Erori care ne pun pe drumuri! Cum poți cere rectificarea actelor de stare civilă

307
Erori care ne pun pe drumuri! Cum poți cere rectificarea actelor de stare civilă - rectificariactestarecivila-1575585357.jpg

Articole de la același autor

În cazul în care există o greșeală pe vreunul din documentele de stare civilă pe care le dețineți, puteți solicita corectarea acesteia. Rectificarea unor rubrici din actul de stare civilă presupune îndreptarea erorii materiale comise cu ocazia înregistrărilor de stare civilă. 


"Rectificarea actelor de stare civilă și a mențiunilor înscrise pe marginea acestora se face în temeiul dispoziției primarului unității administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de stare civilă, din oficiu sau la cererea persoanei interesate, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanei", explică reprezentanții Serviciului de Evidență a Populației Constanța. 


Cererea de rectificare a actelor de stare civilă și a mențiunilor înscrise pe acestea, însoțită de actele doveditoare, se depune la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau la primăria unității administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de stare civilă ori, după caz, la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau la primăria de la locul de domiciliu. Cererea se soluționează în termen de 30 de zile prin emiterea dispoziției care se comunică solicitantului în termen de 10 zile de la data emiterii. 


Dispoziția primarului poate fi contestată la instanța judecătorească în a cărei rază teritorială își are sediul autoritatea emitentă, în condițiile legii. 


Rectificarea unui act de stare civilă ori a mențiunilor înscrise pe acesta, aprobate prin dispoziție a primarului, se înscriu numai prin mențiune pe marginea actului de stare civilă corespunzătoare. 


La primirea cererii și a documentelor justificative, ofițerul de stare civilă identifică actul de stare civilă care se solicită a fi rectificat; după emiterea dispoziției primarului, o expediază, împreună cu certificatul de stare civilă, completat corect, ca urmare a rectificării actului, S.P.C.L.E.P. sau, după caz, primăriei unității administrativ-teritoriale de la care a primit cererea. 
Ofițerul de stare civilă care primește dispoziția, prin care s-a aprobat rectificarea actului, în vederea eliberării certificatului de stare civilă corespunzător, invită titularul, în termen de 48 de ore, pentru a-l ridica, pe bază de semnătură; certificatul de stare civilă anterior se retrage și se transmite instituției emitente, în vederea anulării și a efectuării mențiunii corespunzătoare pe marginea actului. 


De asemenea, trebuie să știți că actele de stare civilă întocmite ca urmare a transcrierii sau înscrierii în registrele de stare civilă române a certificatelor sau extraselor de stare civilă încheiate în străinătate se rectifică numai atunci când eroarea a fost cauzată de autoritățile locale străine care au înregistrat inițial actul și persoana interesată prezintă documentul eliberat de autoritățile străine, când eroarea a fost făcută de ofițerul de stare civilă care a înscris sau a transcris actul, dar și atunci când eroarea se datorează traducerii prezentate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 31 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Cum se face un schimb de terenuri
Miercuri, 23 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Luni, 07 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Cum deschizi un… SRL
Pagina a fost generata in 0.4336 secunde