Farmaciile de cartier, amenințate de faliment? "Medicamentele de pe rețete nu le găsim și pe rafturi!"

1387
Farmaciile de cartier, amenințate de faliment?

Articole de la același autor

Tradiția farmacistului cu propria afacere, în sânul comunității din care face parte, este pe cale de dispariție în Constanța. În lupta cu marile lanțuri farmaceutice, unitățile de cartier ies învinse. Nu-și permit discounturile pe care le au marile afaceri! Iar efectele le simt și pacienții, pe pielea lor: chiar dacă nu au închis încă, farmaciile de cartier nu au toate produsele recomandate de medici.

Vremurile în care farmaciile răsăreau în municipiul Constanța precum ciupercile după ploaie par să fi apus. Din contră, în ultimii ani mai multe unități farmaceutice au tras obloanele. Sau, în cel mai bun caz, mica afacere de cartier a fost achiziționată de un lanț farmaceutic. În prezent, zonele în care se regăsesc cele mai multe farmacii sunt cele din apropierea spitalelor și, ocazional, în apropierea piețelor. În rest, prin cartiere, rând pe rând, unitățile au început să se închidă.

Sau, dacă nu au tras încă obloanele, nu mai au pe rafturi medicamentele căutate de pacienți. Acest aspect a fost constatat și de cititorii "Cuget Liber", care au tras un semnal de alarmă. "Observ, în ultima perioadă, absența mai multor medicamente de pe piață. De fapt, absența lor din majoritatea farmaciilor, pentru a se regăsi într-una singură. Mi s-a întâmplat în mai multe ocazii, atât când soțul meu a avut nevoie de o soluție dermatologică, când a trebuit să-i administrez copilului meu un supliment alimentar sau chiar și când am urmat eu un tratament medicamentos. Am luat farmaciile la rând, în niciuna nu am găsit produsele necesare, care ne-au fost indicate de medici. Vorbesc despre Softigyn, Omnibiotic 6, Censton, iar exemplele pot continua. Într-un singur loc le-am găsit. Este o înțelegere între medici și farmacia respectivă sau nu mai vorbim despre piața liberă? Nu se poate să găsim doar paracetamol, aspirină și siropuri de pătlagină în farmaciile acestea, iar ceea ce ne recomandă medicii, nu!", ne-a semnalat Florina C., cititoare a "Cuget Liber".

Fenomenul este recunoscut de farmaciști: într-adevăr, multe dintre produsele farmaceutice, în special cele din categoria suplimentelor alimentare, nu se mai regăsesc pe rafturile lor. "Este o situație apărută în urma discount-urilor aplicate unor lanțuri farmaceutice. Cu toții avem de suferit, de la farmacii, chiar și unele lanțuri farmaceutice, până la clienți. În momentul în care noi, farmaciile, achiziționăm un produs la un preț, la care un anumit lanț farmaceutic îl pune la raft, pacienții vor alege să achiziționeze de la respectivul lanț. Iar în aceste situații, farmaciile nu își pot permite să cumpere un medicament pe care să îl țină până expiră, poate nu vor mai avea cerere", a subliniat Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.

Dacă această practică, la ora actuală, a dus la reducerea produselor aflate la vânzare pe rafturile farmaciilor, în timp va duce la falimentarea multor dintre acestea. "Pacienții când intră să achiziționeze un produs farmaceutic, dacă îi spui că nu îl ai, nu mai achiziționează nici restul medicamentelor de pe rețetă. Iar în felul acesta, farmaciile pierd. În timp, farmaciile mici vor ajunge să falimenteze", a adăugat farmacistul Vasile Rizea.

Când va fi depășită criza de Euthyrox din farmacii?

Pe de altă parte, pandemia de coronavirus a dus, în această perioadă, la o absență a unor medicamente importante de pe piață. Cel mai cunoscut exemplu, Euthyrox-ul. La începutul verii, reprezentanții Ministerului Sănătății susțineau că a fost depășită criza și că medicamentul pentru bolnavii de tiroidă se va găsi peste tot! În realitate, și la această oră bolnavii caută în disperare Euthyrox. Reprezentanții ministerului susțin, pe pagina web, că prin "Sistemul electronic de raportare privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România au fost identificate stocuri, în cantități diferite, la cinci distribuitori angro". Altfel spus, medicamentul există, dar nu ajunge la pacienți, încât unii dintre ei au ajuns în situația de a merge în Bulgaria pentru a-l achiziționa!

Farmaciștii consideră că această criză a Euthyrox-ului va trece abia după ce se va încheia alerta pandemică. "Criza medicamentului Euthyrox a pornit în momentul în care oamenii au început să își facă stocuri, la începutul stării de urgență. Cifrele arată că distribuitorii asigură necesarul pe numărul de bolnavi, nu au adus mai puțin decât în 2019 sau anii anteriori. Ceea ce înseamnă că sunt pacienți care își fac stocuri, iar criza aceasta va fi depășită abia când se va încheia cu pandemia de coronavirus", au mai arătat farmaciștii din Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1588 secunde