Galerie foto - Constanța, orașul clădirilor istorice lăsate în paragină

2058
2

Articole de la același autor

Constanța abundă de bijuterii istorice. La tot pasul se pot vedea clădiri vechi, unele în paragină și complet distruse, altele mai întreținute. Istoria bătrânului oraș de la malul Mării Negre se poate citi pe fiecare cărămidă a lor, în fiecare ochi de geam rămas întreg sau ancadrament de pe vremuri.

Fiecare dintre clădirile acestea poartă o poveste, ascunde un mister și ar putea deveni giuvaeruri arhitecturale, pe care turiștii să le pozeze în periplul lor prin oraș, pe care profesorii să le schițeze la desen tehnic și să le predea elevilor lor. Multe zac însă într-o mizerie și nepăsare ce le distruge.

Pe o piață imobiliară instabilă, unde clădirile vechi sunt privite ca niște "gropi" în care trebuie băgați foarte mulți bani, puțini sunt dispuși să investească în astfel de imobile și să le redea peisajului urban. Unii nu își permit nici măcar să le dea un var și să le schimbe geamurile sparte, alții le-au scos la vânzare, dar cer niște prețuri care descurajează orice investitor.

Constanța se poate mândri cu multe clădiri istorice, de la Cazino, și el lăsat în paragină, până la Casa cu Lei, vile boierești și imobile care au adăpostit odinioară instituții vestite. Pe bulevardul Ferdinand, în numai o sută de metri, întâlnim două astfel de clădiri. Este vorba despre Vila Elena și vila de vizavi de Poliție, în care a funcționat, mai mulți ani, Alianța Franceză. Casa a fost construită de Anghel Saligny, la începutul secolului XX, iar până în anul 2006, a adăpostit o grădiniță și Alianța Franceză. Apoi, imobilul a fost retrocedat proprietarilor Maria Constanța Panaitide și Felicia Stoenescu, care l-au scos la vânzare. În prezent, nici măcar nu mai răspunde nimeni la numărul de telefon atârnat pe una dintre fațade. Clădirea a ajuns o ruină, nu mai are nici geamuri, nici tocuri, nici uși, nici podele, nici instalații, nimic - nimic. Totul a "dispărut" încetul cu încetul. Până când, probabil, la un moment dat, va dispărea și casa, cu totul, și va rămâne doar terenul, destul de generos și foarte convenabil amplasat în centrul Constanței.

Vila Elena a avut o soartă mult mai bună. Și ea a fost retrocedată, neîntreținută, dar și-a găsit cumpărător și va fi restaurată și reintrodusă în circuitul clădirilor publice ale Constanței. Filiala Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România s-a angajat să o renoveze și să o transforme într-un centru cultural. Deocam-dată o conservă, până când vor strânge toți banii necesari lucrărilor de reabilitare.

Au început renovările în Peninsulă

Cele mai multe clădiri istorice sunt însă în Peninsulă. Pe fiecare străduță zărești case mărețe odinioară, acum prăfuite și cu pereții jupuiți. Casa cu Lei zace și ea într-un colț de stradă, deși de mulți ani de zile se zvonea că va fi renovată de proprietarul Gabriel Comănescu și transformată într-un hotel de lux. Deocamdată nu se vede nicio mișcare, poate că se așteaptă terminarea lucrărilor de reabilitare a zonei, după care se va da drumul la renovare.

Câteva clădiri vechi și-au regăsit strălucirea. În Piața Ovidiu, pe bulevardul Regina Maria, chiar și pe strada Traian și strada Mircea cel Bătrân, mai multe imobile au fost deja reabilitate și retrăiesc o nouă tinerețe. Unele au devenit restaurante, altele vor fi hoteluri, dar nici nu mai contează destinația atâta vreme cât sunt din nou frumoase și completează peisajul interbelic redat de autoritățile locale după reabilitarea zonei.

Investitorii, invitați să bage banii în Peninsulă

Pentru proprietarii de clădiri istorice care nu iau măsuri pentru a le renova, Primăria Constanța nu are toleranță. Viceprimarul Decebal Făgădău a lansat de mai multe ori invitații către investitori să bage banii în Peninsulă, despre care crede că va renaște și va redeveni un nod turistic.

"Ne așteptăm la investiții masive aici și sunt binevenite pentru ca și clădirile să își schimbe aspectul dezolant", este de părere Decebal Făgădău. Acesta a anunțat că reprezentanții Primăriei Constanța vor face presiuni și vor da amenzi pentru a-i determina pe proprietari să le refacă sau să le scoată la vânzare.

Comentează știrea

cetatean1
4 septembrie 2014
lasa

lasa ca o sa le ia" BAIETII DESTEPTI",doar de aceea "dracul "nostru primar a mutat tiganetul in ferentari de Constanta de a nenorocit tot tomisul nord

ionut
4 septembrie 2014
buna

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected].

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.535 secunde