Drama constănțenilor în suferință. Puși să bată drumul până la capătul țării

321
Drama constănțenilor în suferință. Puși să bată drumul până la capătul țării - dramaconstantenilor2-1443971091.jpg

Articole de la același autor

Zeci de constănțeni care suferă de probleme auditive bat drumul până la București sau Iași pentru a putea beneficia de un implant cohlear. Asta în condițiile în care, deși există un program național de sănătate, iar CNAS decontează dispozitivele, la Constanța nu se pot face operațiile.

Drama pacienților constănțeni care suferă de surditate se dovedește a fi încă o bilă neagră pentru sistemul sanitar din România. Deși există un program național de sănătate prin care statul decontează dispozitivele cohleare, adică pentru protezare auditivă, pacienții nu pot beneficia de operații și la Constanța. Ei sunt nevoiți să meargă la București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara sau Târgu Mureș. Ca să nu mai vorbim de faptul că, dacă solicitările de implanturi cohleare depășesc capacitatea de dispozitive sau nu există săli de operație disponibile, pacienții sunt puși pe lista de așteptare.

"Din păcate, sunt foarte puțini pacienți constănțeni care se adresează secției ORL a Spitalului Județean Constanța pentru astfel de probleme medicale, deoarece aici nu se realizează operații de protezare cohleară. Din această cauză, ei trebuie să meargă la unul dintre centrele specializate din țară, majoritatea constănțenilor mer-gând către București. Este un program național, dar, din păcate, la Constanța nu se derulează! Aici nu se pot face astfel de intervenții chirurgicale", a explicat dr. Dănuț Dincă, șeful secției ORL din Spitalul Județean Constanța.

Situația a fost generată de faptul că în cadrul secției nu există aparatura necesară.

"Acest program nu se derulează la Constanța!"

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Constanța, Aurelia Rădoi, pacienții nu pot beneficia de proteze la Constanța, chiar dacă programul se derulează la nivel național.

"Acest program nu se derulează și în județul Constanța. Pacienții de aici trebuie să se adreseze instituțiilor nominalizate de CNAS. Sunt șapte astfel de instituții pe lista de derularea a programului național: Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională O.R.L. «Prof. dr. Dorin Hociotă», Spitalul Clinic Colțea București, Spitalul Clinic Municipal Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «M.S. Curie».

Din evidențele existente la 31 august, în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, existau în stoc un număr de trei dispozitive pentru implantul cohlear. Până la finalul anului, din creditele de angajament alocate acestei unități, mai pot fi achiziționate aproximativ 11 dispozitive pentru implanturi cohleare", a precizat reprezentantul CJAS Constanța.

Cum procedează pacienții

Pacienții constănțeni care suferă de surditate și au nevoie de implant cohlear trebuie să se adreseze în primul rând medicilor de familie sau medicilor specialiști pentru a primi bilete de trimitere către una dintre instituțiile medicale menționate.

"În cadrul programului național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile nu există o prevedere care să limiteze numărul de implanturi cohleare care se pot deconta pentru un asigurat, de către casa de asigurări de sănătate. În cazul în care sunt necesare două implanturi cohleare, medicul specialist este cel care decide dacă se vor efectua simultan sau pe rând. Indiferent de decizie, costurile implanturilor cohleare vor fi suportate de către Casa de Asigurări", a mai precizat purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0556 secunde