Enigma testelor, la Constanţa. Cât de reale au fost situaţiile raportate în ultimele luni?

4093
Enigma testelor, la Constanţa. Cât de reale au fost situaţiile raportate în ultimele luni? - fotofondenigmatestelor1-1603731613.jpg

Articole de la același autor



Ziarul „Cuget Liber” a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, o situaţie revoltătoare privind numărul foarte mic de teste efectuate în judeţul Constanţa pentru depistarea noului coronavirus. În urma sesizărilor făcute la Direcţia de Sănătate Publică şi la Instituţia Prefectului, cele două instituţii au reuşit, în sfârşit, să-şi coreleze cifrele şi, peste noapte, numărul testelor făcute s-a dublat.


Luni la rând, instituţiile din Constanţa au făcut public doar numărul de teste realizate în unităţile medicale de stat, punând însă la socoteală şi persoanele depistate pozitiv după ce s-au testat la privat. Gafa uriaşă a fost sesizată chiar de către reporterii „Cuget Liber”, care, pornind pe fir pentru a înţelege de ce se fac atât de puţine teste la Constanţa, faţă de alte judeţe, au aflat că, în fapt, era o lipsă de comunicare chiar între instituţiile statului şi că raportările erau incomplete, sau, mai bine spus, nereale.  Situaţia care ne-a atras atenţia şi care ne-a îngrijorat a fost aceea că, în zile în care, în judeţul Constanţa, erau înregistrate peste 100, 120 de cazuri noi depistate în 24 de ore, erau raportate doar 300 – 400 de teste. Astfel, raportul de depistare a persoanelor pozitive era uriaş. Practic, mai mult de un sfert din cei testaţi erau depistaţi ca fiind infectaţi cu SARS-CoV-2.


Aşa am aflat că Direcţia de Sănătate Publică nu a raportat, în tot acest timp, numărul de teste efectuate în clinicile private. În comunicatul din data de 25 octombrie, la câteva ore după convorbirea telefonică avută cu directorul DSP, Cristina Schipor, şi cu reprezentantul Prefecturii Constanţa, era precizat: „În urma coroborării datelor din DSP Constanţa, în unităţile medicale publice şi cele private, în ultimele 24 de ore, în judeţul Constanţa au fost realizate 906 teste RT-PCR”.
Aceste cifre scot însă la iveală şi mai mult neputinţa unităţilor medicale de stat care fac de două ori mai puţine teste decât clinicile private. Şi nu din lipsă de pacienţi, ci deoarece capacitatea de testare este încă extrem de mică.


Situaţie tot mai gravă. Constanţa, foarte aproape de noi restricţii


În tot acest timp, judeţul Constanţa a trecut, ieri, de 5.000 de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Situaţia devine tot mai gravă, mai ales că spitalele sunt suprasolicitate şi cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienţii recent diagnosticaţi cu COVID-19. În plus, municipiul Constanţa se apropie vertiginos de rata de 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce va duce închiderea tuturor unităţilor de învăţământ şi noi restricţii.


Potrivit Prefecturii Constanţa, în prezent aproape 500 de persoane sunt internate în unităţile medicale din judeţ care tratează pacienţi cu COVID-19. Alte 475 de persoane sunt izolate la domiciliu, fiind confirmate cu noul coronavirus, dar externate.
La Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, capacitatea a fost suplimentată, astfel că sunt ocupate, în prezent 133 de paturi, faţă de cele 120 disponibile. La Spitalul de Pneumoftiziologic de la Palazu Mare, mai sunt libere doar 10 paturi din cele 100 disponibile. La Spitalul Municipal Medgidia, unde sunt internaţi pacienţi cu alte comorbidităţi, sunt 97 de paturi ocupate şi 53 mai sunt libere, iar, la Secţia Exterioară Agigea, deja au fost internaţi 21 de pacienţi pentru cele 74 de locuri disponibile. Nici la Mangalia, la Spitalul Municipal, nu prea mai sunt locuri, fiind deja 87 de pacienţi internaţi, capacitatea fiind de 107 paturi. Iar, la Spitalul Modular de pe stadionul Portul nu mai este niciun loc liber, fiind ocupate toate cele 56 de paturi.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.766 secunde