Fără cezariene programate! Gravidele vor naște doar când le vine sorocul!

1943
Fără cezariene programate! Gravidele vor naște doar când le vine sorocul! - fondgravide-1585592577.jpg

Articole de la același autor

Panică mare printre gravide. Foarte multe constănțence sunt speriate, după ce au aflat că nu mai pot naște cu medicii care le-au supravegheat sarcinile, asta din cauza noilor reguli introduse la spitale. Mai exact, dacă nu este vorba despre o situație care să le pună viața în pericol, gravidele nu își vor mai putea programa nașterea prin cezariană.

Isabela C. este însărcinată și se apropie de termen. În momentul în care a aflat că nu mai poate naște cu medicul ei s-a speriat, ea însăși declarându-ne că este o fire mai sensibilă și panicoasă. Din păcate, în situația ei se află sute de alte graviduțe, asta după ce unitățile sanitare au suspendat consulturile medicale care nu reprezintă o urgență.

"Eu sunt însărcinată în 32 de săptămâni, iar zilele trecute, medicul meu m-a sunat și mi-a spus că nu mă mai poate programa la Spitalul Județean pentru cezariană. Nu mi se pare normal ce se întâmplă, să nu mai poți fi asistată de același medic la care ai mers atâta timp", ne-a declarat Ioana M., o altă tânără . "Eu am născut, zilele trecute, la Județean, cu alt medic decât cel la care mergeam la controale. Mi s-a spus că ne aflăm într-o situație deosebită acum și trebuie să înțelegem că medicii nu mai au voie să facă ore în plus", a adăugat Mirela G.



La ce ne referim? Cea mai mare unitate sanitară din județ, Spitalul Clinic Județean de Urgență a anulat orice consult medical care nu presupune o urgență ce poate pune viața pacientului în pericol, așa că viitoarele mămici care se gândeau că își pot aduce pe lume copilașii la data stabilită cu medicii curanți, nu mai pot face acum, acest lucru. Drept urmare, fiecare va merge la spital fix când simte că i-a venit sorocul și nu mai devreme.
Decizia a fost confirmată de către managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa, care ne-a declarat că, de acum înainte sunt asigurate numai urgențele, nu și programările. "Echipa de gardă se ocupă mereu de pacienți", ne-a declarat el.

Cezarienele se fac, dar nu la cerere, ci în funcție de starea pacientei

Întrebat despre această situație, șeful secției de Obstetrică- Ginecologie din cadrul SCJU, prof. univ. dr. Vlad Tica, ne-a declarat că se pot face cezariene în această perioadă, doar că nu la cerere. "În această situație de urgență, medicii vor veni la muncă într-un program care să le asigure o cât mai mică interacțiune între ei, dar și paciente, astfel încât să diminuăm atât riscul de infecție al personalului medical, dar și riscul ca aceștia să infecteze pacientele. Din acest motiv, direcția spitalului a aprobat o organizare a acestui serviciu, în concordanță cu un act normativ al Ministerului Sănătății, care spune că programul personalului va fi organizat în ture și gărzi. În același timp, venirea la spital, în afara programului nu va mai fi permisă, tot pentru a se diminua riscul personalului medical și, în consecință a pacienților. Desigur, medicul de gardă va asista nașterile ce apar, pe cale vaginală sau operatorie. Oricum, populația trebuie să fie liniștită, pentru că toți medicii care fac gărzi în Spitalul Județean sunt suficient de pregătiți și cu experiență, pentru a duce la bun sfârșit o naștere", a declarat pentru "Cuget Liber", medicul.



Ca urmare, femeile însărcinate se vor prezenta la Urgența SCJU doar dacă au contracții, acolo urmând a se decide modalitatea în care gravida respectivă va naște, în funcție de starea ei. În plus, a precizat dr. Tica, personalul medical este pregătit în eventualitatea în care se vor confrunta cu cazuri Covid 19 pozitive, care ar veni în Urgență și nu ar mai putea fi transferate.
Celelalte opțiuni ale mămicilor de a naște rămân spitalele private din oraș, Spitalul "Isis" și Spitalul de Obstetrică și Ginecologie "Euromaterna". Contactați în legătură cu această situație, reprezentanții "Isis" au declarat că ei continuă să asigure toate serviciile mămicilor și gravidelor care li se adresează. "Având în vedere situația maternităților din județ și orașele din Sud-Estul țării, ce nu mai pot asigura asistență la naștere la fel ca înainte, tot mai multe mămici se îndreaptă către noi. La acest moment, avem paciente din Tulcea, Brăila, Galați, București", au adăugat aceștia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4866 secunde