Fugiți din calea războiului, caută adăpost în Constanța

2214
4
Pe Mustafa Bedeiwy l-am întâlnit la sesiunea pe problemele migranților în România organizată de Centrul de Resurse Civice Constanța. Nu știe o boabă românește, sau engleză, nici altă limbă în afară de arabă, și nici alte caractere. Aici a ajuns printr-unul din jocurile bizare ale sorții care complică și încurcă ițele destinelor. Din punct de vedere lingvistic, Mustafa este în România surd și mut. Nu poate comunica decât prin translator. Nu înțelege nicio literă pe care o vede scrisă pe panouri, autobuze, indicatoare sau contracte. Nu înțelege ce scrie în propriul pașaport - cu caractere latine - și nu-și poate spune numele pe litere. Mustafa a fugit dintr-o cultură și a ajuns într-alta, cu totul diferită. Însă nu a avut de ales. Iar aici e asemeni unui bebeluș. Bariera lingvistică de care se izbește Mustafa atrage după ea alte neputințe - cum ar fi aceea, majoră, de a se putea întreține. Iar sirianul nu caută singur adăpost în România. E cu soția lui - însărcinată în 7 luni - și cu fetița lor de trei ani. Iar banii cu care a ajuns în România s-au isprăvit.

Mustafa e blond și are niște ochi mari albaștri într-o continuă mirare. Până nu demult locuia lângă Latakia, în Siria, într-un orășel micuț, cu soția, fetița, fratele și părinții săi. Împreună aveau o făbricuță de lactate. Deși cu o calificare de frizer, prefera să muncească la fermă alături de tatăl său. De când au izbucnit conflictele în Siria s-a dus și liniștea. Acum trei luni și jumătate a fost rănit într-un schimb de focuri din oraș. Ține minte o stradă plină de corpuri însângerate, nemișcate sau într-o zvârcolire gemută…și că s-a trezit într-un spital. În Turcia. Avusese două gloanțe în abdomen și unul în piciorul drept. A fost pe muchie de cuțit după cum avea să afle.

Cum Turcia a păstrat granițele deschise spre Siria - ca o mână de ajutor întinsă fugarilor - soția și fetița l-au urmat în câteva zile. Nu de mult a aflat că și părinții au ajuns, răniți, în Turcia, în urma bombardamentului care le-a distrus casa și făbricuța. Deci acolo nu mai au la ce se întoarce.

În Ankara, soția lui născută în Siria, însă cu cetățenie română după mamă - s-a orientat spre Ambasada României cerând ajutorul, țară care părea singura lor opțiune. În urmă cu câțiva ani, aici, în Constanța avea un unchi, așa că sperau să găsească adăpost și sprijin în pornire. Speranță care nu s-a împlinit și au fost nevoiți să-și caute o cameră cu chirie, pe care au găsit-o însă pentru care acum, nu mai găsesc bani. Joi, Mustafa mai avea 300 de lei din banii pe care i-a dat un om de afaceri sirian din Turcia înduioșat de soarta lor.

Comunitatea arabă din Constanța i-a mai ajutat ba cu actele, ba cu de-ale gurii și, foarte important, cu comunicarea... Acolo l-au cunoscut pe Motaz Jamal Shalash un constănțean din părinți palestinieni prin care am reușit să aflăm fragmentele poveștii lui Mustafa și să le punem cap la cap.

Chiar dacă sunt fugiți dintr-o zonă de război, din cauza cetățeniei române a unui membru al familiei nu pot avea statut de refugiat, deci nu beneficiază de adăpost gratuit, masă sau cursuri de limbă. Cetățenia română până acum nu le-a fost de niciun ajutor, trebuie să se descurce singuri, în condițiile în care, după cum spuneam, acum au neputința unui bebeluș și trebuie ajutați să crească. Un tânăr de 27 de ani, soția lui de 21 pe jumătate româncă, fetița lor de trei ani și copilul nenăscut, au nevoie de ajutorul nostru - de popor ospitalier, așa cum suntem învățați încă din primii ani de școală.

Centrul de Resurse Civice Con-stanța partener al Institutului Intercultural Timișoara și al Inspec-toratului General pentru Imigrări în proiectul "Migrant în România Interculturală" încearcă să-i întindă o mână de ajutor. Acesta este și scopul seminariilor unde comunitatea de migrați pune pe tapet problemele cu care se confruntă iar asociația caută rezolvări - de ordin medical, material, cursuri de limbă română sau vocaționale. Sunt însă cazuri, precum acesta, în care situația este extrem de complicată și atunci au la rândul lor nevoie de ajutor. Pentru a ajuta.

Comentează știrea

Cosmin
3 decembrie 2012
Cum putem ajuta?

Un articol impresionant, dar ce folos daca nu oferiti in final si modalitatea de a ajuta acesti oameni. Sunt sigur ca acum, in prag de sarbatori, sunt multi constanteni care ar oferi sprijinul lor crestinesc unor semeni aflati in mare nevoie!

Paula Tudor
3 decembrie 2012
ajutor

Prin noi sau prin Centrul de Resurse Civice se poate ajunge la Mustafa si la familia lui. Pe mine ma puteti contacta la nr 0727789849. Multumesc! :)

cls
4 decembrie 2012
trebuie ajutati

eu le inteleleg necazul ,dar un tricou g-star costa cateva mmmmilioane!!

turcu
4 decembrie 2012
mda

din tot articolu asta,ti`a atras atentia g-staru ala... poate nu e original... sau chiar dak e... pana la urma e doar un tricou si nu crek asta face diferenta... daca am un tricou de 150 de lei asta nu inseamna k dorm pe bani... cam atata e un tricou g-star.. maxim 2...

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2559 secunde