Escrocherii cu acțiuni de caritate. Nu vă lăsați păcăliți de cei care vă cer bani în numele unor fundații!

1194
1
Escrocherii cu acțiuni de caritate. Nu vă lăsați păcăliți de cei care vă cer bani în numele unor fundații! - fotofondescrocherii-1479046381.jpg

Articole de la același autor

"Au venit două femei la mine la ușă și mi-au spus că strâng bani pentru o fetiță din Constanța care este bolnavă de cancer și care are nevoie de transplant. Mi-au arătat o fotografie și mi-au spus să intrăm în casă pentru că este întuneric pe hol, să îmi arate mai bine ce documente medicale au. Nu am vrut să le primesc în casă, mi s-au părut dubioase și mai ales cu câte se întâmplă acum, mi-a fost frică! Nu le-am dat nici bani, au plecat de tot, nu au mai urcat la celelalte etaje pentru că le-am spus că o să chem poliția dacă mai insistă", ne-a povestit, recent, tanti Mioara, o vârstnică din Constanța.  Pensionara a avut prezență de spirit și nu s-a lăsat păcălită de vorbele dulci și povestea tristă a celor care i-au bătut la ușă. Escrocii care organizează înșelătorii prin acțiuni de caritate profită de generozitatea și bunătatea oamenilor solicitându-le donații pentru o cauză falsă sau întruchipând o cauză de caritate autentică. Iar păcălelile s-au înmulțit în ultima perioadă. 


La ce să fim atenți! 


Escrocheriile prin acțiuni de caritate implică colectarea de bani de către escroci ce pretind a aparține de o organizație de caritate autentică. Escrocii vă pot aborda în diferite moduri - pe stradă, acasă la dumneavoastră, la telefon sau online. 


E-mailurile și chiar cănițele de colectat bani pot fi prevăzute cu logo-uri ale organi-zaților de caritate autentice. 


Adesea, un escroc va încerca să ex-ploateze un dezastru natural recent sau o situație de criză ce a fost prezentată la știri. Alți escroci apelează la emoțiile voastre pretinzând că aparțin organizațiilor de caritate care ajută copiii bolnavi. Escrocii pot încerca să facă presiuni asupra voastră pentru a vă convinge să faceți o donație sau vă pot oferi date false sau chiar pot refuza să ofere informații despre respectiva organizație de caritate, de exemplu adresa sau datele de contact. 


"Aceste escrocherii nu numai că duc la pierderea banilor oamenilor bine intenționați, dar și privează de donații orga-nizațiile și cauzele de caritate legitime. Din fericire, acest tip de escrocherii nu este practicat foarte mult. Organizațiile de ca-ritate legitime sunt înregistrate la nivel național sau local. Verificați autenticitatea organizației de caritate pe care doriți să o susțineți. Dacă organizația este autentică și doriți să faceți o donație, obțineți datele de contact ale acesteia din cartea de telefon sau un website de încredere", explică Sorin Mierlea, președintele Aso-ciației Naționale de Protecția Consumatorilor - InfoCons. 


Nu sunteți nevoiți să oferiți o donație în bani! 


Dacă nu doriți să donați bani sau sunteți mulțumit de suma pe care ați donat-o deja pentru caritate, ignorați pur și simplu e-mailul sau scrisoarea, închideți telefonul sau refuzați să oferiți bani persoanei care se află la ușa dumneavoastră pentru a vă solicita o donație. Nu sunteți nevoit să oferiți o donație în bani. 


"Rețineți! Dacă aveți dubii cu privire la persoana care vă solicită o sumă de bani, nu îi oferiți bani sau date cu privire la cardul de credit sau contul bancar. Și, atenție!, nu divulgați niciodată la telefon date cu privire la cardul de credit sau contul online, afară de cazul în care voi ați efectuat apelul sau numărul de telefon provine dintr-o sursă sigură. De asemenea, dacă aveți dubii, abordați direct o organizație de caritate pentru a face o donație sau pentru a oferi suport", mai recomandă reprezen-tantul InfoCons. 


Comentează știrea

cetatean
14 noiembrie 2016
..........

Si Politia ce face ???

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2675 secunde