Evacuarea apelor de pe șantiere în Marea Neagră sau lacurile dobrogene, interzisă

362
Evacuarea apelor de pe șantiere în Marea Neagră sau lacurile dobrogene, interzisă - fotofondevacuareaapelor-1588783945.jpg

Articole de la același autor

Marea Neagră nu va mai fi poluată cu apa rezultată de pe șantierele de construcții din apropierea plajei. Investitorii imobiliari nu vor mai putea să deverse în mare apa adunată la fundații, în timpul ridicării imobilelor.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) va interzice evacuarea în Marea Neagra și în lacurile dobrogene a apelor (de epuisment) provenite din fundațiile imobilelor aflate în construcție pe litoralul românesc. Măsura este absolut necesară pentru păstrarea stării ecologice bune a mării și a lacurilor.

În urma analizelor efectuate în zona litorală în ceea ce privește calitatea apei din pânza freatică, specialiștii ABADL au constatat că zona Dobrogei Centrale și de Sud este o zonă vulnerabilă la nitrați, având depășiri frecvente ale azotului prin diverși parametri ai ciclului azotului, respectiv amoniu (NH4), azotiți (NO2) și azotați (NO3). Apa subterană din zonă are o stare chimică slabă din anul 2010 până în 2018 (Raportului Tehnic privind Gospodărirea Apelor Subterane pentru anul 2019 fiind în curs de elaborare). "În ultimii ani, parametri calitativi ai apei din pânza freatică au suferit modificări din cauza produselor chimice folosite de-a lungul anilor în activitățile agricole. De asemenea, acești parametri prezintă modificări și din cauza amenajărilor de fose septice din pământ în incinta gospodăriilor ridicate de constănțeni, fose care nu împiedică scurgerile în pânza de apa freatică, ceea ce a dus în final la contaminarea apelor din fântâni, singurul strat de acvifer freatic necontaminat rămânând cel de mare adâncime", a declarat directorul ABADL, Bogdan Bola.

Ape contaminate care ajung în zona de îmbăiere

Apele de epuisment sunt apele provenite din pânza freatică care sunt evacuate de la săpăturile diferitelor construcții rezidențiale și turistice de pe litoralul românesc pentru a se putea executa lucrări pe o suprafață uscată. Acestea nu sunt ape uzate care provin din activități casnice, sociale sau economice, care să conțină substanțe poluante sau reziduuri care să-i altereze caracteristicile fizice și chimice inițiale.

"Deși apele de epuisment sunt ape convențional curate, în zonă s-au constatat modificări ale unor parametri, de exemplu, o concentrație mărită a azotatului de amoniu, nitriți și nitrați, cel mai probabil din pânza de apa freatică contaminată. Pentru a împiedica o modificare a valorilor caracteristice apelor costiere, s-a decis sistarea evacuărilor de acest tip în Marea Neagră sau în lacurile din apropiere. Antreprenorii care trebuie să facă astfel de evacuări ale apelor provenite din pânza freatică în timpul săpăturilor executate la ridicare unor blocuri, cartiere rezidențiale, (unde este nevoie de săpături la o adâncime considerabilă pentru turnarea fundațiilor), pot investi în microstații de epurare pentru a nu modifica caracteristicile apelor costiere atunci când evacuează în sursele naturale sau pot evacua în sistemul de canalizare prevăzut cu stații de epurare", a precizat șeful ABADL.

Potrivit Legii Apelor nr. 107 /1996, ABADL Constanța acorda consultanță tehnică la solicitările agenților economici privind evacuarea apelor de epuisment în Marea Neagră și lacuri, prin care se stabileau obligațiile legale ale solicitantului în timpul și după finalizarea evacuării apelor de epuisment.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3076 secunde