Ea e cea mai vârstnică femeie din județ!

676
Ea e cea mai vârstnică femeie din județ! - maritadinu100anitechirghiol1-1351008082.jpg

Articole de la același autor

Cea mai vârstnică femeie din județul Constanța a împlinit, recent, 101 ani. Femeia locuiește în orașul Techirghiol și a fost sărbătorită de familie și prieteni. A avut chiar și un tort mare și a suflat în lumânări.


Marița Dinu are trei copii, șase nepoți și șapte strănepoți. Aceștia sunt fericiți să o aibă lângă ei și o îngrijesc cu dragoste. Din păcate, sănătatea precară nu îi mai permite să se miște prea mult. Nu prea mai este în putere, are chiar momente când își pierde luciditatea, în rest, stă cuminte la locușorul ei, discretă și nu vrea să deranjeze pe nimeni.

"În 2011, atunci când a împlinit 100 de ani, era ceva mai bine. Anul care a trecut peste ea se vede și se simte. Nu mai are putere, nu mai poate să meargă decât ajutată și câțiva pași prin cameră. Nu prea mai mănâncă, stă mai mult în pat, nu ne mai cunoaște, e absentă. Eu am grijă de ea și de mama mea, fiica ei, care este și ea în vârstă și au lăsat-o puterile. Eu am grijă de două mame! Îmi este greu, însă mă străduiesc să pot reuși să fac tot ce se poate să le fie bătrânețea cât mai frumoasă și ușoară", ne-a povestit Carmen Petrișor, nepoata femeii.

Viață muncită

Nopțile sunt cele mai grele. O dor oasele, dar nu se vaită. Mai spune din când în când că ar vrea să se termine odată viața asta. "Îl pomenește mereu pe tata. Mai spune: «Să mă ia odată Iordache. Nu i-o fi și lui dor de mine?»", ne povestește Ștefana Nanu, fiica bătrânei.

Care este secretul longevității bunicii Marița? Nu este unul în mod deosebit, dar nu a fumat niciodată, nu a băut alcool și de mai bine de 40 de ani nu a mai mâncat carne.

A dus o viață grea, a lucrat în gospodăria de la țară, a cusut, a țesut la război, iar dovadă îi stau mâinile muncite. A trecut prin două războaie, chiar dacă la primul era doar un copil. La finele celui de-Al Doilea Război Mondial, și-a pierdut bărbatul și a rămas văduvă, cu trei copii, când avea numai 35 de ani. Nu și-a mai refăcut niciodată viața și și-a crescut singură copiii, așa cum a știut mai bine.

Acum, toți îi sunt recunoscători pentru ce a făcut pentru ei. Sunt împrăștiați prin țară, dar vin deseori să o vadă. Băiatul cel mare are 81 de ani, mai are unul de 76 de ani, iar fata are 71 de ani. "Mama a fost o sfântă!", spune fiica sa, ștergându-și discret lacrimile.

"Viața mea s-a dus!"

Tanti Marița spune din când în când, aproape indescifrabil: "Viața mea s-a dus!". Își dorește moartea ca pe o eliberare, deși își aduce aminte cu drag cum se ducea la baluri și la nunți cu soțul ei și "juca" cu foc. Familia este pregătită și împăcată pentru ce va urma. "Am cumpărat tot ce trebuie, inclusiv coșciug. O să o ducem să o îngropăm lângă tata, la Vâlcele, în județul Buzău. Dar până atunci vrem să se bucure cât mai mult de viața care i-a mai rămas", ne mai spune Carmen Petrișor, nepoata femeii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.499 secunde