Eugen Teodorovici revine: Nu este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spațiul european

764
Eugen Teodorovici revine: Nu este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spațiul european - ministrulfinanteloreugenteodorov-1543390296.jpg

Articole recomandate

România se confruntă cu o criză acută de forță de muncă, iar o eventuală funcție de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acțiuni de încurajare a întoarcerii forței de muncă în țările de origine, scrie, marți seara, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pe propria pagină de Facebook.


"Nu am pus, nu pun și nici nu voi pune vreodată în discuție cele patru libertăți fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunități de dezvoltare diminuate, iar economia țării noastre fiind afectată. Aceste declarații au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forță de muncă, intenția mea fiind aceea de a propune soluții care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât și social", menționează Eugen Teodorovici.


El afirmă că a dorit să sublinieze necesitatea de a standardiza la nivel european legislația și procedurile privind accesul pe piața muncii în statele europene, astfel încât să existe condiții egale de acces pentru toți cetățenii Uniunii Europene.


"În niciun caz nu este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spațiul european, ci mai degrabă dorința mea, așa cum a fost întotdeauna, de a apăra și promova interesele românilor și ale companiilor românești", precizează ministrul Finanțelor.


Potrivit șefului de la Finanțe, în Europa Centrală și de Est șomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migrația forței de muncă, în special cea calificată, către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potențialul de creștere și încetinește convergența la nivelul Uniunii Europene.


"Prin urmare, o eventuală funcție de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piața muncii și trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acțiuni de încurajare a întoarcerii forței de muncă în țările de origine. Indiferent de sensibilitățile europene am reprezentat și voi reprezenta întotdeauna interesul României si al românilor!", încheie Eugen Teodorovici.


Într-o dezbatere la Parlament având ca temă învățământul universitar dual și criza forței de muncă, ministrul Finanțelor Publice a afirmat că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeași țară.


"Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștri de Finanțe din Europa, și am spus, poate sună așa mai restrictivă, mai nu știu, de altă factură, (...) dar asta este, trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toți liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă prin fel de fel de condiții, o lași în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că așa dacă stă în Germania și tot primește drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croația, România, adică țările de unde, poate, forța de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani și, după 5 ani, la revedere, te duci în altă țară și îți cauți loc de muncă", a susținut Teodorovici.


Declarațiile ministrului Finanțelor au atras critici din partea sindicatelor, reprezentanții Blocului Național Sindical catalogând drept anti-europeană propunerea lui Teodorovici, venită cu puțin timp înainte de preluarea președinției Consiliului UE de către România.


"Cu foarte puțin timp înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministrul Teodorovici (ministrul Finanțelor, n.r.), ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere miniștrilor de finanțe din statele membre UE în deplină contradicție cu principiile fundamentale ce stau la baza construcției europene. Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul și viitorul acestui proiect politic de anvergură. Introducerea de restricții în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă de către cetățenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcționarea Uniunii", precizează BNS.


Totodată, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este câștigat de toți românii, iar problema deficitului de forță de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câștigat prin obținerea calității de membru al UE, scrie romaniatv.net




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4164 secunde