€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

Executați silit de SPIT! Constănțenii au "uitat" de impozitele și taxele locale

Ştire online publicată Miercuri, 10 Mai 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
De la an la an, din ce în ce mai mulți constănțeni acumulează datorii la bugetul local. Lista persoanelor care au restanțe la taxe și impozite crește văzând cu ochii, semn fie al indiferenței oamenilor, fie al dezgustului despre felul cum le sunt cheltuiți banii.

Situația prezentată de Serviciul Public de Impozite și Taxe este îngrijorătoare. Aproape 55 de mii de contribuabili din municipiu nu și-au plătit taxele și impozitele locale de luni bune și riscă să fie executați silit sau să se trezească cu popriri pe cont.

„Începând de marți, 9 mai, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța expediază somațiile de plată în cuprinsul cărora sunt înscrise debitele neachitate la termenele scadente 30 septembrie 2016 și 31 martie 2017. Numărul total al somațiilor este de 54.975, din care 50.649 pentru persoane fizice, adică 92 la sută din total, și 4.326 pentru persoane juridice”, explică directorul executiv al SPIT Constanța, Virginia Uzun.

Numărul datornicilor a crescut semnificativ față de anii anteriori, având în vedere că, la jumătatea lui 2014, în evidențele SPIT figurau peste 20.000 de contribuabili cu diferite sume restante, iar în vara lui 2016 erau în jur de 49.000. Totuși, aproape 60 la sută din locuitori și agenți economici sunt cu plata la zi.

Riscați să vă treziți cu poprire pe salariu

„În cazul neachitării în termen de 15 zile de la comunicarea somației, se vor lua măsurile de executare silită constând în popriri pe sumele disponibile și/sau sechestre asupra bunurilor mobile ori imobile. În cazul în care sumele somate au fost deja achitate, cetățenii sunt rugați să nu ia în considerare somația”, completează șeful SPIT.

Încă de la finele anului trecut, SPIT a introdus o procedură de executare mai rapidă și, speră, mai eficientă.

„Pentru debitorii care nu achită sumele datorate și scadente la 20 septembrie 2016, vom recurge la transmiterea de somații cu o singură avizare și vom proceda concomitent la instituirea de sechestre pe bunuri și popriri pe venituri”, precizează Virginia Uzun.

Potrivit acesteia, o mare parte a datoriilor reprezintă amenzi contravenționale. În cazul constănțenilor care au adunat mai multe amenzi contravenționale și care nu dețin bunuri sau venituri urmăribile, se poate obține, printr-o sentință a instanței de judecată, obligarea lor la prestarea de activități în folosul comunității, în contul datoriei respective.

Cum scăpați de datorii

Cea mai comodă și totodată facilă modalitate de a stinge debitele datorate bugetului local este plata online pe platforma E-Tax dezvoltată pe site-ul instituției. De asemenea, constănțenii își pot plăti datoriile la SPIT în trei rate egale. De această facilitate pot beneficia persoanele care dețin carduri Mastercard Forte/Star Forte, Mastercard Forte - Divizia pentru medici, VISA Gold/Star Gold, VISA Gold BT - Rotary, VISA Platinum/Star Platinum, Business Credit Card la Banca Transilvania.

În plus, plata în rate se poate efectua și la toate ghișeele instituției prezentând doar cartea de identitate sau înștiințarea de plată, iar comisionul tranzacției este zero la sută. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8171 secunde