Este oficial! Ce tarife vor plăti constănțenii pentru parcările din municipiu

5020

Articole de la același autor

După mai bine de şase luni în care Constanţa nu a avut reguli privind parcările publice şi nici nu s-a mai plătit taxa pentru loc, consilierii locali au aprobat, vineri, 23 aprilie, noul regulament. Noul document schimbă atât modul de taxare, cât şi zonele în care vom plăti. Dacă va primi avizul prefectului şi nu va fi atacat în instanţă acesta ar putea intra în vigoare în această vară.

Constănţenii au un nou regulament al părcărilor publice. Viceprimarul Ionuţ Rusu a anunţat că acesta „a fost realizat astfel încât să ofere un cadru absolut corect deţinătorilor de autovehicule şi să încurajeze constănţenii să utilizeze mijloacele alternative de transport”.

În perioada următoare, reprezentanţii Primăriei Constanţa vor stabili modul prin care acesta va fi pus în aplicare, mai ales că în primul rând trebuie să devină funcţionale metodele de plată a locului de parcare. „Primele 30 de minute de staţionare vor fi gratuite. Cei care au gândit acest regulament au vrut să pună pe masă o mobilitate cât mai bună a constănţenilor”, a mai spus Ionuţ Rusu.

Reprezentanţii Primăriei Constanţa susţin că noul regulament respectă legislaţia în vigoare şi prevede modalităţi alternative de plată a taxei, spre deosebire de regulamentul anterior, anulat în instanţă, care nu prevedea decât plata prin sms.

„Aceste alternative de plată pot fi diverse: parcometre, sms, abonament, parcagii. Sunt numeroase alte metode prin care cetăţeanul să poată achita tariful. S-ar putea să puteţi să vă cumpăraţi bilete întocmai ca la autobuz”, au explicat reprezentanţii autorităţilor locale.

Locul rezervat nu poate fi blocat

În ce priveşte tarifele, acestea sunt stabilite în funcţie de patru zone. În centrul municipiului, Portul Tomis şi în staţiunea Mamaia, adică în zona zero, taxa va fi de 4 lei pe oră, cu TVA inclus şi cu primele 30 de minute gratuite. Instituţiile publice vor putea achiziţiona un abonament anual de 199 lei, iar persoanele fizice ori juridice unul de 499 lei. În parcările de la Gară şi de la pieţe tariful va fi de 3 lei pe oră, cu TVA inclus şi primele 30 de minute gratuite, iar abonamentele vor avea aceleaşi preţuri ca şi la zona zero.

Pe orice altă stradă din oraş, cei care parchează vor plăti 1 leu pe oră, după primele 30 de minute gratuite, sau îşi vor putea achiziţiona abonamente de o zi – 20 lei, 7 zile – 100 lei şi 30 zile – 150 lei.

Schimbări sunt şi în cartiere, în parcările aferente blocurilor, unde va fi repartizat un singur loc pe apartament. Acestea vor putea fi rezervate printr-o platformă online, ce urmează a fi dezvoltată. Taxa va fi stabilită ca şi până acum, conform impozitelor şi taxelor locale, şi trebuie achitată integral până la finele lunii martie a fiecărui an.

Diferenţa este că persoana care are locul de parcare rezervat nu va putea să îl indisponibilizeze pe timpul zilei, atunci când acesta este liber. Între orele 8.00 şi 16.00, oricine găseşte un astfel de loc va avea dreptul să parcheze acolo.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8229 secunde