€ 4.748
£ 5.4269
$ 4.1981

Mai multe ştiri online:

Ficțiune sau realitate? Va avea Constanța spital regional în 2020?

Ştire online publicată Luni, 23 Iulie 2018. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Povestea spitalului regional ce va fi făcut la Constanța este veche și întoarsă pe toate părțile. Considerat prioritate de toți miniștrii care s-au plimbat prin fotoliul Sănătății în ultimii ani, spitalul a rămas mult timp doar un plan pe hârtie. A venit, însă, rândul ministrului Finanțelor să pară preocupat de soarta spitalului regional.


Prezent la Constanța, la sfârșitul săptămânii trecute, Eugen Teodorovici a lansat bomba: spitalul va fi gata în anul 2020. Adică peste doi ani de zile. 


„Până la finalul anului 2020, spitalul va fi gata. Nu e imposibil. Procedura de realizare a spitalului regional va fi încadrată ca fiind obiectiv de infrastructură critică. Procedura va fi specială, astfel încât etapele să se deruleze mai rapid. Cadrul legal este unul schimbat, astfel încât pașii să se facă mult mai rapid. Ministerul Sănătății are studiul de fezabilitate, iar, în ce privește proiectul, nu are sens să inventăm noi ceea ce au făcut alții de ani de zile, adică vom lua un proiect tehnic din străinătate, îl vom translata în România. Îl adaptăm la legislația noastră și îl lansăm în acea procedură rapidă. Avem în vedere două modele, din două țări europene diferite”, a dezvăluit ministrul Finanțelor.


În ce privește banii pentru ridicarea spitalului regional, deocamdată, nu este clar de unde vor veni aceștia. 


„Finanțare vom găsi. Vom căuta soluții de finanțare, inclusiv dacă va fi nevoie de împrumuturi, astfel încât autoritățile locale să fie grevate de efort financiar. Dacă va fi nevoie, vom suporta de la bugetul de stat. Vom încerca să cooperăm în acest proces de schimbare a județului Constanța și cu unitățile administrativ-teritoriale, care au un grad scăzut de îndatorare și pot ajuta la realizarea proiectului. Vom face toate demersurile împreună pentru ca acest spital regional să se facă la Constanța”, a anunțat Eugen Teodorovici.


Potrivit acestuia, unitatea medicală va avea în jur de 1.300 de paturi care ar trebui să acopere nevoia de spitalizare din întreaga zonă și pe toate specializările.


„E nevoie și de un spital municipal!“


La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, consideră absolut necesar un spital regional la Constanța, în condițiile în care Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța este permanent supraaglomerat și suprasolicitat. În plus, în regiune lipsește un spital de copii și nu ar strica și un spital municipal. 


„Deocamdată ne concentrăm pe spitalul regional. Sunt mai multe inadvertențe legate de asigurarea activității medicale în județul Constanța și în orașul Constanța. Dacă facem spitalul regional ar fi păcat să pornim concomitent cu o altă construcție, care, odată finalizată nu va mai putea fi utilizată, spitalul regional trebuie să cuprindă toate specialitățile, să acopere fiecare patologie, la nivel de vârf și atunci să găsim soluții să poată funcționa coerent. La un spital de acuți, numărul de zile optim de ocupare a paturilor este 290, la cronici este 320. Se presupune că diferența de la 290 la 365 este folosită pentru igienizare. Ce depășește, deja avem probleme. La Spitalul Județean, avem secții cu indice de utilizare 340 de zile pe an, 350 neurologia, deci este clar că nevoia de servicii medicale este foarte mare. Tocmai de aceea trebuie să fim atenți atunci când dimensionăm exact spitalul municipal sau spitalul de pediatrie. În opinia mea și un spital municipal ar fi necesar, dar acesta se poate realiza și cu transformarea unui număr de paturi pe patologie cronică, care nu prea mai are adresabilitate aici”, a precizat, la Constanța, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7964 secunde