Falezele de la Tuzla, revendicate de administrația plajelor. "Este afectat sistemul de protecție a coastei!"

708
Falezele de la Tuzla, revendicate de administrația plajelor.

Articole de la același autor

Plaja Tuzla ar putea să-și recapete sălbăticia și frumusețea din anii trecuți. După intervenția autorităților, construcțiile ilegale de pe faleze au fost dezafectate, însă, deocamdată, rămâne incertă situația agenților economici din zonă.

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral au făcut parte din echipele mixte de control care au verificat, la sfârșitul săptămânii trecute, legalitatea construcțiilor și activităților desfășurate pe plaja și faleza din localitatea Tuzla. Activitatea de verificare s-a finalizat cu o măsură de remediere a deficiențelor constatate și o amendă în valoare de 25.000 de lei pentru construcții ilegale și nerespectarea măsurilor impuse.

Din nefericire, câțiva operatori au fugit la apariția inspectorilor ABADL și nu s-au putut face verificări în aceste cazuri. În același timp, pentru alte neconformități constatate, care nu țin de competența ABADL, au fost notificate Primăria Tuzla, Căpitănia Zonală Constanța, Garda de Coastă și Poliția Tuzla.

"În urma acțiunii de control, precum și în urma verificărilor anterioare efectuate de inspectorii din cadrul ABADL, a fost înștiințată Primăria Tuzla că pe faleza din localitate există o serie de construcții realizate fără acte tehnico-juridice, cum ar fi avize de specialitate, autorizații de construire etc. Mai mult, o parte din aceste construcții au extinderi pe plajă afectând prismul de piatră destinat protecției falezei, prism care se află pe domeniul public al statului aflat în administrarea ABADL", explică directorul general al ABADL, Bogdan Bola.

În ceea ce privește construcțiile de pe faleza Tuzla, acesta explică faptul că, în prezent, există pe rol un dosar privind revendicarea falezei de către ABADL care, în conformitate cu prevederile legale, aparține domeniului public și în administrarea ABADL.

"Astfel, până la soluționarea litigiului, întreaga responsabilitate revine Primăriei Tuzla. Aceasta trebuie să identifice persoanele care au edificat construcții pe faleza Tuzla și să procedeze la dezafectarea acestora în conformitate cu competențele care revin în baza prevederilor legale. În prezent, există acțiune în revendicare din 22 septembrie 2015, în contradictoriu cu Primăria Tuzla și Consiliul Local Tuzla prin care ABADL revendică suprafața de faleză, care era la momentul acțiunii de 537.253 mp, iar apoi a ajuns la 655.738 mp în 2018, datorită noilor intabulări, dezmembrări sau alipiri, dar și a unor interpretări eronate care au rezultat din date preluate din expertiza topo-geografică. Operatorii care nu au fugit din calea controalelor au declarat că sunt în această situație de mult timp pentru că sunt agreați de Primăria Tuzla, lucru care reiese și din «Certificatele de Oportunitate» emise de UAT Tuzla către operatorii economici din zonă. Cu siguranță nu va fi ultimul control pe plaja Tuzla", a mai spus Bogdan Bola.

Fără beach-baruri și fără ski-jeturi

De asemenea, inspectorii ABADL au pus la dispoziția Poliției Tuzla un document privind situația agenților economici beneficiari ai contractelor de închiriere asupra sectoarelor de plajă de pe raza UAT Tuzla pentru a lua măsurile ce se impun cu mențiunea că pe aceste sectoare de plajă nu se pot amplasa beach-baruri.

Tot în urma verificărilor în echipe mixte, inspectorii din cadrul ABADL au constatat existența pe plaja localității Tuzla a unor ambarcațiuni destinate agrementului nautic (ski-jeturi și bărci cu motor) fără a exista bază de agrement nautic. Astfel, s-a înștiințat Căpitănia Zonală Constanța și Garda de Coastă că desfășurarea acestei activități în apropierea zonei de îmbăiere constituie pericol, precum și un obstacol pentru turiștii aflați în zona de îmbăiere și au solicitat intervenția acestora în conformitate cu competențele fiecărei instituții pentru identificarea agenților economici care dețin ambarcațiunile, precum și eliberarea zonei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4169 secunde