Explozie de infecții cu noul coronavirus. Ca-n tranșee pe stadionul "Portul"!

7916

Articole de la același autor

Infecția cu coronavirus a explodat în ultimele zile, în întreaga țară. Peste 500 de cazuri au fost confirmate de la începutul săptămânii și până astăzi. În timp ce autoritățile naționale și locale refuză să comunice numărul persoanelor infectate în fiecare județ, se pregătesc sute, mii de paturi în spitale pentru cei care vor avea nevoie de asistență medicală.

2.245 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid-19 au fost raportate, ieri, până la închiderea ediției, pe teritoriul țării noastre. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, sunt cu 293 mai multe cazuri decât cele înregistrate luni. În realitate, însă, ar putea fi mult mai multe, având în vedere că numărul testărilor este încă destul de redus: 24.654 de teste au fost prelucrate în România, până în prezent.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 220 au fost declarate vindecate și externate. Trist este că 72 de persoane diagnosticate cu infecție cu Covid-19 nu au mai putut fi salvate. Cele mai multe aveau și alte probleme de sănătate, care le-au fost agravate de îmbolnăvirea cu coronavirus. În prezent, în secțiile de Terapie Intensivă, sunt internați 62 de pacienți, dintre care 36 în stare gravă. Iar starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară.



Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
În județul Constanța, sunt confirmate aproximativ 100 de cazuri de infecție cu coronavirus, pacienții aflându-se internați la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. De asemenea, potrivit prefectului George Niculescu, 886 de persoane sunt carantinate, iar 4.906 persoane sunt în izolare la domiciliu.

Un efort colectiv!

Între timp, la Constanța, a fost finalizată amenajarea unei formațiuni medicale din cadrul spitalului militar de pe stadionul "Portul". Este vorba despre zona de intervenție și tratament, care are o capacitate de 55 de paturi. Rolul acestei formațiuni este de a trata cazurile ușoare și medii de infectări cu Covid-19, pentru descongestionarea altor unități medicale, spitale din zona Dobrogei.

În cursul zilei de ieri, a ajuns și cel de-al doilea convoi militar cu materialele necesare pentru instalarea taberei de carantinare a spitalului militar. În prezent, este amenajată zona de izolare și triaj, care va cuprinde 150 de paturi.

Militarii din forțele navale și terestre se ocupă de montarea unității medicale, iar autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice, precum și operatori economici îi sprijină pe reprezentanții Armatei, pentru asigurarea facilităților necesare funcționării spitalului.



Astfel, echipele RAJA au realizat branșarea la rețeaua de apă și canalizare, muncitorii de la Confort Urban au pregătit terenul pentru montarea corturilor și urmează să dea cu var tribuna, iar lucrătorii RADET au făcut conexiunea pentru alimentarea cu apă caldă de consum necesară la chiuvete și dușuri.
Companiile de electricitate asigură branșarea la rețeaua electrică. Au fost montate șase console și șase corpuri led pe stâlpii situați pe bulevardul 1 Mai, în dreptul stadionului.

Organizatorii festivalurilor Neversea și Untold, împreună cu Primăria Constanța, au asigurat suprafața sintetică ce a fost amplasată pe stadion și au pus la dispoziția autorităților șase generatoare cu proiectoare, precum și un utilaj pentru descărcare. Iar reprezentanții companiei RCS & RDS au asigurat branșarea la serviciile de televiziune și internet.

În plus, autoritățile locale au amplasat pubele pentru colectarea gunoiului, toaletele ecologice, au dezinfectat containerele și au adus 200 de viziere pentru tot personalul care lucrează pe stadion.

De asemenea, mai mulți operatori privați, alături de Primăria Constanța, au reușit să pună la dispoziția Comandamentului Flotei 32 de frigidere, 32 de televizoare, 128 de măsuțe, 35 de spălătoare și 35 de toalete ecologice.

După terminarea activităților de montare și operaționalizarea logistică, va urma operaționalizarea medicală care prevede dotarea cu aparatură medicală a facilității medicale și obținerea acreditării și avizării a Spitalului Militar Modular de Izolare și Tratament Constanța de către Ministerul Sănătății.

Personal medical militar, adus la Constanța

În urma Ordonanței Militare nr. 4 și a ordinului de acțiune al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța a trecut în coordonarea MApN, în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, iar activitatea de asistență medicală a bolnavilor din cadrul structurii comune constituită din facilitățile SMMIT și cele ale Spitalului CF Constanța va fi asigurată de personal medical și de suport din MApN împreună cu personalul Spitalului Clinic CF Constanța, sub comanda unui medic militar, desemnat de MApN.

Locotenent-colonelul Nicolae-Cătălin Boca este medicul militar care va coordona activitatea integrată a acestui ansamblu medical de la Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6349 secunde