Ești nemulțumit de cuantumul pensiei? Iată ce se poate face!

1480
1
Ești nemulțumit de cuantumul pensiei? Iată ce se poate face! - pensii2-1483026925.jpg

Articole de la același autor

De foarte multe ori, constănțenii care se retrag din activitate sunt nemulțumiți de cuantumul pensiilor pe care le primesc de la stat și vor să le conteste. Sărăcia îi împinge să facă acest lucru, fiecare bănuț în plus contând pentru persoanele de vârsta a treia.

La Casa Județeană de Pensii Constanța se prezintă, lunar, zeci de astfel de persoane.

"Când un pensionar este nemulțumit de cuantumul pensiei, o poate contesta în termen de 30 de zile de la primirea deciziei. El trebuie doar să depună o contestație, în care menționează de ce este nemulțumit de valoarea acesteia, prin neluarea în calcul a unor adeverințe sau neluarea în calcul a grupelor de muncă", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Casei Județene de Pensii, Cristina Samoilă.

În baza acestor contestații, se verifică dosarul încă o dată, iar în situația în care există probleme cu privire la dosar și nu s-au putut rezolva, situația se poate regla în urma contestației.

Directorul CJP a precizat că instituția lucrează în baza Legii 263 și au un program de calculator foarte bine definit, după care se operează în întreaga țară, la stabilirea valorii pensiei luându-se în calcul întreaga perioadă de contribuții.

Ca urmare, a adăugat șeful CJP, perioada în care s-a contribuit este, clar, cea mai importantă. Apoi, în termen de 45 de zile, solicitanților li se dă un răspuns la contestații. Vârstnicii trebuie să știe că există o mare diferență în ceea ce privește contestația și recalcularea pensiilor. Contestația înseamnă că o persoană este nemulțumită de cuantum, recalcularea pensiei apare ca urmare a faptului că nu au fost luate în calcul anumite adeverințe și se depune o cerere, la ghișeu, pentru recalcularea întregii perioade.

Punctul de pensie se raportează la salariul mediu pe economie

De multe ori, însă, pensiile nu suportă creșteri, ele rămânând la aceeași valoare.

"Marea majoritate sunt nemulțumiți de cuantumul pensiei, dar, având în vedere că unii au avut salariul minim pe economie, și pensiile sunt acum foarte mici, pentru că în sistemul de calcul, totul se raportează la salariul mediu. În prezent, acesta este în valoare de 2.668 lei, deci ca să ai un punct de pensie, este necesar ca salariații să aibă exact această sumă pe tot anul. În cazul celor care au fost încadrați pe salariul minim, ei pot primi doar jumătate de punct. Dacă salariul este cuprins între salariul minim și cel mediu, atunci solicitanții vor primi, eventual, un punctaj de circa 0,80 puncte, dar nu vor trece de un punct", a explicat șeful CJP.

v v v

În altă ordine de idei, decizia CJP se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de cinci zile de la data emiterii. În situația în care persoana îndreptățită în obținerea unor categorii de pensie este nemulțumită, o poate contesta. În cazul în care decizia de pensionare nu este contestată într-o lună de la comunicare, aceasta este definitivă, presupunându-se că beneficiarul este de acord cu decizia comunicată de Casa de Pensii. Dacă situația nu se rezolvă, pensionarii au chiar dreptul de a formula o acțiune în instanță. Singurele cheltuieli în astfel de litigii sunt cele legate de plata onorariului avocatului, asta în cazul în care persoana care a formulat cererea a apelat la servicii de specialitate. 

Comentează știrea

MARIAN
30 decembrie 2016
PENSIE MIZERA

M-AM PENSIONAT PE 01-09-2015 IAR DECIZIA 364555 DIN 10-11-2015 PRIVIND ACORDAREA PENSIEI PENRU LIMITA DE VARSTA MI-A LASAT UN GUST AMAR, AZI AM PENSIE 699 LEI,SI DEGEABA AM FACUT CONTESTATIE MI-SA TAIAT IN PRIMA FAZA INTRE 01-03-2002 SI 01-07-2003 CHIPURILE NU S A RESPECTAT ART 7 DIN L.G. 263/2010 CU TOATE CA SA VIRAT PRIN ORDINE DE PLATA LUCRAM LA UN S.R.L. SI DATELE AU FOST INREGISTRATE DE FUNCTIONARII LOR PE CARTEA MEA DE MUNCA APOI MI AU TAIAT SPORUL DE NOAPTE PRIN ADEV.1514/07-07-2008-NU S A FRUCTIFICAT TEMEIUL LEGAL ESTE INCOMPLET?? CAT SI 01-03-1990 15-05-1994 DIN ADEV. 1513/07-07-2008 NU S A FRUCTIFICAT IN GRUPA SUPERIOARA DE MUNCA DEOARECE NU SE PRECIZEAZA ACTUL INTERN AL UNITATII PENTRU NOMINALIZARE RASPUNSUL DIN CONTESTATIE AL CONSIDER UN RASPUNS SORGINTE COMUNIST DE TRISTA AMINTIRE!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3294 secunde