DUPĂ 25 DE ANI în care nu s-a făcut nimic! Cum vor fi salvate PLAJELE DIN CONSTANȚA

1301
9
DUPĂ 25 DE ANI în care nu s-a făcut nimic! Cum vor fi salvate PLAJELE DIN CONSTANȚA - falezanord5-1367261628.jpg
Cel puțin un metru de plajă se pierde anual în multe zone ale litoralului românesc. Eroziunea costieră a făcut ravagii în ultimii 25 de ani, marea înaintând spre uscat și punând în pericol construcțiile, investițiile și chiar turismul. Se pare însă că a venit, în sfârșit, ziua în care autoritățile încep să ia măsuri pentru salvarea plajelor.


Ieri, la Administrația Bazinală de Apă "Dobrogea - Litoral", a fost semnat contractul de finanțare pentru demararea lucrărilor de combatere a eroziunii costiere. Este numai un prim pas, pentru falezele din Mamaia, Constanța și Eforie Nord, dar este unul uriaș și primul după mai bine de 25 de ani în care nu s-a făcut nimic. Banii vin, în mare parte, de la Uniunea Europeană și vor fi folosiți pentru a câștiga peste 30 de hectare de plajă. La ceremonia de semnare a contractului de finanțare a participat și Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, care a dat asigurări că în lunile următoare vor fi demarate procedurile și pentru includerea într-un proiect de reabilitare și a zonei de sud a litoralului.


Lucrări de peste 170 de milioane de euro


Conform Master Planului de intervenție, elabo-rat de ABADL încă din anul 2012, cea mai gravă situație este în falezele din Constanța și sudul stațiunii Mamaia. Acolo marea înaintează spre uscat cu o viteză alarmantă și intervențiile nu mai pot întârzia deloc. Lucrările din cadrul proiectului "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud), cu o valoare totală de peste 170 de milioane de euro, din care aproape 146 de milioane sunt fonduri europe-ne, vor demara în această toamnă. 


În zona Mamaia Sud vor fi reabilitate două diguri lon-gitudinale emerse de aproximativ 250 de metri fiecare, va fi construit un epiu de 200 de metri și vor fi îngropați trei pinteni de aproximativ 70 de metri fiecare și alți trei pinteni de 100 de metri fiecare. De asemenea, se va face reînnisipare artificială a plajei pentru a produce 1,2 km de plajă de 100 de metri lățime.


Se construiesc diguri și se aduce nisip


În Tomis Nord, vor fi extinse cele trei diguri și va fi construit un alt dig longitudinal submers de 260 de metri. Și aici va fi adus nisip pentru a se obține mai bine de un km de plajă de 60 de metri lățime. În zona Tomis Centru, adică în zona centrului municipiului Constanța, va fi extins un dig deja existent, până la 360 de metri, va fi reabilitat parțial și extins un alt dig de 340 de metri și va fi construit un dig sub apă. Prin procedeul de reînnisipare aici se vor obține 0,85 de metri de plajă cu 60 de metri lățime. 


În Tomis Sud, adică în zona plajei Modern, vor fi reabilitate și extinse cele două diguri deja existente și se vor mai construi două diguri longitudinale sub-merse. De asemenea, va fi adus nisip pentru aproape un kilometru și jumătate de plajă, obținându-se astfel o lățime de 60 de metri. La Eforie Nord, datorită reabilitării și extin-derii a două diguri vechi și construirii a trei diguri sub apă de peste 200 de metri fiecare se vor câștiga 100 de metri de plajă de-a lungul a 1,2 km. 


Două insule pe noile diguri 


Deși sunt de mare anvergură, lucrările pe toate zonele respective sunt preconizate a se finaliza în 2015. Mai mult decât atât, prima-rul Radu Mazăre a anunțat că este în discuții pentru ca două dintre diguri să fie transfor-mate în insulițe. "În mod categoric vor fi două insulițe. Demarându-se acest proiect prima insulă va fi în dreptul plajei Modern și una în sudul stațiunii Mamaia", a explicat Mazăre. 


Comentează știrea

Danâlețul pupinos
30 aprilie 2013
Vai, vai..

Soseaua de coasta,ar fi oprit eroziunea.Datorita "strambelor" bagate de BoK & camarila-ea continua.

admirator
30 aprilie 2013
DACA NU UITATI

PSD a guvernat si cu Boc si ministrul lor la mediu, nu a aprobat proiectul... Oricum, daca nu se construiesc diguri si soseaua era erodata de mare... Voi sunteti un fel de mesteri la care se darima noaptea ce faceti ziua... Dar, asta e gandirea PZD: distructiva, iresponsabila si demagoaga...

constructorul
30 aprilie 2013
beton

Bravo, largim plajele ca sa avem si mai mult spatiu pentru constructii! UE stie ca la noi se construieste pe plaja intr-o veselie? Ce mai conteaza legea care interzice asta.... Bani aruncati!

eu,cainele maidanez constantean(vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN
30 aprilie 2013
eu o duc bn mersi in timp ce milioane de pesti,gaini,oi,capre ,vaci si alte animale sunt masacrate si ucise-chiar sapt asta vor fi ucisi mil de miei,numai eu nu pot fi omorat desi musc si terorizez pe oameni...ce tare sunt,nu?dar mai tari sunt ong uri

eu o duc bn mersi in timp ce milioane de pesti,gaini,oi,capre ,vaci si alte animale sunt masacrate si ucise-chiar sapt asta vor fi ucisi mil de miei,numai eu nu pot fi omorat desi musc si terorizez pe oameni...ce tare sunt,nu?dar mai tari sunt ong urile si maidanezoofilii care profita de pe urma mea!multumesc deasemeni preaiubitului si stimatului primar mazare care ma lasa sa ma inmultesc in voie deoarece firmele de ''casa'' ale domniei sale castiga milioane de euro pe spinarea mea, .sarumana dom mazare!

Miruna
30 aprilie 2013
treaba asta fost bagata exact 1x cu prospectarea gazelor de sist, pt ca prostimea sa nu observe ce nepregateste administratia mazare+ guvernul ponta,hehehe

mari fraieri sunteti daca va entuziasmeaza asta..nu stiti ca mazare et co nu fac NIMIC fara a avea un castig financiar ?

Angela
30 aprilie 2013
Unde si cat este contributia autoritatii locale?

Noroc cu altii. Valoarea proiectului este de 170.450.084 euro, din care 145.680.660 euro finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 euro finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat și 43.416 Euro contribuția beneficiarului (Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral).

KVpbAjcSgxGCW
28 septembrie 2014
OWhWAdnTmHjUiFS

Nx8YMp kcammepzfere, [url=http://xozetymgnyww.com/]xozetymgnyww[/url], [link=http://wjoilkzhebpz.com/]wjoilkzhebpz[/link], http://cprrdsnonnom.com/

elzAsZMEgBUVmdVw
13 octombrie 2016
qgNTIRKKJ

XKFnMM jqggtgecqxxu, [url=http://uvlsffzhzbfh.com/]uvlsffzhzbfh[/url], [link=http://ixpgtemxsoye.com/]ixpgtemxsoye[/link], http://iqbloxpuvnlp.com/

BCztZEIJwqpyeQPSA
25 ianuarie 2017
PMmoOZqkcJ

f0YhfF lfepblbojdam, [url=http://pwcgkghkullh.com/]pwcgkghkullh[/url], [link=http://qeuubjsvtdzt.com/]qeuubjsvtdzt[/link], http://ecmtpfbacuyr.com/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4081 secunde