Ploaia din week-end a surpat sute de metri din țărm

Faleza din Eforie dispare în mare

6175
Faleza din Eforie dispare în mare - a1c0274ecb47b9b7c3b3f97ae6756cd3.jpg
Precipitațiile abundente din week-end au lăsat în urmă o imagine dezolantă: podele acoperite cu nămol, bunuri îmbibate în apă și pereți mucegăiți. Nici plajele nu arată mai bine, căci apa a săpat ravene adânci în nisip, pe lungimi de până la zece metri. Turiștii care s-au aflat, ieri, în Eforie, au fost nevoiți
să-și întindă cearșafurile printre șanțuri. Dacă ravenele vor fi acoperite în câteva zile, după cum promit autoritățile, situația falezei distruse de șuvoaiele de apă nu va fi remediată prea curând.

În ultimii ani, faleza din Eforie Sud și Eforie Nord s-a degradat constant. Cantitățile ridicate de precipitații căzute în sfârșitul de săptămână care a trecut au accentuat fenomenul. Faleza s-a surpat pe sute de metri: în Eforie Sud urmările ploii pot fi observate în zona Splendid, de la Riviera, până la Cazino și mai departe către zona Pescăruș, iar în Eforie Nord, în dreptul plajei Belona. Plajele sunt brăzdate de ravene adânci, care se întind între trei și zece metri.
Turiștii nu s-au lăsat descurajați. În ciuda condițiilor vitrege - deși vântul le-a dat cele mai puține bătăi de cap - turiștii s-au strecurat printre șanțuri și și-au întins cearșafurile, pentru a nu irosi cele câteva zile de concediu. Au ignorat, poate cu greu, și gunoiul lăsat în urmă de ape, plastice, vegetație etc.

Strada paralelă cu faleza se surpă
Edilul orașului, Ovidiu Brăiloiu, ne-a declarat că țărmul s-a prăbușit din cauza canalizărilor care nu au făcut față debitului crescut al apelor pluviale. "Canalizările au scurgeri, drept dovadă și vegetația din zonă este de apă dulce. La fel s-a întâmplat și în week-end, au fost scurgeri. O altă problemă este subdimensionarea sistemului de canalizare, capacele au sărit, iar toată apa refulată s-a scurs pe faleză", ne-a declarat Brăiloiu.
Primarul a precizat și că fenomenul a devenit deja rutină. "După fiecare ploaie, faleza se distruge", a explicat Ovidiu Brăiloiu, adăugând că noua surpare pune în pericol și strada care trece paralel cu faleza din Eforie Sud. Deja, pe anumite porțiuni, circulația este pusă în dificultate. "Se vede clar că dacă nu va fi reabilitată faleza, strada se va surpa cu totul, va deveni impracticabilă. S-a mai întâmplat așa și la Steaua de Mare, unde pe un drum de exploatare tehnică nu se mai poate circula, părți din el fiind acoperite de apă", a specificat edilul.

Reabilitarea falezei, stopată din lipsă de fonduri
Intervențiile de reabilitare nu au lipsit, dar ele au fost minore, după cum admite reprezentantul autorității locale. El a afirmat că pe alocuri, unde a fost nevoie, pavelele au fost scoase și înnisipată zona. Măsurile nu sunt însă suficiente, motiv pentru care, anul trecut, faleza din Eforie a fost inclusă în programul de reabilitare demarat de Direcția Apelor Române Dobrogea Litoral (DADL).
Lucrările au început anul trecut, dar au fost sistate. Pe de o parte pentru că a venit sezonul estival, pe de altă parte din lipsă de fonduri, după cum ne-a declarat Cătălin Anton, purtător de cuvânt al DADL. "Proiectul de 49 de milioane de euro presupune reabilitarea falezelor din Constanța, Eforie, Costinești și Tuzla, iar termenul de finalizare este între doi și cinci ani. Deocamdată lucrările au fost sistate, dar urmează ca în funcție de fondurile care vor exista să fie reluate", ne-a declarat reprezentantul instituției, fără a putea preciza cu exactitate când se va întâmpla acest lucru.

Plajele, nivelate în maxim două zile
Cât privește remedierea plajelor pentru turiștii care își petrec sejurul pe litoral, autoritățile responsabile susțin că în cel mai scurt timp ravenele vor fi acoperite, iar gunoiul îndepărtat. "Într-o zi sau două zona va fi curățată. În seara aceasta (n.r. aseară) lucrătorii DADL încep ecologizarea plajelor din Eforie. Zona decopertată de ape va fi înnisipată, apoi va fi nivelată și afânată", a conchis Cătălin Anton.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5262 secunde