Dr. Laura Condur: „Nu avem multe solicitări pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie”

451
Dr. Laura Condur: „Nu avem multe solicitări pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie” - fondvaccinaresursazfro-1621780468.jpg

Articole de la același autor

Luna aceasta, a început vaccinarea şi în cabinetele medicilor de familie constănţeni. Din păcate, spun medicii, asiguraţii nu s-au arătat prea interesaţi să se imunizeze la ei şi au preferat tot centrele de vaccinare deja existente în municipiu. Medicii susţin că oamenii s-ar putea vaccina imediat, dacă şi-ar exprima dorinţa că vor să o facă, doar că nu prea fac acest lucru.

Vaccinarea populaţiei împotriva Covid-19 continuă în întreaga ţară. La acest moment, în România au fost imunizate peste trei milioane de persoane cu ambele doze. Pentru ca numărul acestora să crească, să scăpăm de restricţii mai repede, este necesar ca populaţia să se vaccineze. În acest scop, s-a decis şi implementarea sistemului de imunizare şi în cabinetele medicilor de familie. De ce nu merge lumea la medicii de familie? De ce este reticentă? Nu se ştie cu exactitate!

„Eu, personal, nu am avut până acum decât trei astfel de solicitări, pacienţi tineri, care lucrează în străinătate şi care au dorit să se vaccineze cu Johnson&Johnson. Fiind o singură doză, le-a fost mai uşor, pentru că trebuiau să plece. În general, cabinetele care s-au înscris (mai mult în rural), cred că au testat dorinţa pacienţilor de a se vaccina sub această formă”, ne-a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Laura Condur.

Aceasta a precizat că în cabinete se vaccinează doar cu Johnson, celelalte trei tipuri de vaccin făcându-se numai în centrele de vaccinare. Johnson-ul este cel pentru care s-a optat pentru că este singurul care în acest moment poate fi administrat în cabinete. Acest lucru ţine de temperatura de depozitare şi păstrare, dar şi de faptul că se administrează într- o singură doză.

Un alt medic ne-a declarat că nici la el în cabinet nu sunt mulţi doritori. „În prezent, nu am o listă suficient de lungă de doritori ai vaccinului Johnson&Johnson şi atunci am temporizat, cel puţin pentru câteva zile, lista. Desigur, noi i-am mai sunat pe pacienţii noştri, dar asta ne ia mult timp şi mai avem şi alte lucruri de făcut. Zilnic, ne vin pacienţi cu reţete de reînnoit, care vor trimiteri la analize, copii care trebuie vaccinaţi cu vaccinurile din schema obligatorie etc”, a precizat acesta.

Oricum, recomandarea este de vaccinare, deoarece este cea mai sigură şi rapidă cale de protecţie împotriva Covid-19. Conform studiilor existente până la acest moment, eficacitatea în ceea ce priveşte protecţia oferită de vaccinuri, vorbind de cele care au la bază tehnologia ARN-mesager(Pfizer-BionTech şi Moderna), este de aproximativ 95 % în prevenirea simptomelor.

„În cazul vaccinării, nivelul maxim de protecţie este atins la şapte zile după rapel pentru vaccinul Pfizer şi la 14 zile după cea de-a doua doză pentru vaccinul Moderna, protecţie evidenţiată prin titrul de anticorpi neutralizanţi anti -proteină Spike, ce pot fi dozaţi la mai multe laboratoare. O protecţie timpurie, însă, apare din a 12-a zi după prima doză de vaccin, dar nu se ştie dacă este suficientă pentru protecţie. De aceea este necesar şi rapelul, întrucât titrul de anticorpi creşte semnificativ după rapel”, a declarat dr. Condur.

În ceea ce priveşte contactarea infecţiei şi după vaccinare, dr. Condur spune că aceasta este posibilă, deşi şansele de a vă îmbolnăvi sunt cu mult reduse. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1857 secunde