Este nevoie de un nou regulament de acces în Peninsulă? „Zona arată ca un târg auto!”

1572
Centrul istoric al Constanţei şi Peninsula se bucură de mare popularitate în rândul locuitorilor şi al turiştilor. Este unul dintre locurile preferate pentru promenadă, pentru petrecerea timpului liber, pentru luat masa cu prietenii sau chiar distracţie. Din păcate, zona s-a aglomerat extrem de mult, iar seara şi în week-end străduţele înguste pline de istorie pe care se circulă cu maşinile devin o parcare neîncăpătoare, situație care îi pune pe pietoni în dificultate.





Sunt mai puţin de şase ani de când o parte din zona peninsulară a Constanţei a trecut printr-un amplu proces de reabilitare. 11 milioane de euro, mulți dintre ei din fonduri europene, au fost alocaţi pentru refacerea a 21 de străzi din centrul istoric. Astăzi, cele mai multe dintre acestea au din nou nevoie de lucrări de refacere a pavajului, distrus de autovehicule. Cu un Regulament de limitare a accesului autovehiculelor pe străzile din Peninsulă, autorităţile constănţene au încercat, în urmă cu doi ani, să oprească „parada” maşinilor în zona istorică. Însă nu au reuşit! Regulamentul, făcut pe genunchi, conţinea numeroase nereguli care au permis ca să fie atacat în instanţă şi anulat definitiv. Minunea străzilor pietonale în Peninsulă nu a durat decât câteva luni, în 2019, când oricum răul era deja făcut, iar pavelele erau deja distruse. Unele au mai fost înlocuite, însă străzile arată de ceva timp încoace mai rău decât înainte de a fi reabilitate.



„Zici că e după bombardamente. Păcat că li s-a permis să intre cu maşina peste tot, pentru că astfel de pavaj nu rezistă nici autoturismelor mai mici, d-apăi jeep-urilor mari şi grele. În plus, nu sunt trotuare, se parchează peste tot, cum îl taie capul pe fiecare. Seara este foarte aglomerat. Sunt blocaje, nervi întinşi. Noi, cei care locuim aici, ne trezim, deseori, că nu avem unde să parcăm pentru că ne sunt ocupate locurile de către cei veniţi la terasă, la restaurant, la plimbare”, ni s-a plâns Marius Rizea, un constănţean care locuieşte în zona peninsulară.



„Credeam că toată zona e pietonală!”

Oamenii recunosc că o regulă prin care să fie interzis accesul maşinilor pe anumite străzi ar trebui impusă cât mai repede. „A fost regulamentul acela dat de primărie, dar era prost gândit. Toţi şmecherii îşi luaseră permis de acces şi intrau cu maşinile ca pe autostradă. De ce în alte oraşe se poate şi la noi nu? Sunt locuri de parcare pe bulevardul Marinarilor, în parcarea de la Poarta 1, la Poarta 2 şi se poate merge pe jos. Nu trebuie să vii cu maşina până la intrarea în Piaţa Ovidiu… este nevoie de o reglementare”, ne-a declarat şi Mioara Roşu.



Turiştii nu se arată nici ei deranjaţi să îşi lase maşina ceva mai departe. „Nici nu ştiam că se poate intra cu maşina până pe străduţele de lângă piaţetă (n.r. Piaţa Ovidiu). Noi am lăsat-o pe bulevardul Tomis, unde am găsit un loc şi am venit pe jos. Credeam că toată zona este pietonală. Oricum este destul de deranjant să vezi atât de multe maşini parcate lângă clădirile vechi. Aproape că nici nu te mai poţi bucura de arhitectură, de izul istoric al zonei”, ne-a mărturisit un turist „la vânătoare” de detalii arhitecturale.



„Se caută soluţii!”

Autorităţile locale nu iau încă în calcul să elaboreze un nou regulament de acces în Peninsulă, însă spun că sunt în căutare de soluţii astfel încât să fie protejat pavajul de pe carosabil şi să decongestioneze zona. „În prezent, este o stare de fapt care trebuie schimbată. Nu este una de dorit să avem o Peninsulă care să arate ca un târg auto de la un capăt la altul. Concluzia clară este că, în urma reamenajării pavajului, starea lui actuală este generată şi de traficul mult prea ridicat din Peninsulă. Se caută soluţii ca starea actuală să se îmbunătăţească, deoarece este una care lasă de dorit într-un oraş turistic. Nu poţi să repari pavajul dacă nu reglementezi accesul auto”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3634 secunde