Fumătorii fără buletin. Zeci de mii de adolescenți constănțeni cu țigara în gură

192
Fumătorii fără buletin. Zeci de mii de adolescenți constănțeni cu țigara în gură - fumatorii-1450115581.jpg

Articole de la același autor

Ultimele date statistice arată că circa 30% din tinerii cu vârste cuprinse între 15-18 ani sunt fumători, iar numărul tinerilor care fumează a crescut în ultimul timp.


Adolescenții încep să fumeze din diverse motive: dorința de a experimenta, pentru a-i imita pe adulți, asociind fumatul cu o mare libertate și cu o dovadă de putere, cu impresia că fumatul este cool, din revoltă față de părinți sau societate.


Deși efectele cele mai grave ale consumului de tutun se fac simțite după câteva decenii, există și efecte imediate ale fumatului și anume dependența de nicotină, această dependență de nicotină având practic o importanță majoră în dezvoltarea viitorului fumător.
"Trebuie subliniat de asemenea că fumatul din adolescență înainte ca organismul să își fi încheiat procesul de creștere are efect nefast asupra plămânilor. De asemenea fumatul mamelor în timpul sarcinii are efect negativ asupra fătului.


Având în vedere că prevalența bolilor pulmonare induse de fumat, cancerul pulmonar și bronhopneumopatie cronică obstructivă, este în creștere, trebuie tras un semnal de alarmă cu privire la fumatul de la vârste fragede al adolescenților.


Măsurile care trebuiesc luate sunt în primul rând de familie. Dacă părinții sunt fumători ei vor trebui să dea un exemplu pozitiv copiilor și vor trebui să se lase de fumat și, de asemenea, trebuie purtat un dialog cu copiii să li se explice efectele nefaste ale fumatului asupra sănătății și beneficiile pe care le vor obține dacă vor renunța la fumat", a precizat dr. Doina Pîrîu, medic specialist pneumoftiziologie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Octombrie 2015
Stire din Sănătate : Semne că aveți plămânii bolnavi
Pagina a fost generata in 3.8548 secunde