"Fondurile europene sunt pentru cei cu bani!" Cine poate ajunge la "borcanul cu miere"

1692

Articole de la același autor

Mii de constănțeni visează cu ochii deschiși la ziua în care vor primi în cont sute de mii de euro, de la Uniunea Europeană, pentru a-și dezvolta afacerea și a se îmbogăți. În realitate, însă fondurile nerambursabile vin cu condiții extrem de stricte, cu muncă multă și seriozitate.


Fondurile nerambursabile, fie că sunt de la Guvern, fie de la UE fac cu ochiul multor constănțeni. Puțini știu însă că accesarea lor presupune un lung șir de documente, că nu le pot lua ca și persoane fizice și că, pentru a demara orice proiect, au nevoie de bani… mulți bani.


Consilierul pentru finanțări nerambursabile, Cornel Zdrob, a explicat, pentru "Cuget Liber", lungul drum al obținerii de bani pe care nu mai trebuie să îi dai înapoi. Acesta consideră fondurile oferite de statul român nesustenabile și îi încurajează pe constănțeni să se orienteze către cele europene. "Proiectele guvernamentale sunt prost gândite. Nefiind rentabile, firma trăiește cât i se dau niște bani degeaba. Apoi, foarte multe firme dau faliment. De aceea sunt pe olx proiecte start up de vânzare. Dacă ai făcut un proiect și ești manager, atunci l-ai făcut să meargă, nu să-l vinzi. Din păcate, 85% din SRL-uri dau faliment în primii trei ani. Asta înseamnă că programul, dacă îl iei la scuturat, este varză.


Și asta din cauză că a fost gândit prost. Dar aceasta este singura plăcintă cu care se pot lăuda politicienii. Plăcintă, care, în esență, nici gust nu mai are și nici nu mai ies aburi din ea", precizează Cornel Zdrob.


Punctajul, gândit în funcție de performanță
În ce privește proiectele europene, consultantul susține că acestea se adresează oamenilor cu bani. "Este simplu, întocmai ca la americani: no money, no business! Din păcate, acestea nu pot fi accesate de persoane fizice. Toți vor SRL-uri, cu bilanț pozitiv, că dacă e negativ, ce rost are să îți dau niște bani, să îți mărești gaura și mai mult. Banii europeni sunt nerambursabili, adică nu ți-i ia nimeni, dar se dau în principiul rambursării, adică trebuie să-i ai. I-ai cheltuit, vine UE, îi vede și ți-i dă înapoi. Punctajul este gândit astfel încât cei care nu au performanță economică, fie din cauză că nu-i duce capul, fie că fură de rup, să nu prea aibă acces la aceste conturi", a mai subliniat consultantul financiar.


Fiecare să facă ce se pricepe!
Astfel, întreprinderile individuale și PFA-urile care nu prezintă bilanț anual nu sunt eligibile pentru fonduri europene. "Dacă un constănțean are niște bănuți puși deoparte și vrea să își facă o pensiune, trebuie neapărat să își facă un SRL, de preferat unul mai vechi, cu activitate. De exemplu, să își facă SRL-ul pe ce domeniu știe el că merge, spălătorie, construcții, inginerie, ce se pricepe. Și, după ce a activat un an și a demonstrat băncii și lui UE că este un manager bun, poate aplica să facă o pensiune. Pentru o pensiune, să spunem că ar avea nevoie de o sută, două, trei sute de mii de euro. Ce bancă îți dă ție banii aceștia? Trebuie să demonstrezi că ai capabilitatea. Mai mult, de la momentul depunerii proiectului, până la aprobare, dai o declarație că vei asigura fondurile reale, corecte și stabile. În măsura în care nu asiguri aceste fonduri, proiectul tău pică, chiar dacă a fost aprobat, pentru că nu îl poți implementa", a mai explicat consultantul pentru finanțări nerambursabile.


După obținerea fondurilor europene, companiile sunt obligate ca, timp de cinci ani, să aibă activitate și să facă și profit. În cazul în care nu reușește să se susțină, va fi obligată să returneze fondurile primite. "Ideea este de a gândi un proiect foarte bine, de a avea studiile și capabilitatea necesară. Dacă ești inginer, economist sau manager, te uiți cam ce pregătire ai, ce îți place, și în domeniul respectiv depui proiectul. Nu te apuci de pensiune dacă nu ai nicio idee despre ce înseamnă turism în România", a completat Cornel Zdrob.


Reguli stricte și pentru cei care scriu proiectele
Costurile cu scrierea proiectului, realizarea documentației contabile și pentru proiectarea unei eventuale construcții sunt eligibile și banii plătiți vor fi recuperați din fondurile europene. Însă, într-o primă fază, acestea trebuie achitate de firma care vine cu ideea sau cumpără proiectul. "Aceste două contracte sunt eligibile înainte de a avea semnat un contract cu UE. Însă consultantul și proiectantul nu spun ei prețurile lor, decât dacă nu sunt în afara legii. Tot UE stabilește cât costă aceste servicii, pe care apoi le decontează, de obicei în două tranșe", a adăugat consultantul pentru finanțări nerambursabile.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5137 secunde