Final de an școlar fără coronițe și aplauze. "Riscurile unor ceremonii sunt destul de mari!"

1724
Final de an școlar fără coronițe și aplauze.

Articole de la același autor

Finalul anului școlar va trece, anul acesta, fără festivități de premiere, fără coronițe și aplauze pentru premianți, fără larme de copii în curțile unităților de învățământ. Pandemia de coronavirus a anulat nu doar cursurile școlare, ci și toate ceremoniile pentru elevi și absolvenți.

Anul școlar 2019 - 2020 va rămâne în istoria învățământului românesc drept unul special. A marcat numeroase premiere, de la școala online, la simulări online ale examenelor sau repartizarea elevilor câte 10 în clase, la revenirea la cursuri. Însă, restricțiile impuse pentru limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19 le-au furat copiilor bucuria de a sărbători, alături de colegi și profesori, finalul unui an de școală și intrarea în vacanță.

Festivitățile tradiționale, cu reunirea tuturor claselor, cu împărțirea coronițelor și aplauzele pentru premianți, nu mai pot avea loc, cel puțin deocamdată. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța recomandă evitarea organizării unor astfel de întâlniri, mai ales în pragul examenelor naționale. Unele unități de învățământ au găsit soluția de a marca finalul anului școlar într-o festivitate mai restrânsă, în curtea școlii, doar cu elevii care au venit la școală pentru pregătirea examenului de bacalaureat. Altele au preferat să bifeze momentul cu ceremonii inedite, online, cu invitați surpriză sau cu filme video realizate din videoclipuri făcute de elevi, în loc de albume și ședințe foto profesioniste.

"Recomandarea noastră este ca, în această perioadă, cel puțin elevii din anii terminali să încerce să nu se implice în astfel de activități. Pentru că o astfel de festivitate se poate organiza și peste câteva săptămâni, și după examen, nu e absolut nicio problemă. E bine să ne ferim, să nu ne expunem inutil. Da, este o tradiție, este o cutumă și e frumos și toată lumea așteaptă. Dar trebuie să înțelegem totuși că este o situație dificilă. Asta mai ales în condițiile în care pe litoral va fi o afluență puternică în perioada următoare. Trebuie să fim cu atât mai mult precauți", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai.

"Nu ne-am întâlnit la școală, ca să nu ne expunem!"

Acesta susține că petrecerile de rămas bun se pot desfășura și după perioada examenelor. "Esențial acum este să dăm examenele și să nu avem probleme. Acolo trebuie să ne focusăm toată atenția", a subliniat șeful ISJ Constanța. În plus, prof. Sorin Mihai consideră că nici clasele celelalte, care nu încheie un ciclu de studii, nu ar trebui să se reunească la festivități de premiere. "Nu știu cât de justificate ar fi aceste întâlniri în cazul lor. Ce sens ar avea. Nu ne-am întâlnit în școală, că să nu ne expunem, și ne întâlnim ca să dăm premii. Nu văd logica acestor festivități. Părinții care își asumă astfel de situații trebuie să se gândească la faptul că nu numai copiii lor vor veni într-o astfel de adunare și trebuie să învățăm să-i protejăm pe cei din jurul nostru, în primul rând", a mai spus inspectorul școlar general.

Festivitate în curte, la Liceul Internațional

La Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", elevii clasei a XII-a C au avut ideea conceperii unui film de absolvire, la care au participat și cadrele didactice. Fiecare profesor a avut câte o scurtă intervenție și un gând bun pentru absolvenți. Videoclipul a fost realizat cu sprijinul unei echipe profesioniste, care a montat interviurile și imaginile filmate de elevi, totul pe fondul muzical cu faimoasa melodie "Ani de liceu".

La Liceul Internațional de Informatică, elevii de clasa a XII-a au avut parte de o festivitate ceva mai specială. Băncile din sălile de clasă au fost scoase în curtea unității, așezate la distanță, elevii au purtat măști de protecție și uniforma școlară. A fost strigat catalogul și profesorii au venit pe rând și le-au urat succes la Bacalaureat și la admiterea la facultate.

Elevii de la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" s-au reunit doar online. "Am organizat doar ceremonia online, pentru cei care deja au absolvit. La fel vom proceda și pentru cei care termină pe 12 iunie", ne-a explicat directorul colegiului, prof. Anamaria Ciobotaru. La fel s-au pregătit și la Colegiul Național "Mihai Eminescu". "Riscurile unor festivități cu mai mulți elevi la un loc sunt destul de mari. Așa că am hotărât ca anul acesta să ne mutăm ceremoniile în online. Profesorul va organiza, la nivel de clasă, o ultimă întâlnire cu elevii, vor putea și părinții să participe. Noi am folosit încă din luna martie platforma 24edu.ro și aplicația Microsoft Teams, cu ajutorul cărora putem organiza astfel de întâlniri. Dirigintele și clasa de elevi pot avea întâlnirea online și să își ureze gânduri frumoase înainte de începerea vacanței, să țină legătura pe perioada vacanței, eventual. Deci vom prefera tot varianta online", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul adjunct al Colegiului "Mihai Eminescu", prof. Bianca Ibadula.

Calendar strâns, înainte de examene

Aceasta a subliniat că, în această perioadă, pregătirile pentru examenele naționale sunt în toi și astfel de festivități nu s-ar putea desfășura fără ca elevii să se întâlnească unii cu alții. "Noi ne pregătim acum de Evaluarea Națională. Pe 15 și pe 17 iunie vor fi cele două probe. Apoi, săptămâna viitoare, vine Bacalaureatul. Pe 22, 24 și 25 sunt programate probele pe care le vor susține elevii noștri. Ar fi destul de complicat. Săptămâna aceasta se realizează înscrierile la Bacalaureat, apoi va fi echivalarea competențelor. Este un calendar destul de strâns și nu am vrea să îi supunem vreunui risc pe elevii noștri, în această perioadă. Este un an de sacrificiu. Toată lumea înțelege că lucrul se desfășoară în online și preferăm această variantă", a mai spus prof. Bianca Ibadula.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3148 secunde