu.

Explicația nu poate fi decât una singură: terenul cu pricina, hașurat ca fiind cu destinație specială MApN, este unul de interes național, în strânsă conexiune cu strategia de apărare a țării. Că și un copil care accesează Google Maps (darămite inamicul!) își poate imagina la ce folosesc acele hectare de lângă unitățile militare, e altă poveste. De aceea mă bufnește râsul când văd indicatoarele cu „fotografierea interzisă” amplasate în zonă.

Prin urmare, adio stradă! Circa 8.000 de constănțeni care locuiesc în zonă și-au luat gândul că vor face un mic pas spre civilizație, dar se pare că vor scăpa și de mizeria din cartier, despre care am tot relatat în episoadele anterioare.

Pentru munții de gunoaie, pentru focarul de infecție, pentru personajele dubioase ce mișună prin cartier, Armata a găsit marea soluție: A RIDICAT UN GARD!!!

Da, ați citit corect. Deși este mai greu de crezut, Armata a recurs la această acțiune. Au fost constănțeni care au propus ca acolo să se amenajeze un parc, alții vedeau zona ideală pentru construcția de cămine, pentru ca militarii să nu se mai chinuie prin chirii, fiind nevoiți uneori chiar să returneze banii primiți de la stat. Nu s-au făcut strada, nici parcul, nici locuințele pentru militari.

Bine că s-a tras gard: mizeria nu se va mai vedea (sunt convins că se va face și curățenie acolo, să eliminăm și mirosurile), sperăm că zona va deveni astfel neatractivă pentru „dubioși”. Tot o certitudine este aceea că nu vor mai veni nesimțiți din alte cartiere (sau chiar din zonă) care să-și arunce pe acest teren gunoaiele menajere sau resturi din materiale de construcție.

Oricât am vrea să privim partea plină a paharului, rămânem însă cu o urmă de regret: aceea că, în anul 2018, într-un oraș european, în loc să avem deschidere către progres, către civilizație, trăim cu garduri de beton și sârmă ghimpată sub nas...

XXX

P.S.1: Repet ceea ce am scris și în episoadele anterioare: o porțiune din terenul cu destinație specială MApN era solicitată de Primăria Constanța pentru construcția unei străzi. Nu vile, nu blocuri, nu mall-uri, nicio manglă imobiliară, cu care, de altfel, eram obișnuiți în anii „republicii Mazăre”. Doar o stradă extrem de utilă celor 8.000 de locuitori ai cartierului.

P.S.2: Poate că autoritățile locale și naționale ar trebui să se gândească la un proiect macro, de relocare a unităților militare. În ritmul accelerat de dezvoltare al Constanței impus de civilizație, în 10-15 ani, actualele unități militare vor ajunge în mijlocul orașului. Vi se pare o situație normală?

P.S.3: Și îmi mai amintesc un episod petrecut cu circa 8-9 ani în urmă. Sper să nu greșesc aproximarea. Cum urci pe Prelungirea Tulcei, pe flancul stâng, acolo unde se ridică acum gardul, erau garaje. Utilizatorii lor (folosesc acest termen pentru că nu au fost niciodată proprietari) s-au trezut într-o bună zi cu somație de la primărie, să-și dezafecteze construcțiile considerate ilegale.

Îmi amintesc la fel de bine că demolarea nu s-a făcut cu nicio firmă, cu niciun buldozer, cu niciun utilaj. Nu, pur și simplu au fost folosite hoardele de cetățeni dintr-o anumită etnie, bănuiți care. Totul sub privirile polițiștilor, care erau atenți ca între utilizatorii garajelor și „demolatori” să nu intervină scandaluri majore.

Lucrurile încep să se lege. Primăria nu putea folosi utilajele pentru a dezafecta o construcție aflată pe un teren care nu îi aparține. Dar taxele, somațiile?

Asupra acestui subiect, vom reveni într-o ediție viitoare. 

Articole de la acelaşi autor

Părerea ta contează !
27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
1
Nicu
5 ianuarie
+9 : -2
Dar celelalte terenuri?

Bine face armata ca isi apara cu dintii terenurile! Ce a facut primaria 28 de ani cand in zona era numai porumb cultivat in toata zona? A urbanizat locul cum au vrut smecherii,anapoda fara strazi si fara utilitati !

