Drumul lung al adopțiilor. Surpriza pregătită celor care vor să înfieze copii

6148
Drumul lung al adopțiilor. Surpriza pregătită celor care vor să înfieze copii - fotofondadoptii-1528032341.jpg

Articole de la același autor

În timp ce mii de copii își trăiesc copilăria instituționalizați în centre de stat, departe de grija și dragostea unui părinte, în timp ce sute de cupluri fac eforturi disperate pentru a deveni părinți, iar altele fac copii pe bandă rulantă deși nu îi pot crește, adopțiile sunt împotmolite într-un noian de hârtii, multe inutile și exagerate.

De ani de zile, se trag semnale de alarmă privitoare la lungul drum al adopțiilor, însă autoritățile cred în continuare că românii nu sunt interesați să înfieze un copil, nu că sunt descurajați din cauza birocrației și supuși unui proces de selecție extrem de anevoios și uneori absurd.

Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a lansat în dezbatere publică un nou proiect de încurajare a adopțiilor. Pe lângă stimulente financiare acordate celor care înfiază copii mai mari de trei ani sau de șapte ani, măsurile propun și simplificarea documentației și a procedurilor în vederea adopției.

Astfel, o familie care va adopta un copil cu o vârstă de peste trei ani ar putea primi câte 600 de lei lunar, iar pentru copiii de peste șapte ani, 900 de lei pe lună. Se dorește încurajarea înfierii copiilor mai mari, cele mai multe familii optând pentru copii mici, chiar bebeluși.

"Susținem adopția națională a copiilor care sunt mai greu adoptabili. Mă refer aici la copiii de peste trei ani și apoi și de vârste mai mari, de la șapte ani în sus. Și-aici venim cu niște indemnizații lunare", explică Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Copilului.

Tot 600 de lei pe lună primesc și familiile care adoptă un copil cu handicap ușor sau mediu sau doi copii frați. În cazul copiilor mai mari de șapte ani, ajutorul de stat pentru părinții adoptivi va fi de 900 de lei pe lună. Aceeași sumă este acordată pentru un copil cu handicap grav sau atunci când sunt înfiați trei frați. Atunci când sunt îndeplinite două condiții simultan, indemnizația crește cu 25 la sută, iar dacă se întrunesc toate cele trei condiții simultan, indemnizația crește cu 50 la sută.

În plus, potrivit președintei Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, va fi introdusă și posibilitatea de a acorda familiilor, la nevoie, o sumă de 1.500 de lei pe an, pentru necesitatea unor programe de reabilitare sau recuperare a copilului, având în vedere că provin din sistemul de protecție specială și s-ar putea să fie necesare astfel de intervenții.

Banii sunt acordați până când copiii devin majori.

Mai puține hârtii

În ce privește simplificarea procedurilor de adopție, proiectul propune renunțarea la căutarea rudelor de gradul IV ale copilului, lucru care, de multe ori, prelungește așteptarea cu luni de zile. Odată ce vor primi atestatul de părinți adoptori, acesta va rămâne valabil timp de cinci ani. În prezent, atestatul expiră la fiecare doi ani, iar persoanele doritoare sunt nevoite să refacă toată documentația.

De ajutor va fi și prevederea că toate copiile de acte de la dosar nu vor mai trebui legalizate. Dar, și mai important, persoana din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului care se ocupă de caz va putea să încredințeze copilul viitoarei familii înainte de a încheia toate procedurile, convins fiind că acest lucru este spre binele minorului.

"În anul 2017, au fost finalizate 52 de încuviințări de adopție. În luna ianuarie, s-au finalizat trei adopții, dintre care una a unui grup de doi frați, în februarie, trei adopții, în martie, la fel. Apoi, în aprilie, alte patru adopții au fost încheiate, dintre care una a unui grup de doi frați. Opt încuviințări de adopții au avut loc în luna mai și în fiecare lună au fost adoptați alți micuți. Menționăm că, anul trecut, s-au deschis 50 de proceduri pentru copiii adoptabili și au fost fost încuviințate 37 de adopții, din care patru pentru grupuri de frați", a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Oana Manoilă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2821 secunde