Emisarul ONU în Afganistan le-a cerut vineri talibanilor să înceteze atacurile asupra oraşelor

231
Emisarul ONU în Afganistan le-a cerut vineri talibanilor să înceteze atacurile asupra oraşelor - srsgdeborahlyons-1628348514.jpg
Emisarul ONU în Afganistan, Deborah Lyons, le-a cerut vineri talibanilor să "înceteze" ''atacurile asupra oraşelor'', solicitând Consiliului de Securitate să le transmită un avertisment "fără echivoc", relatează AFP, citată de Agerpres. Ţările care sunt în contact cu insurgenţii trebuie să-i avertizeze "că un guvern impus prin forţă în Afganistan nu va fi recunoscut", a adăugat Deborah Lyons în cadrul unei reuniuni a Consiliului.

Ea a ameninţat, de asemenea, că "derogările" care permit reprezentanţilor talibanilor să călătorească în ciuda sancţiunilor, care expiră în septembrie, nu vor fi reînnoite. Aceste derogări există ''doar'' pentru a le permite să participe la negocierile de pace, care se desfăşoară în Qatar, iar reînnoirea lor ''va depinde de progrese reale'' pe frontul diplomatic, a avertizat reprezentanta specială a secretarului general al ONU în Afganistan.

''Astăzi avem ocazia de a demonstra angajamentul Consiliului de Securitate al ONU, al comunităţilor regionale şi internaţionale" pentru "a împiedica Afganistanul să cadă într-o situaţie catastrofală atât de gravă încât va fi fără precedent în acest secol", a subliniat Deborah Lyons.

O astfel de catastrofă ar avea consecinţe mult dincolo de graniţele Afganistanului'', a adăugat ea, menţionând că războiul a intrat ''într-o fază mai ucigaşă şi mai distructivă'', care acum aminteşte de ''Siria'' sau ''Sarajevo''. Pentru a evita "cele mai grave scenarii", Consiliul "trebuie să acţioneze în mod coerent şi rapid", a insistat ea, afirmând că săptămâna viitoare va fi "crucială". ''Afganistanul se află la o răscruce periculoasă între negocieri de pace sincere sau o serie de crize care se întrepătrund în mod tragic - un conflict din ce în ce mai violent dublat de o situaţie umanitară gravă şi o proliferare a încălcărilor drepturilor omului''.

În ultimele trei luni, talibanii au cucerit mari zone rurale şi posturi de frontieră cheie, în cadrul unei ofensive fulger lansat odată cu retragerea forţelor internaţionale, care urmează să se retragă complet până la 31 august. Oraşul Zaranj din sud-vestul ţării a devenit vineri prima capitală provincială care a căzut în mâinile lor de la începutul atacurilor.

Reprezentantul guvernului de la Kabul la ONU, Ghulam Isaczai, care a cerut o astfel de reuniune a Consiliului de Securitate, a declarat că situaţia "se deteriorează rapid" din cauza "unei recente escaladări a violenţei talibanilor şi a unor ofensive militare brutale împotriva marilor oraşe".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3714 secunde