Galerie foto / Scandal pe strada Castanilor. Familii disperate: adio soare, adio verdeață!

3413
10

Articole de la același autor

Încă un scandal mocnește în jurul unei investiții imobiliare în Constanța. Locatarii a două blocuri vechi din centrul municipiului au făcut mai multe plângeri către autoritățile locale și instituțiile de control cu referire la noii lor vecini, care vor să ridice două imobile de cinci etaje în imediata apropiere a ferestrelor lor. Conflictul este unul vechi, de la finele anului 2014, atunci când trebuia aprobat PUZ-ul în baza căruia se pot construi imobilele respective.

Asociațiile de proprietari din strada Ștefan Mihăileanu nr. 65 și aleea Remus nr. 4 au făcut numeroase demersuri atunci când au aflat că o familie din Tulcea vrea să ridice un bloc uriaș pe spațiul verde din fața blocurilor lor. A urmat o dezbatere publică, unde reprezentanții investitorilor au fost foarte agresivi și, în ciuda protestelor și argumentelor locatarilor din blocurile învecinate, au decis să continue proiectul fără a renunța însă la regimul de înălțime. Singura concesie pe care au făcut-o a fost aceea de a desparte imobilul în două clădiri de câte cinci etaje, pentru a asigura mai multă lumină vecinilor lor.

PUZ-ul care dădea undă verde la proiect a fost aprobat în luna februarie 2015, iar acum investitorii s-au apucat de treabă. De câteva zile, se lucrează în zonă, au început săpăturile, iar cele 70 de familii din blocurile învecinate acuză că lucrările se desfășoară ilegal.

"Am aflat că s-a aprobat PUZ 33/13.02.2015, prin Hotărâre a Consiliului Local al Primăriei Constanța, în condițiile în care asociațiile de locatari afectați de acest PUZ au cerut efectuarea unui alt PUZ, cu respectarea legii, în special cu privire la cuprinderea în arealul de studiu a Școlii nr. 11 și Bisericii «Constantin și Elena», aflate în vecinătate, astfel încât suprafața acestor două insule să nu intervină în calculul indicatorilor urbanistici. Interesându-ne la Direcția de Cultură dacă s-a cerut și primit avizul acesteia înainte de aprobarea PUZ, am aflat că nici până la această oră nu există avizul direcției, în condițiile în care discuția are loc în zona de protecție a bisericii - monument istoric. Dar, culmea, s-a aprobat PUZ fără toate avizele legale. În Legea nr. 350 a Urbanismului, art. 64, este stipulat faptul că orice PUZ finalizat fără toate avizele legale este nul. Deci PUZ 33/13.02.2015 este NUL", ne-au scris, pe adresa redacției, reprezentanții asociațiilor de proprietari din cele două blocuri.

PUZ nul?

Cu toate acestea, de două zile, în zonă se fac săpături. "Ne întrebăm de ce Prefectura Constanța, prin oamenii săi vigilenți și bine pregătiți, nu s-a sesizat să conteste legalitatea acestui PUZ lipsit de toate avizele legale, în termen de 15 zile de la aprobare, cum spune legea. Ne apără cineva? De asemenea, dorim să atragem atenția că, pe sub terenul pe care acum au început să se facă lucrări, trec țevile de apă rece, apă caldă, încălzire pentru blocurile noastre, pe care le considerăm de securitate publică și dorim să nu ne fie afectate condițiile de viață de către aceste lucrări, având în vedere apropierea iernii. Considerăm că studiul de însorire prezentat în ședința publică, precum și cel trimis ulterior asociației noastre nu reflectă realitatea, că ne aflăm sub o presiune a celor interesați mai mult de partea materială decât de sănătatea noastră, a celor care locuim în aceste 70 de apartamente, afectate de ceea ce pune la cale primăria, împreună cu beneficiarul", mai spun locatarii în scrisoarea transmisă redacției.

70 de familii afectate

Regulamentul de Urbanism, aferent Planului Urbanistic General, pentru municipiul Constanța, prevede, pentru această zonă, ZRL 3 - locuințe individuale și colective mici, cu un regim de înălțime de maximum trei etaje, cu un procent de ocupare a terenului de maximum 30 la sută, și se interzic funcțiuni comerciale și servicii care depășesc suprafața de 200 de metri pătrați, care generează un trafic important de persoane și mărfuri.

"Locatarii celor 70 de apartamente se opun ușurinței cu care s-a creat «drum liber» construirii pe spațiul verde, la mică distanță de imobilele noastre și cer instituțiilor abilitate să intervină pentru ca acest proiect să nu fie demarat, iar spațiul verde, vandalizat, în disprețul oamenilor, să fie readus la starea inițială", solicită cele 70 de familii.

S-au schimbat proiectantul și proprietarul

Potrivit memoriului depus la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Constanța, beneficiarii investiției, Elena și Pavel Antonov, au schimbat proiectantul inițial, SC East Atelier SRL Constanța, cu SC Proiect Unique SRL din localitatea Fântânele. Noua construcție este formată din subsol și demisol, unde vor fi amenajate parcare și spații tehnice, parter și patru etaje. Cele două corpuri de clădire vor comunica între ele la nivelul subsolului și demisolului.

Noul proprietar al terenului și proiectului, un anume domn Răileanu, găsit de echipa noastră la fața locului, confirmă că, la momentul aprobării, PUZ-ul nu avea autorizație de la Ministerul Culturii, însă aceasta a fost obținută între timp.

