Dr. Laura Condur: „Prin vaccinarea antigripală se evită coinfectarea cu virusul gripal şi Covid-19”

407
Dr. Laura Condur: „Prin vaccinarea antigripală se evită coinfectarea cu virusul gripal şi Covid-19” - vaccinsursainformatia-1601059922.jpg

Articole de la același autor

Pe zi ce trece ne apropiem tot mai mult de sezonul afecţiunilor respiratorii şi gripei, aşa că ar trebui să ne preocupe ce trebuie să facem pentru a lupta cât mai eficient împotriva acestora, mai ales în condiţiile în care acestea se vor suprapune şi cu epidemia de coronavirus. Care este soluţia? Vaccinarea!



La acest moment, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că au fost contractate trei milioane de doze de vaccin antigripal, o primă tranşă fiind distribuită deja către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, cu precizarea că în categoria de risc privind persoanele care vor fi vaccinate gratuit intră anul acesta şi cadrele didactice. „A venit prima tranşă de 330.000 de doze de vaccin, s-au împărţit pe DSP-uri. Mai avem o tranşă care trebuie să vină în această lună, 400.000 în total, iar luna viitoare vor fi 1,2 milioane de doze, apoi încă un milion de doze”, a declarat Tătaru. Din cauza Covid-ului, foarte multe persoane sunt tentate să îşi facă vaccinul antigripal, încă de luna aceasta. Este indicată, însă, imunizarea timpurie? Cert este că farmaciile din oraş au început să fie aprovizionate cu vaccin, preţul acestuia fiind anul acesta, 55 lei, pentru cei care nu se pot imuniza gratuit, la medicul de familie.

„Durata protecţiei vaccinului gripal este limitată în timp, respectiv eficacitatea este cam de şase luni. În România, cazurile de gripă apar undeva în februarie-martie, poate şi aprilie. Deci, vaccinarea în septembrie nu este recomandată, pentru că este posibil ca în perioada tradiţională de gripă să nu mai aibă eficienţă. Cel mai indicat este ca vaccinarea antigripală să se facă în jur de 15 octombrie. Se poate face în septembrie, însă, la copii, care primesc două doze la interval de o lună. Corect este ca la adult să se facă în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie”, a declarat pentru „Cuget Liber”, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis” Constanţa, dr. Laura Condur.

Populaţia este sfătuită să se prezinte la vaccin luna viitoare

Întrebată dacă acest ser le va oferi o mai bună imunitate celor care vor decide să se vaccineze, medicul a precizat că, la ora actuală sunt discuţii în lumea ştiinţifică medicală şi ceea ce se ştie cert este că prin vaccinarea antigripală se evită coinfectarea cu virusul gripal şi Covid-19, ceea ce este important, simptomele fiind asemănătoare. „De asemenea, există câteva studii care spun că ar putea fi influenţat în bine răspunsul imunitar al organismului în faţa unei infecţii cu coronavirus prin vaccinare antigripală, dar toate acestea sunt supoziţii la acest moment, fără dovezi ştiinţifice clare”, a completat medicul.

Potrivit specialiştilor, oamenii fiind sfătuiţi să se prezinte la vaccin, în perioada menţionată, până nu se îmbolnăvesc. Reamintim că vaccinarea este recomandată, în special, celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Totodată, medicii sunt de părere că persoanele cu probleme medicale cronice sunt mult mai vulnerabile în contact cu virusul gripal, faţă de restul populaţiei. În plus, în cazul în care contactează virusul gripal, aceştia prezintă un risc crescut de a dezvolta complicaţii grave, cum ar fi pneumonia, pentru că sistemul lor imunitar este deja slăbit şi au un risc mare de spitalizare.

În cazul femeilor însărcinate, riscul de îmbolnăvire de gripă, într-o formă severă, creşte după primul trimestru de sarcină, când viitoarele mămici sunt mult mai vulnerabile în faţa bolii. Totodată, gripa poate declanşa, în cazul lor, chiar naştere prematură sau naşterea unui copil cu o greutate sub cea normală. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1013 secunde