Dr. Octavian Unc a plecat pe o stea a faptelor bune și a poeziei

262
Dr. Octavian Unc a plecat pe o stea a faptelor bune și a poeziei - drunc1-1603637500.jpg

Articole de la același autor

Lumea medicală, universitară și culturală a Constanței este îndoliată. În acest weekend. prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc

a plecat pe o stea a faptelor bune și poeziei. De acolo, din cer,

el îşi va veghea pacienţii şi le va recita apropiaţilor din frumoasele sale volume de poezii.

Prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc a pierdut lupta cu boala şi a plecat într-o lume mai bună. Distinsul medic a lăsat în urma sa o viață care avea etape încă neparcurse, o familie apăsată de greutatea unei pierderi imense, doi copii şi o mulţime de oameni, care, dezechilibrați de șocul aflării veștii, nu pot concepe viaţa fără el. Din păcate, acum, peste toate proiectele sale de viitor s-a așternut o liniște rece, s-au încheiat toate capitolele din cartea vieţii sale. Peste tot s-a pus punct.

„Doamne! Nu se poate ca un asemenea om, înger pe acest pământ să-l pierdem! Poate Bunul Dumnezeu l-a ales să vindece acolo sus pe cei drepți! Dumnezeu să-l ierte!”, se arată într-unul din sutele de mesaje postate pe pagina de Facebook a medicului.

„Ne exprimăm regretul profund la vestea decesului prematur al colegului nostru, prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc, cadru didactic în cadrul Facultății de Medicină, începând cu anul 1990 și șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, în perioada 2011-2014. Astăzi, am pierdut un profesionist desăvârșit, un bun coleg și dascăl. Profesorul Unc va rămâne un reper în chirurgia românească, prin implicarea alături de alți colegi într-o serie de intervenții cu impact major: primele colecistectomii laparoscopice, prima apendicectomie laparoscopică, primele suturi mecanice digestive, primele transplanturi renale experimentale, prima operație de transplant de insule pancreatice, tehnica de ramplisaj a chistului hidatic hepatic necomplicat realizată în premieră. De asemenea, va rămâne un reper și prin aportul personal la dezvoltarea chirurgiei constănțene: utilizarea SonoSurg-ului în chirurgia cancerului mamar, tehnica de lipoliză și lipoabsorbţie axilară în cancerul de sân, primele reconstrucții mamare cu lambouri musculare după mastectomii pentru cancerul mamar, primele reconstrucții mamare imediate cu implanturi de silicon după mastectomii pentru cancerul de sân”, au declarat, la rândul lor, reprezentanţii Universităţii „Ovidius”.

De-a lungul timpului, renumitul medic constănţean a călăuzit paşii a zeci de generații de studenți și rezidenți, pentru care va rămâne în amintire ca un mentor dedicat. Şi pentru colegii din spital, vestea morţii sale a fost ca un fulger. Întreg colectivul Spitalului Clinic Județean de Urgență se desparte, cu nespusă tristețe, de un mare om şi doctor. „Prof. univ. dr. Dumitru Octavian Unc a fost și va rămâne unul dintre cei mai mari chirurgi din Constanța, din Dobrogea, din România, cu care ne mândrim şi peste hotare. Unul dintre oamenii care a salvat mii și mii de oameni, aici, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Despre activitatea sa profesională este greu să povestim în câteva cuvinte. A fost iubit de colegi, de studenți și de pacienți, deopotrivă. Cuvintele sunt prea mici, în aceste momente grele. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis conducerea SCJU.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4418 secunde