Fără blocuri în stațiunile turistice! "Au dispărut parcurile, totul este asfaltat"

986
4

Articole de la același autor

Sezonul estival este la numai câteva săptămâni distanță, iar pe litoral deja au început pregătirile. Hotelierii primenesc camerele, cârciumarii aranjează terasele, iar autoritățile fac curățenia de primăvară. 


Chiar dacă se anunță un sezon bun, patronatele din turism au multe nemulțumiri. La întâlnirea din Mamaia, de la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc le-au cerut autorităților locale și ministrului Turismului să se asigure că sunt respectate Prevederile Direcției Europene privind spațiile verzi din stațiuni. 


"PUZ-urile (n.r. - Plan de Urbanism Zonal) stațiunilor turistice trebuie să respecte prevederile Direcției Europene care precizează ca fiecare loc de cazare din stațiunile turistice să beneficieze de 26 metri pătrați de spații verzi. De asemenea, sunt necesare noi PUG-uri (n.r. - Plan de Urbanism General), care să fie avizate și de Ministerul Turismului", se arată în lista redactată de conducerea Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța cu temele ce trebuie abordate de Ministerul Turis-mului, în perioada următoare. 


Practic, hotelierii de pe litoral se plâng că nu mai sunt spații verzi în stațiuni, că se permite betonarea zonelor turistice și construirea de blocuri în loc să fie gândite soluții pentru a atrage cât mai mulți turiști și pentru a-i distra în interiorul stațiunilor. 


"Dacă vă uitați, de la un cap la altul, au dispărut parcurile, zonele de agrement, totul este asfaltat. Promenada din Mamaia este foarte frumoasă, dar trebuie și îngrijită. Noi ne dorim ca tot ce se construiește de la un cap la altul al litoralului să aibă și avizul Ministerului Turismului", a declarat Nicolae Bucovală, vicepreședintele FPTR și președintele Asociației Patronale Mamaia. 


Mai puține magazine alimentare în stațiuni! 
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, consideră că PUZ-urile trebuie schimbate în primul rând pentru a mișcora numărul magazinelor alimentare din stațiunile turistice. 


"Hotelierii vor spații verzi, dar tot ei vor să construiască. Însă și noi dorim schimbarea PUZ-urilor, astfel încât magazinele alimentare să fie limitate în zonele turistice, pentru că o stațiune nu e formată din alimentări. Este normal să avem câteva, vom stabili câte anume, în funcție de dimensiunea stațiunilor, dar restul trebuie să fie înafara lor, pentru că avem unități de alimentație publică. Primăriile trebuie să refacă PUZ-urile și să rezolve o dată pentru totdeauna aceste probleme, pentru că nu este normal ce se întâmplă acum", a declarat ministrul Dobre. 


PUZ-uri noi pentru zonele turistice 
De asemenea, FPTR cere definirea corectă a ceea ce înseamnă stațiune turistică de interes național, astfel încât acestea să nu mai fie lăsate să se transforme în cartiere de blocuri. Potrivit patronatelor, din toate punctele de vedere, urbanistic și administrativ, stațiunile ar trebui să aibă o linie pe care să o urmeze. Deși nu se dă niciun exemplu, este evidentă referirea la stațiunea Mamaia, mai ales în partea de nord, acolo unde diferiți investitori au construit blocuri cu apartamente care se închiriază pe timpul verii, în timp ce hotelurile din centrul stațiunii stau goale. 


Comentează știrea

Craii de curte veche
8 martie 2017
Turimul

Cine sa faca turism toti ajutorii de ospatar, receptionere samd? Habar nu au despre turism. Trebuie scoala fratilor nu PCR(pile , cunostinte , relatii) Mai puneti mina pe carte nu pe ciubucuri (cei de la urbanism), de la ei porneste totul si consilierii primariei Navodari. A ajuns sa se construiasac pe plaja blocuri fara sistem de canalizare. Unde se deverseaza apa menajera? sa nu spun dejectii umane. Facultatea de turism este la ASE Bucuresti nu la Spiru Haret sau Ovidiu. LITORALUL ESTE DISTRUS DE SEMIDOCTI.

Tibi
8 martie 2017
mare atentie

Va veni vremea cand cei responsabili de construirea de blocuri in Mamaia si Mamaia sat vor raspunde in fata procurorilor. Putintica rabdare...

jiji
8 martie 2017
vai mama lor

Stai si te crucesti. In afara de recuperat banii in primul sezon n-au nimic in tartacuta ! La ce preturi sunt, nu va manca nimeni la restaurant, de foame. Alimentara sau impinge-tava. In rest sunt bilete cu all inclusive sau cateodata vreo familie sau pereche o cina, asa, de bon ton !

intrebare...
8 martie 2017
constructii fara cap...spaga...

Poate doar ziaristii sa faca lumina, sa deranajeze autoritatile locale, gen primarie, inspectia de stat in constructii, parchetul... pe str Avram Iancu nr 57-57 bis, s-a inceput o constructie ilegala, cum ii primi certificat de urbanism D+P+4E locuinte colective, aproape lipit de casa vecina, intrand pe spatiul public / trotuar, si la cca 10 m de un bloc cu 4 etaje??? apoi, ei au construit FARA AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE... inca din sept 2016 s-a facut verif, in octombrie 2016, revenind in control, s-a constatat ca ii doare n cot, ei construiau in continuare...subliniez, este si imobil situat in zona protejata cfm listei monumentelor istorice... s-a facut sesizarea nr 143479/13.10.2016 catre Parchetul de le langa Judecatoria Constanta. Evident, ITM a venit in control cand erau lucrarile sistate, caci aveau zilieri de toate rasele, in mod cert fara forme legale si legea e drastica, dar trebuie si aplicata... Daca ziaristii pun cateva intrebari unde trebuie, poate aflam si noi, cei din zona, daca in Constanta se aplica legea corect, sau in functie de spaga si relatii...Multumim

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5541 secunde