GALERIE FOTO. Unde va fi amenajat și cum va arăta cel mai nou parc al Constanței

Miercuri, 10 Iulie 2013
3579
Constanța suferă destul de tare la capitolul spații verzi. În curând, însă, orașul de la malul mării, se va îmbogăți cu încă un parc. Este vorba despre zona verde de pe bulevardul Marinarilor, între Poarta 2 și Poarta 1. Aceasta va fi valorificată și va fi transformată într-un parc, punându-se în valoare și vestigiile istorice din zonă. 

Terenul este situat între bd-ul Marinarilor, strada Ovidiu, strada Vasile Canarache, fiind un sit urban de interes național de grupa A - Orașul Antic Tomis și în situl urban Peninsula, teritoriul ce face parte din zonele cu potențial arheologic. Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, întreaga zonă prezintă valoare și potențial arheologic, urbanistic și peisagistic. Tocmai de aceea amplasarea parcului Carol în zonă nu ar face decât să pună în valoarea acest potențial.

În prezent, spațiul se află într-o stare destul de proastă, sesizându-se foarte vag diferența între spațiul verde și carosabil, deoarece o mare parte a zonei este acoperită cu buruieni și de plante invadatoare. Întreaga zonă necesită, în general, igienizare, amplasare coșuri de gunoi în lungul bulevardului marinarilor, excluderea panourilor publicitare de mari dimensiuni, care obturează vederea monumentelor în zonă, defrișarea vegetației crescute haotic, păstrarea și îngrijirea arborilor valoroși specifici, dar și introducerea unele rețele de irigare spații verzi. Practic, vegetația și aleile vor trebui să pună în valoare obiectivele arheologice, clădirile cu valoare arhitecturală vizibile din zonă, silueta Peninsulei în general, văzută de la distanță.

Plante pitice, mobilier urban și iluminat nocturn

Documentația propune amenajări de suprafață pentru punerea în valoare a potențialului peisagistic în relație cu vestigiile arheologice și imaginea Peninsulei, fără modificarea pantelor actuale, plantații de arbori de talie medie, arbuști, vegetație de talie mică, amenajare de alei pietonale, mobilier urban, bănci, pergola, coșuri de gunoi, refacerea scărilor existente, menținerea arborilor valoroși existenți (pini), amplasarea de corpuri de iluminat public sistem de irigații de preluare a apelor meteorice, amplasare stație de pompare îngropată în taluz, în zona scării Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța.

Vestigiile istorice vor fi puse în valoare

Parcul a primit aviz favorabil cu condiția ca personal atestat să supravegheze arheologic întreg spațiul unde se realizează investiția, să se igienizeze și curețe vestigiile arheologice, iar adâncimea maximă de intervenție pentru realizarea sistemului de irigații să fie 30 de cm. Expoziția arheologică cu materiale litice, pe postamente, se va amenaja în lungul aleilor, cu concursul arheologilor de la MINA Constanța, asigurarea pazei permanente și amenajarea unui sistem de iluminare nocturnă, în special în zona Thermenelor romane. De asemenea, trebuie păstrată vizibilitatea din strada Canarache - Ovidiu asupra Portului Constanța. Pe taluz nu se vor planta specii înalte, vor fi plantați jnepeni, iar aleile vor fi pavate cu dale ecologice. De asemenea, documentația prevede refacerea cu piatră naturală a zidului de sprijin în zona statuii Anghel Saligny și refacerea scărilor dintre niveluri în zona statuii Anghel Saligny în zona MINA. În lungul trotuarului la bulevard și în lungul străzii Canarache Ovidiu va fi plantat gard viu, iar vestigiile trebuie împrejmuite cu plasă transparentă, pentru a nu permite accesul public.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3054 secunde