2
sorin mihalache
5 ianuarie
+4 : -6
pt Nicu

Dle Nicu, cartierul este cunoscut drept CAP Anadalchioi. Dupa revolutie, s-a desfiintat CAP-ul si oamenii si-au luat terenurile inapoi. Cei mai multi le-au vandut, terenurile avand titulatura intravilan-agricol. Pentru scoaterea din agricol, s-au platit bani si nu putini, de catre cei care au cumparat de la primii proprietari. A existat un PUZ si, intr-adevar, au fost situatii in care acesta nu a fost respectat. Dar, asa cum a spus si arhitectul sef, sa nu ne mai uitam in urma, pentru ca raul a fost deja facut. Sa vedem ce putem face de acum inainte. S-a intrat spun in normalitate: sunt utilitati, iluminat public, gaze, la capitolul cai de acces e mei dificil, pentru ca putini proprietari au fost de acord sa se retraga. Dar si aceasta este o deviere de la subiect. Noi vorbim despre proiectul unei strazi care s-a blocat definitiv intr-un cartier in plina dezvoltare.

Răspuns la: Dar celelalte terenuri?
Adăugat de : Nicu, 5 ianuarie
Bine face armata ca isi apara cu dintii terenurile! Ce a facut primaria 28 de ani cand in zona era numai porumb cultivat in toata zona? A...

3
Alex
5 ianuarie
+3
Donati ptr alee de acces

Si eu sunt proprietar de teren si am cedat ptr strada, la fel au facut si ceilalti.

4
Alexandru
5 ianuarie
+3 : -3
Cai de acces

Armata are dreptul si obligatia de a pune gard si a limita accesul in aceea zona.Chiar cred ca este o idee excelenta, astfel nici gunoaie nu vor mai fi aruncate sau noi tabere de indieni.Dar acum se obstructioneaza accesul dinspre prelungirea Tulcei Voievozi, care oricum era cam intortocheata. Singura strada care este proiectata si va aerisi cartierul este aleea Dimitrie Onciu, strada care exista dar nu este circulata, cu 3 benzi si pista de biciclete. Parerea mea ca solutia sta acolo dar cei din primarie trebuie sa se miste. Si inca o intrebare, de ce nu este iluminata prelungirea Tulcei desi are stalpi? Numai bine.

5
Alex
5 ianuarie
+5 : -1
Dl Sorin Mihalache,

d-voastră vi se pare normal ca, Primăria C-ța să se "apuce" de făcut alte străzi, în contextul in care, in Compozitori, nu a fost capabilă sa asfalteze ceea ce deja există?

6
ct
5 ianuarie
+2
mda...

spuneti ne , dlor ziaristi, ce a facut primaria din oras, lasati armata.... au vandut cam toate terenule verzi si au umplut orasul de betoane, cate spatii verzi au ramas intre blocuri ???

7
Sorin mihalache
5 ianuarie
+1 : -3
Pt dl Alex

Dle Alex, dintr un punct de vedere pot spune da, este normal. Si va si argumentez! Nu putem face comparatie intre cele doua cartiere. In anadalchioi in zona cu pricina strada daca ar fi facuta nu ar mai fi sparta pentru alte lucrari. Pe traseu sunt doar case, toata cealalta infrastructura e in parametrii optimi. Apoi strada ar fi fost utila intregului oras, era ceva gen portitei, ar fi preluat traficul de pe baba novac si stefanita voda. Pe cand, din cate stiu, in compozitori e treaba complicata. Sunt suprafete necadastrate, iar pe multe din cele cadastrate se vor face lucrari pentru redimensionare retea apa si energie electrica. Ca administrator, e de preferat sa faci o lucrare unde lucrurile ar fi clare din acest punct de vedere decat sa asfaltezi o strada pe care stii sigur ca o tot vei sparge in scurt timp. O opinie.

8
o
5 ianuarie
+2
pla

Tiganiii!!!! Doar cuvantul "tigani" caracterizeaza Constanta, de la conducatori pana la cetateni, asta e.

9
Capra si Vazra
5 ianuarie
+1 : -2
Pod sau Pasaj

Desi sint constantean, nu am tangenta cu zona respectiva si nu cunosc exact terenul. Acuma daca tot ar fi nevoie de un conector mai adecvat intre 2 zone (pt. masini si pietoni) ma gindesc a se putea si un pasaj subteran iar armata ar putea contribuii si ea cu fonduri eventual si intretinere. Pt. pod avind in vedere restrictiile legale relativ la fotografiere (poate neintelese aici de nespecialisti) e mai dificil a da acces pt. pietoni (poate si costuri mai mari).Asa armata are tot terenul de deasupra si isi poate atinge cu succes si scopul strategic iar localnicii pot avea si ei un drum mai bun catre casa.

10
Lupul cel rau
5 ianuarie
+2
Bai capra

Uita de pasaj subteran. Acolo e cheia. Ce e sub teren nu pe el

27 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.4297 secunde