Afaceri ridicate din... "rahat"

GALERIE FOTO / Cum au ajuns WC-urile publice din Constanța baruri, restaurante și terase

3958
4

Articole de la același autor

Constanța și-a schimbat mult înfățișarea în ultimii ani. Pe alocuri a îmbrăcat haine moderne, în alte locuri doar le-a revigorat un pic pe cele vechi, atât cât să dăinuiască mai departe. Din loc în loc arhitectura urbană este "condimentată" de niște sinistre cutii de plastic. Sunt WC-urile publice, așa zise ecologice, căci, în realitate, ele poluează aerul cu mirosurile oribile pe care le degajă.


Vechile WC-uri publice, amplasate în mai multe zone ale orașului, sunt închise, abandonate sau transformate în… afaceri înfloritoare, cu baruri și restaurante. Pentru unii au devenit tunuri imobiliare și fie au vândut bucățica de teren sub care se afla WC-ul ceaușist, fie au construit deasupra imobile devenite terase, baruri, restaurante. Destinația inițială a dispărut, a fost uitată complet, iar afacerea merge ca pe roate. 


WC-ul public din pasajul de la Tomis a fost închis și el de ceva timp, zice-se din lipsă de clienți. Nici nu este de mirare, cu atâtea toalete ecologice împânzite în tot orașul. "În fiecare parc, în loc să avem verdeață și iarbă îngrijită, avem cutiile astea urâte. Oricum îți este silă să intri în ele și nu are nimeni curajul să le folosească. Am văzut toalete ecologice care dădeau pe-afară. Mizerabil și nedemn de un oraș de talia Constanței, în anul 2015", ne-a declarat Mihaela Iancu, o constănțeancă.


Baruri, restaurante, terase…
În centrul orașului, WC-ul public din parcul de la teatru a rămas doar o amintire. Acolo a fost ridicat ditamai restaurantul, completat de o terasă ce ocupă o mare parte din aleea parcului. Aceeași soartă a avut-o și toaleta publică din parcul de la Gară, care a fost acoperită acum mulți, mulți ani. În locul ei a răsărit o terasă cu tot cu bar.


WC-ul public din parcul de la Primărie, spre strada Mihai Viteazu, mai există, se pare. Dar este bine închis cu lanț și lacăt. Și acolo a apărut o terasă cochetă, cu flori și umbrele colorate. Doar un firmament mic, atârnat de un zid, mai amintește trecătorilor că acolo s-ar afla un WC public, însă poarta de fier și lacătul prins bine descurajează pe oricine ar avea vreo intenție de a-l utiliza. 


Salvarea vine, bineînțeles, de la toaletele ecologice din apropiere… Dacă aveți curajul să intrați…


Comentează știrea

constantean vecin cu un wc public
28 iulie 2015
erata

Exista un wc public ce functioneaza si este f curat. In Piata Ovidiu, intre Muzeul de Arheologie si Mozaicul Roman. Nu stie prea multa lume de el, pentru ca Primaria nu il semnalizeaza. Asa ca, cetatenii ce viziteaza Piata Ovidiu, isi fac necesitatile dupa sarcofage...sau in scarile blocurilor noastre...Rusine.

Zyklon B
28 iulie 2015
Water Closet,dar fară "uotăr.."

Inventate/proiectate intial pentru a fi folosite temporar la mitinguri,spectacole in aer liber,adunari campenesti,toaletele ecologice au ajuns obiecte de mobilier urban.Romantic,o frumusete.Orice lucru provizoriu ramane definitiv.Peste 72% dintre taranii romani au closet fara apa aruncat in fundul curtii.Suntem ultima tara din Europa.Si pentru ca veceul asezat langa cotetul ratelor ne aminteste de anii copilariei,noi l-am adus la oras,langa geamul nostru.Visul lui Ceausescu,apropierea satului de oras,s-a implinit ,orasul arata ca un sat:cu praf,cu gropi cu animale pe ulita cu ciulini si veceuri,asa "ca la bunica".Afacerea toaletelor ecologice este initiata de Mazare in anii cand el era incepator si putin cam timid in smecherii.Initial,in acte vechile veceuri publice au fost date unor societati comerciale cu conditia sa le pastreze ca toalete publice si sa dezvolte o activitate comerciala in plus.A fost doar o smecherie.Cred ca terenurile au ajuns proprietati private.Desigur,Mazare si-a cerut scuze pentru aceasta hotie.Am o intrebare pentru Fagadau.Au fost autorizare o multime de aprozare,tarabe,cocioabe cu verdeturi(pepeni) pe spatiul verde.Comerciantii vand ziua si isi pazesc marfa noaptea,24 ore din 24 stau acolo.Domn' Fagadau,luminate pesedeu,unde isi fac nevoile comerciantii astia ? Se spala pe mana ?

Cezar
28 iulie 2015
Nimic fara bani.

Ca sa ai WC public civilizat,trebuie sa si platesti personalul care ingrijeste de el,tot civilizat. Acuma cand oamenii cu studii superioare primesc salarii cat ar trebui sa aiba cei care spala WC-urile,cam cine poate fi angajat acolo si sa faca treaba buna? Situatia va ramane de cacat,nimeni nu vrea voluntariat la buda si nici un salariu mic,cand cu patru clase te descurci cersind in orice tara din Europa,te mai si caci in WC-urile lor curate. Vrei activitate,plateste munca si va fi OK. Nu platesti,caca-te prin oras la coltul strazii fiind atent sa nu calci in cacatul altuia...

Trancanici
28 iulie 2015
Weceism public

Interesati-va un pic si ale cui sunt budele alea verzulii. Eu zic ca primaria le inchiriaza cu niste costuri care nu fac deloc cinste platitorului de taxe. Si au ajuns mare afacere deoarece cineva din anturajul directorului firmei respective, avea niste treburi pe la primarie... Deci, ca la noi, un pic de cunostinte+o idee inovatoare=mega afacere.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4314 secunde