Facilităţi de transport pentru elevi. Ce propune Ministerul Educaţiei

437
Facilităţi de transport pentru elevi. Ce propune Ministerul Educaţiei - fondfacilitatitransportelevi-1615297221.jpg

Articole de la același autor

Elevii vor beneficia în continuare de unele facilităţi pentru transportul la şi de la şcoală. Astfel, prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale, este prevăzută gratuitatea pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat, cu vârstă de până la 26 de ani, pentru serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Elevilor li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru.

Un alt element de noutate este decontarea cheltuielilor de transport şi pentru distanţe mai mari de 50 de km. Astfel, în situaţia în care elevii se deplasează de la domiciliu către unitatea de învăţământ la distanţe mai mari de 50 de km beneficiază de decontarea sumei aferente distanţei de 50 km, sumă căreia i se adaugă 1 leu pe km pe lună.

Noul proiect ar trebui să reglementeze şi unele situaţii şi tarife impuse de transportatori. „În condițiile în care principiul general de bază în stabilirea cuantumului unui abonament constă în calcularea, de regulă, la un nivel de 60% din tariful aferent sumei valorii biletelor de transport pentru numărul de zile lucrătoare dintr-o lună (21-22/30-31), există situații în care tariful corespunde unui număr total de zile pe lună (30-31), fără niciun fel de reducere specifică principiului abonamentelor lunare, aşa cum se întâmplă în județul Constanța, unde tariful pe o distanță de aproximativ 6 km Cumpăna - Constanța, s-a impus la valoarea de 170 lei pe lună”, precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Astfel, pentru a susține interesele elevilor, Ministerul Educației solicită reanalizarea tarifelor în aceste situații punctuale care constituie abateri de la principiul logicii concurențiale, cu grave consecințe cu privire la asigurarea dreptului la educație.

În plus, Ministerul Educației a mai propus ca elevii din învățământul preuniversitar să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive, organizate de instituții publice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8552 secunde