"Avem autorizație de la Ministerul Culturii, în baza căreia noi am început săpăturile arheologice. Ieri a fost obținută. Nu este vina proprietarilor că PUZ-ul a fost aprobat fără ea. Noi nu avem nicio intenție să fim înafara legii", a declarat Răileanu.

Potrivit acestuia, el are deja un antecontract cu soții Antonov și este deja proprietarul terenului respectiv, iar autorizația de construcție va fi emisă pe numele său. 

Comentează știrea

petrica
18 septembrie 2015
asa este la Constanta!

la noi ca la nimeni pe sestache se dau aprobarile care se dau in cadrul primariei cu acordul tuturor consilierilor locali care dupa aceea spun ca nu au stiut ca nu se poate asa ceva etc.vezi si extinderea cartierului de infractori polul rusinii o rana purulenta si urat mirositoare pe obrazul Constantei

europeanu
18 septembrie 2015
Hotii din primarie

Acum se vede ce a ramas in urma secaturii.Toata primaria e plina de spagari si hoti care isi freaca mainile de bucurie ca nu mai trebuie sa-i dea tot lui mazare ci numai o parte lui fagadau.Raul trebuie taiat de la radacina adica trebuie luati toti la control.O sa va minunati ce-o sa iasa !

constanteanul parvenit
18 septembrie 2015
constanta K oras

Constantenii adevarati s-au cam dus. Acum au cam ramas scursurile

ath
18 septembrie 2015
La harța cu Dumnezeu

Un careu de blocuri cu 4 etaje inchide o suprafata verde de aprox. 4-5000 mp.Am locuinta intr-un apartament din aceste blocuri.Nu spun unde ca-i dau idei lui Fagadau.Spatiul verde este neingrijit,balarii,maracini dar are multi pomi,multa verdeata.Locuiesc aici de 35 ani.In ultimii 5 ani au aparut primele randunele.Am identificat cam 5 specii de pasari care cuibaresc in zona fara sa mai pun la socoteala o colonie de lilieci.In ultimii 5 ani,acest spatiu nu a fost stropit cu flit "ecologic",cum spuneti voi.Asa au aparut pasarelele in zona.Randunelele se trezesc cam pe la 4 dimineata si vaneaza insecte cat sta soarele sus pe cer.Alte pasari cauta larve pe ramuri,pe frunze peste tot.Liliecii muncesc numai noaptea. O colonie de liliecii consuma intr-o vara cateva tone de insecte.De cand au aparut prietenii mei inaripati,eu nu am muste si tantari la fereastra.In timpul asta Fagadau si dezvotatirii lui desfiinteaza spatiile verzi si stopestc betoanele cu flit "ecologic".Marele ecologist Remus Cernea,zis Hamlet,s-a luat la harța cu Dumnezeu. "To be,or not to be..." in Parlament.Sute ce copii bolnavi cu astm bronsic(numai eu cati cunosc),si batrani cu probleme respiratorii trag in piept din "flitul" administrat de pesedei.Bine ca au interzis fumatul in spatiile publice.Nu-i nimic,avem card de sanatate.Stai linistit domn' Fagadau ca la anul te stropim si noi cu Flit Electoral.Sa nu-ti faci griji.

ionel
18 septembrie 2015
arhitectura

tot centrul constantei ocupat de tigani in casele nationalizatepe care acum le distrug.totul e o ruina.ce face oprimaria? jaf la drumul mare.

angela
18 septembrie 2015
cartier jegos

Acum doua nopti, in parcarea dintre blocurile FT ..., langa bara de batut covoare, acolo unde se joaca copiii, se pisa un tiganoi beat; prietenul lui statea langa el, iar cand a terminat au plecat impreuna spre H.C.

Răspuns la: asa este la Constanta!
Adăugat de : petrica, 18 septembrie 2015
la noi ca la nimeni pe sestache se dau aprobarile care se dau in cadrul primariei cu acordul tuturor consilierilor locali care dupa aceea spun ca nu...
cine il vota pe mazare???
18 septembrie 2015
cine???

va meritati soarta...

Vox Dei
18 septembrie 2015

Ce ma mira pe mine este ca nimeni nu s-a inrebat cine este East Atelier SRL .Daca aveati minima curiozitatea aflatio ca este de fapt Kalinia cu alt nume . Tot Toma este bagat si aici . Pt cei care nu stiu este fostul Arhitect sef a constantei si prieten la catarama cu pastaia drogata spagara libidinoasa iubitoare de copii ! Iar voi va intrebati cum au fost obtinute autorizatiile si PUZ-ul . Acum au facut rocada ca a iesit scabndal si incearca sa abata atentia sde la mizeriile pe care le-au facut .

irina
18 septembrie 2015
alatura-te noua!

Căutam Operatori calculator pentru publicare anunțuri! Cerințe: - cunoștințe minime PC - necesar calculator + conexiune internet - răbdare și seriozitate. Nu este necesară experiență. Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin mail. Program part-time. Se oferă contract legal din start. Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice. Pt. detalii trimiteți textul ,,info’’ la adresa: [email protected] Oferim și solicităm seriozitate!

roxana
18 septembrie 2015
castiguri garantate

Sistem nou de lucru acasa! Pentru timpuri moderne, metode moderne de castig! Acum exista mijloace pentru toti! Te asteptam in echipa noastra! Iti oferim instruire gratuita si de cea mai buna calitate, precum si un sistem performant de completare in timpul liber a veniturilor tale. Trebuie doar sa te hotarasti acum! Cere mai multe informatii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.597 secunde