Dr. Sorin Rugină: „Bolnavii de Covid pot fi pozitivi la teste, dar nu mai transmit boala!”

3116
Dr. Sorin Rugină: „Bolnavii de Covid pot fi pozitivi la teste, dar nu mai transmit boala!” - fondbolnavicovidprint-1605211465.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulți constănțeni se tem să mai intre în contact cu persoanele care au fost diagnosticate cu Covid- 19, chiar dacă le sunt dragi, iar acestea susțin că nu mai sunt contagioase. Cert este că, până va exista pe piață un vaccin pentru această boală sau un tratament, este extrem de important să știm cât mai multe despre comportamentul virusului, să știm când și dacă putem sta, din nou, la discuții, cu cei infectați.



Din cauza numărului alarmant de cazuri, mulți au fost îngrijorați că oamenii se pot îmbolnăvi cu noul coronavirus de mai multe ori după recuperare ori că organismul nu este capabil să producă suficienți anticorpi pentru a deveni imun la coronavirus. De exemplu, sunt bolnavi care timp de câteva săptămâni de la diagnosticare continuă să aibă teste pozitive și, desigur, cei din jur se tem ca nu cumva să se infecteze. D. L. este unul dintre aceste cazuri. Femeia a fost diagnosticată cu Covid în luna octombrie, iar acum, în noiembrie, testul pe care și l-a făcut recent, arată că ar fi pozitivă, în continuare, deși a depășit cu bine perioada de 14 zile de izolare. Specialiștii din întreaga lume spun, însă, că oamenii dezvoltă, între timp, imunitate, numai că testele PCR sunt atât de sensibile, încât pot detecta chiar și cele mai minuscule urme ale virusului în organism, deci de aceea, se întâmplă ca foștii bolnavi să apară, la teste, tot pozitivi.

Dragi constănțeni, medicii asigură populația că un test pozitiv nu înseamnă neapărat că pacientul este încă bolnav sau contagios. De fapt, se pare că studiile efectuate în ultimele luni, de când ne confruntăm cu pandemia de coronavirus, par să sugereze, de fapt, că replicarea virală scade rapid la o săptămână după debutul simptomelor și că pacienții nu mai răspândesc virusuri viabile după a doua săptămână de boală.

Pentru a ne lămuri în privința acestei probleme, am luat legătura cu medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, cei care se ocupă cu cele mai grave cazuri de Covid-19 din județ. Astfel, potrivit dr. Eugenia Muja, în cazul acestor bolnavi, se fac testele PCR, care arată câte gene au pacienţii. „De exemplu, unii oameni pot avea o genă reziduală, două sau trei. Când rămâne una singură, atunci este sigur că este o genă netransmisibilă şi ei nu mai pot infecta şi alte persoane”, ne-a declarat medicul.

La rândul său, dr. Sorin Rugină a subliniat faptul că termenul de vindecare este de 14 zile şi că după acest termen, testele bolnavilor încep să se negativeze. „Un bolnav poate scăpa şi mai repede de virus. De exemplu, sunt oameni care se vindecă şi după şapte zile, dar perioada maximă de vindecare este de 14 zile. Acesta este şi motivul pentru care direcţiile de sănătate nu mai cer teste după acest interval, dacă vorbim despre cei care au stat în izolare, la domiciliu. Studiile arată că după două săptămâni, virusul nu se mai transmite. Chiar dacă pacientul este pozitiv, la testare, el nu-i mai infectează pe cei din jur. Desigur, în cazul celor care au fost internaţi în spital, ei mai sunt chemaţi la control. Sunt unii care de trei luni sunt tot pozitivi şi au şi simptome post-boală, dar nici ei nu transmit virusul. Deci, după acest interval de timp, indiferent de statusul bolnavului, niciunul nu mai transmite boala. Se pot duce liniştiţi la muncă, dar dacă între timp, apare iar febra, trebuie să se prezinte imediat la medic”, a precizat medicul.   



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4102 secunde