De la adăpost pentru bijuteria de Dacie 1300, la cămară pentru murături

"E o țigănie de la un capăt la altul!" Cine nu vrea să scăpăm de garajele dintre blocuri

6397
12

Articole de la același autor

Sute de garaje mici și urâte încă mai stau înghesuite printre blocurile din Constanța. Primăria le-a dărâmat pe cele construite ilegal, dar multe altele au supraviețuit "măcelului" și fac și astăzi parte din peisajul pestriț al orașului de la malul mării. Urâte, gri, albastre, ruginite, din tablă sau din beton, faimoasele garaje nu mai adăpostesc de mult "bijuterii" de Dacii 1300, luate cu banii de la "ceare", ci au ajuns cămară pentru murături și vechituri.

Adevărate vestigii ale erei sărăciei, garajele supraviețuitoare vor dispărea curând. Sau cel puțin așa promit autoritățile locale. Primăria Constanța le-a pus gând rău și vrea să le dea jos pe toate pentru a reamenaja parcările dintre blocuri și a face locuri de joacă și spații verzi. Când anume, nu se știe deocamdată și nici nu pare să fie vreo grabă. Asta dacă e să ne luăm după "viteza" cu care modernizează zonele unde au fost desființate garajele.



În Tomis Nord, de exemplu, o parte din garaje au fost dărâmate în 2006-2007, dar, de atunci și până acum, nu a fost reamenajată nicio parcare, nu s-a făcut niciun loc de joacă, niciun spațiu verde.



"Au venit cei de la primărie călare pe noi, să dărâmâm garajele, să le luăm în cârcă repede, că altfel ne amendează. Au spus că vor asfalta, vor face frumos, civilizat. Nu au făcut nimic-nimic. Unii, mai șmecheri, probabil, le au și acum și plătesc taxă, iar noi când am vrut să cumpărăm locul, să le păstrăm, nu ne-a dat voie", ne-a povestit Marin Chivu, un constănțean din zonă.

"Vor fi reamenajate toate zonele și se vor face alte parcări!"

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța confirmă faptul că mai sunt multe garaje în municipiu, însă proprietarii lor plătesc o taxă anuală.



"Constănțenii care dețin garaje plătesc impozit pentru ocuparea domeniului public. În unele zone, acestea au fost desființate pentru că perimetrele respective vor intra în lucrări de reabilitare, reamenajare și modernizare. Pe măsură ce și alte zone vor intra în proceduri de reabilitare, vor fi desființate și garajele care mai există în prezent", a explicat reprezentantul Primăriei Constanța, Ionela Halciuc.

De cealaltă parte, taxa pentru garaje este o sursă destul de importantă pentru bugetul local. Potrivit Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța, taxa se datorează pe perioada ocupării efective a domeniului public sau privat al municipiului Constanța, până la eliberarea suprafeței ocupate. Conform calculatorului de taxe, proprietarul unui garaj de 20 de metri pătrați, pe strada Eliberării, plătește o taxă anuală de 312 lei, iar unul de pe bulevardul Tomis sau bulevardul Alexandru Lăpușneanu plătește 780 de lei.





Grădinile suspendate ale Constanței

Există cartiere unde se pare că inspectorii primăriei nu au ajuns încă. În zona Soveja, în Inel II, pe strada Dezrobirii garajele ocupă parcări întregi. Pe strada B.P. Hașdeu, un constănțean "inspirat" și-a pus garajul chiar lipit de bloc, pe pământ, iar pe strada Solidarității, pe o laterală a Grădiniței nr. 47, au fost desființate toate garajele, mai puțin unul, chiar de lângă trotuar.



În alte zone, lucrătorii de la Confort Urban au asfaltat pe lângă garaje, ca să nu le deranjeze. Arhitecți de ocazie, constănțenii și-au înfrumusețat garajele cum au putut ei mai bine. Așa au apărut adevărate grădini suspendate, cu viță de vie și iederă.



"E o țigănie de la un capăt la altul. Garajele de tristă amintire sunt oribile, inestetice și inutile. În locul lor, se pot amenaja parcări moderne, frumos marcate, cu copăcei și dale, cum au pus pe strada Pandurului, că s-au lăudat că vor face așa în tot orașul", ne-a spus, necăjit, un alt constănțean. 


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
IonelU
22 aprilie 2017
Pe principiul daca eu nu am de ce sa aveti voi...

Ziaristii si asociatiile serioase care se ocupa de Constanta ar trebui sa vina cu propuneri pentru fluidizarea traficului sa ceara primariei investitii in parcari supraetajate in puncte aglomerate sau macar sa ceara primariei sa permita unor firme private sa construiasca aceste parcari. E o tema foarte arzatoare asta cu garajele. Saracii care nu au masini nu vor sa vada garaje nu vor sa vada masini vor doar sa traiasca si sa li se dea. Sa se darame tot. Sa nu ramana decat ei si cainii vagabonzi in oras. Te mananca cainii in oras. calci in gropi si rahat pe unde nici nu crezi. Problema mare este sa daramam tot sa aducem totul la zero. Saracia lucie este telul nostru. Nu vezi nici un viteaz din asta ca propune undeva construirea de garaje suprapuse. A trecut mai bine de un secol de cand exista automobilul, nu este o inventie noua. Ar trebui cautate solutii pentru a putea avea unde sa parchezi acele masini. Nu cautati sa distrugeti, sa jupuiti totul.

comentatorul
19 mai 2017
Sugestie-garaje inestetice

printre garajele cu aspect inestetic se gasesc si unele tipizate.Primaria pune accent pe colectarea de taxe la bugetul local. In realitate cei care detin garaje platesc doar locul pe care este amplasata constructia. In realitate cei care au garajele amplasate/lipite de condominii folosesc si terenul din fata garajului si emit pretentii sa nu li se blocheze accesul in constructie.Au perfecta dreptate. Primaria ar trebui sa -i oblige sa plateasca si suprafata de teren pentru accesul in garaj.In cazul garajului din imagine,amplasat in vecinatatea strazii B.P.Hasdeu,mai exact pe Ghiocei,bloc H6, prin desfiintarea lui vor lua nastere 2 locuri de parcare.

12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3563 secunde